Počela sednica Vlade o Kosovu, stigao i Vučić, sastanak Srba na Kosovu u podne 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vlada Srbije započela je vanrednu sednicu na kojoj će se razmatrati situaciju na Kosovu, a na poziv premijerke Ane Brnabić sednici prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić će na sednici Vlade podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa Kosova, koji su najavili povlačenje iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza Vlade Aljbina Kurtija, piše N1.

Predsednik će se posle sednice odvojeno sastati s ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo i ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a potom sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske pravoslavne crkve.

Vučić se u petak uveče sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a sastanku se pridružio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Sastanak je, kako navodi RTS, trajao skoro pet sati.

U podne sastanak Srpske liste i predstavnika kosovskih institucija

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić najavio je da će u podne u Zvečanu biti održan sastanak srpskih političkih predstavnika sa severa KiM sa predstavnicima svih kosovskih institucija na severu, prenosi RTV.

– Na sastanku će se razmatrati predlog Predsedništva Srpske liste i predsednika Gorana Rakića da se razmotri i napuštanje svih kosovskih institucija na severu KiM, ali i ostalo, rekao je Simić televiziji Tanjug.

Upitan jesu li Srbi sa severa zbog pritisaka Prištine do sada najbliži odluci da napuste kosvske institucije, kazao je da ne bi da prejudicira šta će biti zajednički stav svih srpskih političkih predstavnika i rukovodioca institucija.

– Ali mogu da potvrdim da su i naši građani i svi koji su deo tih institucija nakon devet godina podvukli crtu i rekli – ovo je više nepodnošljivo, Priština gazi sve potpisan sporazume bez ikakavih konsevenkci iz međunarodne zajednice. Nekad smo imali anemična saopštenja, a danas već imamo i ćutanje, što oni to tumače kao odobravanje, rekao je Simić i poručio da Srbi sa severa žele da se sačuvaju mir i budućnost za buduća pokolenja.

Najavio je da će sutra u severnom delu Kosovske Mitrovice biti održan „najmasovniji protest srpskog naroda na KiM“.

– Želim da naglasim da grad i sve četiri opštine izgledaju veličanstveno, građani su istakli naše trobojke na svojim balkonima i prozorima i u tom smislu mi sutrašnji protest dočekujemo u dobrom raspoloženju, uvereni, jedinstveni i složni da je ovo jedini način da se izborimo za budućnost srpskog naroda na KiM. Protest će biti održan u Kosovskoj Mitrovici i pozivam sve naše građane, Srbe, ali i Bošnjake, Gorance i sve druge koji Republiku Srbiju doživljavaju kao svoju otadžbinu, da dođu i budu deo ovog velikog opštenarodnog i mirnog demokratskog protesta, poručio je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari