"Ostavke rezultat politike Aljbina Kurtija": Gradonačelnici i odbornici na severu Kosova podneli ostavke 1foto: Printscreen/YoTube/KosovoOnline

Milan Radojević podneo je danas neopozivu ostavku na funkciju gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, a isto je učinio i Zoran Todić, gradonačelnik u ostavci opštine Leposavić, kao i gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović, svi iz redova Srpske liste.

Radojević je kao razlog za podnošenje ostavke naveo trenutnu političku situaciju prouzrokavanu jednostranim potezima vlasti u Prištini kojima se, kako je dodeo, ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba u Severnoj Mitrovici ali i u ostalim opštinama na severu Kosova.

– Konstatno kršenje ljudskih prava i ugnjetavanje Srba, kao i neprestano vršenje pritiska na srpsko stanovnišvo, dovela je do toga da se srpska zajednica na ovim prostorima susreće sa nasilnim iseljavanjem od strane prištinskih vlasti. Ova ostavka je rezulatat moje moralne obaveze prema sugrađanima koji su me izabrali da ih predstavljam.

Biram da budem uz svoj narod i da se borim demokratskim sredstvima za položaj svojih sugrađana u ovom nedemokratskom društvu. Takođe, osim kršenja ljudskih prava Srba, došlo je i do grubog kršenja Briselskog sporazuma, što je dovelo do pogoršanja političko-bezbednosne situacije na teritorije opštine koju sam vodi, rekao je Radojević.

Prema Radojevićim rečima, iz tih razloga, osećajući veliku profesionalnu i moralnu odgovornost, podnosi neopozivu ostavku na mesto gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, što su odbornici opštine Severna Mitrovica, koji su takođe podneli ostavke, dočekali aplauzom.

Todić je nakon zvaničnog podnošenja ostavke sa sa svojim saradnicima šefovima kabineta poručio „nema predaje idemo dalje“. Ostavke su jednoglasno podneli i odbornici skupština opštine Leposavić.

– Neopozivu ostavku podnosim zbog konstantnog rušenja ljudskih prava od strane Prištine. Ova ostavka rezultat je moje moralne obaveze koju sam preuzeo kao gradonačelnik opštine Leposavić izabran od naroda, naveo je Todić.

Dodao je da smo „svi svedoci da više od 20 godina nakon sukoba 1999. godine znamo šta je preživljava srpski narod“.

– Blizu 250.000 napustilo je svoja ognjišta, a 2004. izvšen je progon Srba. Nakon Briselskog sporazuma 2013. ušli smo u kosovske institucije misleći da radimo za dobrobit našeg naroda i da gradimo suživot sa Albancima, ali smo ubrzo uvideli da sve to nema smisla. Devet godina je prošlo od kako nije formirana ZSO, Priština to do danas nije uradila, kazao je je Todić.

Presedavajući skupštine Stevica Milosavljević pozvao je prisutne da neopozivo podnesu ostavke, kako je rekao bez pritiska svojom voljom potpišu dokument ostavke, prenosi Kosovo Online.

Predstavnici Srba napuštaju sve političke institucije – skupštinu i vladu institucija u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju, a za 12 časova je planiran „narodni skup“ u severnom delu Kosovske Mitrovice kod Spomenika knezu Lazaru.

Milović je u izjavi za Kosovo Online poručio da je kap koja je prelila čašu smena komandanta policije za region sever Nenada Đurića.

– To je rezultat politike premijera Kosova Aljbina Kurtija i jednostrani pritisci na Srbe, kršenje Briselskog sporazuma, a kap koja je prelila čašu je smena komandanta policije za region sever Nenada Đurića. Meni je drago da su svi složni i jedinstveni i u periodu koji je pred nama a koji će biti pun izazova gde je jedino važno da sačuvamo mir i bezbednost na prostoru naših opština, rekao je Milović nakon sednice i dodao je ostavka rezultat politike Aljbina Kurtija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari