Ivica Dačić otvorio izložbu "Kraljevina Srbija i Japan" 1foto: Boban Radojević, MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je danas izložbu „Kraljevina Srbija i Japan“ koju je priredio Državni arhiv Srbije povodom obeležavanja 140 godina prijateljstva dve zemlje.

„Japan je prva azijska država sa kojom je Srbija uspostavila bilateralne kontakte i sa kojom su diplomatska komunikacija i saradnja dobili svoje konkretne oblike već krajem 19. i početkom 20. veka, a bilateralne veze i prijateljstvo su otpočeli pre 140 godina prepiskom suverena dve države 1882 – srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija“, kazao je Dačić.

Taj jubilej je važan za obe države, rekao je ministar i dodao da one imaju mnogo razloga da budu ponosne na prijateljstvo.

Dačić je podsetio da je za vreme bombardovanja SR Jugoslavije tadašnji ambasador Japana svih 78 dana bio u Beogradu, a da je i srpska ambasada u punom kadrovskom sastavu bila sve vreme u Tokiju tokom zemljotresa 2011. godine.

Savetnik ambasadora Japana u Srbiji Tecuja Cubota zahvalio se na priređenoj izložbi i rekao da se prijateljstvo dve zemlje kontinuirano kroz istoriju razvijalo.

On je naglasio da su dva naroda bila jedan uz drugog u teškim trenucima.

Na izložbi su predstavljena dokumenta koja svedoče i početku i razvoju odnosa Japana i Srbije, počev od razmene prvih pisama između vladara dve monarhije 1882. godine.

Na postavci su izložena i originalna dokumenta o humanitarnoj pomoći koju je Japan uputio Srbiji od 1914. do 1918. godine, dok se u katalogu izložbe nalazi izveštaj o novčanom prilogu Srpskog crvenog krsta Japanskom crvenom krstu iz 1903. godine.

Predstavljena je i knjiga „Otadžbini iz Japana. Životnom stazom rodoljuba Dušana Todorova“, autora Bore Majdanca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari