"Srpska lista sve priznala, a sada mi da ginemo za njihove loše odluke": Aleksandar Arsenijević o izlasku kosovskih Srba iz institucija 1Foto: Srpska lista/FB (Arhiva)

Nakon sastanka Srpske liste (SL) sa predstavnicima kosovskih institucija na Severu Kosova očekuje se „šibicarska igra“ koja može značiti i izlazak SL iz Vlade, ali uz održavanje ove strukture i osnivanje nove organizacije, navodi za Danas lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević iz Kosovske Mitrovice.

Sastanak je planiran za 12 časova u Zvečanu, a Arsenijević, čija je inicijativa opozicija Srpskoj listi, kaže da se Srpska lista sastaje samo sa predstavnicima institucija na Severu, a ne i sa onima sa juga.

– Jug se isključuje iz priče. Mogući izlazak iz insitucija može biti samo šibiciranje – ako ministar ne bude Goran Rakić može biti Dalibor Jevtić. Što bi Rakić sam rekao – nije šija nego vrat, navodi Arsenijević.

Rakić, predsednik Srpske liste je i ministar u kosovskoj Vladi, a ta pozicija mu sledi po kosovskom Ustavu, dok je Jevtić predsednik opštine Štrpce, takođe iz redova ove stranke.

„Gadljivi na prištinske tablice, ali ne i na prištinske pare“

On ukazuje da se izlazak najavljuje zbog tablica, ali je prihvaćen energetski sporazum i otvaranje Elektrosevera, što smatra zbunjujućim.

– Izlazak iz institucija se dešava u momentu kada nam se očitavaju brojila iz Elektrosevera. Mi ćemo izlazak iz institucija podržati, ali ćemo tada tražiti da Srpska lista izađe iz svih sporazuma i svih preduzeća na koje ima nesumljive uticaje, kao i privatno vlasništvo – mts d.o.o, Intel i Elektrosever. Gadljivi su na prištinske tablice, ali nisu na pare iz Prištine , navodi Arsenijević.

Očekuju i da Srpska lista ne sprovede tendere na kojima su posao dobile firme, za koje kaže, da su bliske ovoj stranci.

Dodaje da slična „šibicarska igra“ bila tokom protesta studenata zbog taksi 2019. godine, kada je, kaže Srpska lista zamrzla funkcije na centralnom nivou, dok je za to vreme bez prisustva srpskih poslanika izglasana u kosovskoj Skupštini vojska Kosova.

– Moguća je i promena imena Srpske liste, ali i izlazak iz insitucija uz opstanak strukute ove stranke uz osnivanje nove organizacije, smatra naš sagovornik.

Navodi da nije dobar signal građanima to što su komandiri policije sa severa imali sastanak sa predstavnicima Srpkse liste na kojem je bio i potpredsednik ove stranke Igor Simić, jer on nema nijednu institucionalnu funkciju, te su tako, smatra komandiri ispolitizovani.

– Ako izlaziš iz insittucija, zašto čaraš političku propagandu sa takvim potezima, pita Arsenijević.

Ovaj mitrovački aktivista kaže da će njegova inicijativa danas odlučiti hoće li prisustvovati sutrašnjem protestu u Kosovskoj Mitrovici, a da odluka zavisi od toga hoće li protest biti podrška Srpskoj listi ili će biti svenarodni protest.

– Jasno mora da se naznači da ne želimo više da bude živi štit Srpskoj listi, već da treba da se odbrane interesi građana i da sve što je bilo u rukama Beograda je priznato, čak i nakon što je bio pritisak 31. jula. Beograd je priznao dokumenta Kosova, a 2016. su priznate i tablice. Srpska lista je učestovala u kampanji za preregistraciju 2018. godine, jer je tada pritisak bio na njih.

A sada kada je pritisak direktno na građane, šalju nam poruku‚ građani udrite se vi sa Kurtijevom policijom, mi smo sve prihvatili, mi smo sve priznali, a sada se vi građani udrite i ginite za naše loše odluke‘, objašnjava Arsenijević.

"Srpska lista sve priznala, a sada mi da ginemo za njihove loše odluke": Aleksandar Arsenijević o izlasku kosovskih Srba iz institucija 2
foto-Aleksandar-Roknić Danas

Kaže da i zvanični Beograd šalje različite signale – „prihvataju se potpisi na Berlinskom procesu sa Kosovom, kao i sporazum o energetici, a sad druge se šalje građanima poruka da se bore za ono što je Beograd prihvatio“.

– Mislim da i dalje nostrifikacija diploma za prištinski Univerzitet koji se nalazi u Kosovkoj Mitrovici neće biti moguća ni nakon potpisivanja sporazuma u Berlinu, a neće nam ni prihvatiti lične karte MUP-a Srbije, navodi Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari