Srbi sa severa Kosova napuštaju sve institucije, Rakić podneo ostavku na mesto ministra u Kurtijevoj vladi 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Srbi sa severa Kosova koji su deo institucija na severu Kosova odlučili su da izađu iz svih insitucija – policije, tužilaštva i sudstva, a isto čine i gradonačelnici opština na Severu, kao i poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova i ministar u Vladi Kosova Goran Rakić.

Odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne počne dok ne povuče svoju odluku o preregistraciji, i formira Zajednicu srpskih opština.

U ime zaposlenih u sudstvu odluku je saopštio Nikola Kadišić, dok je u ime poslanika Srpske liste odluku o izlasku iz Skupštine saopštio Igor Simić.

Nepozivu ostavku su podneli i gradonačelnici kao i odbornici Srpske liste u skupštinama opština na Severu, a ostavke su podneli i policajci sa severa koji su simbolično skinuli svoje uniforme.

Odluku o napuštanju svih insitucija na severu od strane političkih i insitucionalnih predstavnika Srba saopštio je predsednik Srpske liste Goran Rakić, a nakon održanog sastanka ove stranke sa predstavnicima institucija u zgradi opštine Zvečan.

Rakić je čitajući zaključke koje, kaže, su zajedno doneli svi prisutni na sastanku, rekao da Priština ruši međunarodno javno pravo, kao i Briselski sporazum i pozivaju je da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava i zaključaka dijaloga. Poručio je i da je srpski narod izložen neprestanom i kontinuiranom teroru jednostranih akata kosovskih insitucija.

Sporni su im upadi KP na Sever i izgradnja stanica KP u Zubinom Potoku, kao i zabrana prava glasa na izborima 3. aprila i referendumu za izmenu ustava u januaru, ali i pokušaj izazivanja humanitarne katastrofe sprečavanjem vakcinacije i transporta lekova, kao i napadi na svetinje i grobove.

Odluku, kaže Rakić, donose zato što žele da brane Briselski sporazum.

Povod je mera Prištine o preregistraciji vozila, po kojoj bi oni koji poseduju vozila sa oznakama MUP-a Srbije trebalo da uzmu ona sa oznakama „RKS“ – Republike Kosovo, kao i opomene i kazne za one koji to ne učine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari