Danas skup u severnom delu Kosovske Mitrovice 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Srpska lista najavila je za danas u 12 sati skup u severnom delu Kosovske Mitrovice, nakon odluke gradonačelnika četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornika, poslanika, ministara u kosovskoj vladi, sudija tužilaca i pripadnika Kosovske policije da podnesu neopozive ostavke.

Ta stranka je navela da će „sveopšti narodni skup“ biti održan ispred spomenika caru Lazaru, odakle će „jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu“ da je njihova jedina država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić.

„Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore“, navodi se u objavi Srpske liste na Fejsbuku.

Mediji su izvestili da je u subotu uveče postavljena bina na mestu gde će biti održan skup, i da je najavljeno da će se odatle obratiti predstavnici Srpske liste zajedno sa onima koji su podneli ostavke u kosovskim institucijama.

Na ulicama, banderama, prozorima i terasama kuća i stanova u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i drugim gradovima na severu Kosova već je okačen veliki broj srpskih zastava, kao i transparenti „Ovo je Srbija“, a zastastave se u Mitrovici dele i prolaznicima.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević ranije je najavio da je ideja da se na tom skupu pokaže „nacionalno jedinstvo, privrženost Srbiji i zahvalnost pregovaračkom timu i predsedniku Srbije“.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da će u nedelju „moći svi dobro da vide da li na severu (Kosova i Metohije) treba da se vijori plavo-žuti ili crveno-crni barjak, ili srpska trobojka“, kao i da će Srbi na demokratski i miran način učiniti sve da pokažu „pun otpor nezakonitim potezima Prištine i Aljbina Kurtija“.

Skup u Mitrovici dolazi nakon primene odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama koja je započela 1. novembra izdavanjem opomena vozačima koji to nisu učinili, kao i suspenzije komandira Kosovske policije regiona sever Nenada Đurića zbog odbijanja da sprovodi tu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari