Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 1Foto: Vojin Radovanović /Danas

Aleksandar Vučić je sinoć na oproštajnom skupu „Srbija nade“ nastupio u stilu „Odlazim, a volim te“, a u „neki novi film“ ispratilo ga je više desetina hiljada građana iz različitih delova Srbije, regiona, ali i Pakistana.

Oni koji jutros prođu Terazijama, pa kroz Bezistan izbiju na Trg Nikole Pašiće i dalje na Skupštinu, videće samo obrise jučerašnjeg mitinga Srpske napredne stranke – „najvećeg skupa u istoriji Srbije“.

Metalne konstrukcije, bina i nagomilano đubre, ostalo je za simpatizerima najmasovnije stranke još od Saveza komunista.

Velika bina, puna „LED ekrana“ tik ispred Skupštine, na sve strane stranački štandovi, bazne stanice „MTS-a“, zastave Srbije, SNS-a i Severne Makedonije, više desetina hiljada aktivista vladajućih stranaka, Vučićevih simpatizera, ali i zaposlenih po državnim firmama kojima je dolazak bio „radna obaveza“, koje niko ništa pitao. 

Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 2
foto: Vojin Radovanović

Ispred Skupštine se smrkavalo, satima su se čekali govori, oni koji nisu naterani da tu dođu „uživali su u nadi da će sve biti bolje, da neće crknuti od gladi“.

Prvi red je zauzimalo kratko ošišano obezbeđenje u prslucima, nalik onoj grupici koja je pred skup u Pančevu hodala iza potpredsednika vlade Novaka Nedića.

Obezbeđivali su skup pun protivurečnosti – jedinstvo uz povike protiv izdajnika, pristojnost uz nagomilano đubre, budućnost i prosperitet na kontramitingu skupova protiv nasilja.

Tu se našla i ružičasta voditeljka Jovana Jeremić, koja se fotografisala sa oduševljenim fanovima.

Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 3
Jovana Jeremić; Foto: Vojin Radovanović

Stajališta: Palata Srbije

Na stotine autobusa dovezlo je one za koje planiramo da svojim prisustvom pokažu koliku podršku ima Aleksandar Vučić.

Ili da bar ima snagu da skupi više ljudi, nego što ih izlazi na protestu „Srbija protiv nasilja“.

A na kraju i to je ostalo pod znakom pitanja, iako su Krupanj, Šabac, Banjica, Velika Hoča, Kosovsko Pomoravlje, Vrbas, Berlin, Bosansko Grahovo samo neki od toponima sa transparenata pristalica SNS.

Na Novom Beogradu, kod Palate Srbije – špalir autobusa, beli šatori, Crveni krst, plavi stranački štandovi s paketima vode i sokova.

Autoprevoznici, kao i sami građani, kojih je bilo više hiljada, iz različitih su delova Srbije.

Obučeni mahom u bele prsluke sa natpisima SNS-a i incijalima dvostrukog predsednika „AV“ nosili su zastave Srbije, kao i brojne transparente.

U tom vašarskom raspoloženju, gde je samo falio slatki miris šećerne vune i prodavci balona, svojom podrškom predsedniku najviše su se istakli Zemunci, koji su razvili veliki transparent podrške.

Iako ovde nisu viđene scene koje se dele društvenim mrežama, gde mitingaši jedan park koriste kao javni toalet za veliku nuždu, jasno je bilo da neki zaklon za olakšanje nalaze u žbunovima u parku Palate.

Stereotip da ovu vlast mahom podržavaju penzioneri, bar ovde, se nije pokazao tačnim, s obzirom da su prisutni bili mahom mlađi ljudi, kao i tinejdžeri.

„Hajde da uplatimo do osam u igraonici pa da se ovde vratimo“, komentariše jedna grupica srednjoškolaca dok s grupom starijih ide put Skupštine.

Ne mora da znači da su došli s roditeljima, bilo je onih mlađih koje mama i tata nisu „dovukli“ tu.

Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 4
foto: Vojin Radovanović

Autobusi stoje, okreću se jedan za drugim, poneki vozač se raspravlja sa saobraćajcima koji im kažu da dalje neće moći.

Naprednjaci u talasima prelaze ulicu, neki van pešačkog, uz opšte nezadovoljstvo onih koji dolaze iz pravca centra grada.

Umesto trubača, mitingaše na istorijski događaj prate trube automobila.

Nema pesme, pokliča, ni obeleženog obezbeđenja.

Kolona dolazi do Brankovog mosta, istog onog koji su prošle sedmice blokirali protestanti protiv nasilja.

Policijska brigada je tu, ne da bi sprečavala blokadu mosta, već kako bi ih, radi bezbednosti, periodično puštala da most pređu.

Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 5
foto: Vojin Radovanović/Danas

Na čelu jedne od kolone, one koja čeka da pređe most, je transparent podrške SNS-u i njenoj produženoj ruci na Kosovu i Metohiji – Srpskoj listi. Dolaze iz naselja Prilužje, u opštini Vučitrn.

Predvode ih fotografija Vučića i karikatura koja podseća na Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, čoveka sa crne liste SAD i Velike Britanije.

Sa njima je sugrađanin iz Obilića, opštine koja pripada Prištinskom okrugu.

Prihvata razgovor i kaže da je tu, naravno, kako bi podržao predsednika Vučića.

Pitamo ga da li je video šta se dešava u tim trenucima na severu Kosova, i kako se oseća jer je na mitingu dok kosovski specijalci bacaju suzavac na njegove sugrađane, pri upadu u zgrade opština, odgovara da ne zna jer su ceo dan u putu.

Kako se razgovor završio, čuje se „podbadanje“  – „Reci istinu, što ne kažeš lepo istinu, da si video“.

U tom kreće pljusak, jedan od mnogih, a naš sagovornik, naprednjački odeven, sakrio se ispod jedne od nadstrešnica lokala na Zelenom vencu.

„Je li, šta ste se uplašili kiše?“, „Ajde, ajde, neće se otopite!“, „Gle ove, posakrivaše se“ – bili su samo neki od komentara onih koji su postojano hodili ka glavnoj bini, dok ih je zasipala kiša. Prava raznolikost akcenata Srbije.

Možda bi se i oni šćućurili pod neki zaklon, da su znali koliko će puta to veče iskisnuti.

Kiša je, naime, sinoć lila ko iz kabla. U više navrata.

A mnogi građani su kod Skupštini bili i tri-četiri sata pre samog početka u 19 časova. Oni bez kišobrana izvukli su deblji kraj, a takvih je bilo podosta, te su organizatori nakon trećeg pljuska počeli da dele plave brendirane kišobrane u prolazu Bezistan.

Ali valjalo se zaštiti i pre podele kišobrana, te su mnogi sklonište pronalazili ispod glavne Pošte i Ustavnog suda, kao i ispod stabla koprivića kod Andrićevog venca.

Oni koji nisu imali kud, čučnuli su ispod jednog postolja za kameru, s kog je kamerman „naprednjačkog servisa“ Pinka snimao događaj.

Kod Skupštine – ružičasto

Hteli ne hteli, morali su gledati ružičasto, jer se na video bimovima, postavljenim duž Bulevara kralja Alekandra, u Pionirskom parku kod Predsedništva, na Terazijama, pa i na ekranima na samoj bini „vrteo“ samo program ove televizije koje je dan ranije donela odluku da ukine rijaliti program „Zadruga“ – na molbu predsednika Vučića.

Tako su se na miting najavljenom i predstavljenom kao skup nacionalnog jedinstva mogle čuti standardne poruke da su „Šolakovi mediji“ – izdajnički, da dele građane i da je Srbija zbog njih ugrožena.

Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 8
foto: Vojin Radovanović
Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 9
foto: Vojin Radovanović

U Pionirskom parku – izletnički

Mitingaši nisu mnogo marili za ovaj program.

Sem onih koji su zauzeli prve redove, mnogi su se šećkali Pionirskim parkom, sedeli na travi, klupicama, fotografišući se, ali i jedući brendirane bonžite i pijući nebrendirane sokove i vode.

Činilo se da SNS ništa nije prepustio slučaju, da je ceo državni aparat uključen u organizaciju jednog stranačkog mitinga – i domovi zdravlja i Crveni krst, i saobraćajna policija i policijska brigada, da ima dovoljno okrepljenja, štandova, ali slike prepunih kanti, sa gomilom otpadaka oko njih, potpuno su srušili privid organizovanosti „skupa pristojne i normalne Srbije“.

Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 10
Foto: Vojin Radovanović

Dok su se u pozadini čuli Vučićevi spotovi koji su išli u krug, neki od njegovih simpatizeri sedeli su i na spomeniku – replici kajmakčalanske osmatračice srpske vojske na Solunskom frontu, koja se nalazi na uglu ovog parka.

Izlet u parku „kvario“ je jedan opozicionar – predsednik vanparlamentarnog pokreta „Ljubav Vera Nada“ Nemanja Šarović.

Prilazimo mu dok razgovara sa jednom starijom gospođom.

U ruci drži mikrofon lokalne KTV Zrenjanin.

Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 11
foto: Vojin Radovanović

„Izgradio je puteve“, odgovara mu gospođa na pitanje šta je najveći Vučićev uspeh za 11 godina vlasti. Ipak, ona ne podržava sve aktivnosti – protiv je francusko-nemačkog predloga.

„Ali svi se mi lažemo međusobno, pa nek laže i Vučić njih da je prihvatio to“, kaže ona na Šarovićevu opasku da je taj predlog upravo Vučić prihvatio.

„Pitamo ih šta su razlozi njihovog dolaska, zanimljivo je da niko od onih sa kojima smo razgovarali nije za francusko-nemački plan.

Kažu da se skupo živi, da je teško živi, ali bez obzira na to niko od njih ne vidi apsolutno nikakvu krivicu Aleksandra Vučića za to“, predočava nam Šarović.

Na skupu se, sem srpskog, dao čuti i makedonski, s obzirom na prisustvo grupe iz organizacije „Mir, sloga, stabilnost“, skoro formiranog udruženja iz Severne Makedonije.

Oni su organizovali besplatan prevoz za one koji su hteli da dođu za Beograd, a jedna od građanki sa makedonskom zastavu, kaže da je došla iz Tetova.

Čuo se makedonski, ali i urdski jezik. Evidentno je bilo prisustvo nekoliko grupica onih koji su među sobom govorili nekim od azijskih jezika.

Šarović je razgovarao sa jednom grupom. Rekli su mu da dolaze iz Pakistana, da tu žive i rade godinu dana, kao i da misle da je Aleksandar Vučić – najbolji predsednik.

S pristalicama naprednjaka došao je da razgovara i samostalni opozicioni poslanik Dejan Bulatović, kojem su ljudi prilazi i čestitali mu na podršci vlasti „u borbi za nacionalno jedinstvo“.

„Pre mene potop“

Za autoritarne vladare, kakav je i Vučić, vezivala se rečenica „Posle mene potop“, ali predsednik Srbije promenio je istoriju – potop je sinoć usledio pre govora „zvezde večeri“.

Dobar deo građana je i pre početka obraćanja zvanica napustio miting i otišao put autobusa preko Brankovog mosta.

Po haustorima okolnih ulica građani su se posakrivali, bežali od kiše, ne mareći za Lazara Ristovskog koji im poručuje da je glumac svih građana, i onih koji protestuju protiv vlasti.

Gacajući kroz mulj koji se spuštao beogradskim ulicama, u trku za sobom su ostavljali i stranačke zastave.

Najustrašiviji su dočekali Vučićeve izlive ljubavi. I ostavku.

Dok im se predsednik zahvaljivao što stoje postojano kano klisurine veliki broj odlazio je u nadi da če što pre stići do buseva.

Praćeni pesmom „Ovo je Srbija“  i odlazili su i oni koji su ostali do kraja.

U razgovoru s našim reporterom govorili su da su zadovoljni skupom i pored toga što su potpuno pokisli.

Slika koja je za njima ostala sumorna je i prljava.

Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 20
Foto: Vojin Radovanović

Nazad u „Srbiju brige“

Oni kojima su autobusi bili nešto dalje, tamo kod Novog Beograda, morali su proći kroz Terazijski tunel. Ostavljajući za sobom kulise „Srbije nade“, vraćali su se „Srbiji brige“.

Neki i gradovima u kojima se koliko juče osećao miris suzavca.

„Danas nam je godišnjica braka“, komentariše jedan par. Smeju se, zadovoljni su, šale se među sobom.

Iz kulisa "Srbije nade" nazad u "Srbiju brige": Kako su protekli sati onima koji su dovedeni na Vučićev miting? 21
foto: Vojin Radovanović

Narandžasto obojeni, u razgovoru o porodici, svakodnevnim brigama, išli su ka svetlu na kraju tunela.

 Tamna je noć, nebo tmurno i sumorno, nigde zvezde ni meseca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari