Iz Moskve ocenjuju da Lavrov dolazi da Srbiji svečano uruči račun za gas 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nikada do sada najava posete ruskog minsitra Sergeja Lavrova nije bila praćena tolikim nedoumicama i neizvesnošću. Iako je u Moskvi potvrđeno da stiže u Beograd, sve je više prepreka na tom putu.

Sergej Lavorov, ruski ministar spoljnih poslova, u ne tako dalekoj prošlosti, bio je rado viđen i domaćin i gost domaćim zvaničnicima. I sve se dešavalo bez previše drame i nedoumica. Jasno je da u Moskvi očekuju da ministra prime na najvišem nivou, kako je to najavljeno iz ruskog ministarstva.

„Srbija je dobila jako povoljnu cenu gasa i obrazno rečeno Lavrov dolazi i donosi račun koji bi Srbija trebalo da plati“, kaže dopsnik Komersanta za Balkan Genadij Sisojev.

„I taj račun on hoće da uruči u, ovako malo, svečanoj atmosferi, a ne iza zatvorenih vrata. Drugim rečima, Rusija kada je Srbiji dala povoljniji gas, očekuje da ona potvrdi i to javno pred kamarama, potvrdi strateški karakter odnosa sa Rusijom“, dodaje Sisojev.

Prva poseta Lavrova zemlji u Evropi od početka ruske invazije i to zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, dešava se u trenutku kada je pred Beograd pitanje sankcija Moskvi postavljeno kao goruće. Ono zapravo dolazi i iz Moskve i sa Zapada.

„Suština je i za jednu i za drugu stranu, i za Rusiju prvenstveno to je psihološko-političke prirode. Njoj je važno da zemlja koja je kandidat za Evropsku uniju se ne priključi i da ostane čvrsta na svom stavu i da se ne priključi sankcijama Evropske unije protiv Rusije. Isto toliko koliko je za EU važno da se Srbija priključi“, ocenjuje Sisojev.

Nikola Burazer sa portala European Western Balkans (EWB), ima utisak da je najava posete Sergeja Lavrova neka vrsta pritiska na Srbiju iz Moskve.

„Da Srbija ili prihvati tu posetu i trpi posledice pritiska na Zapadu, ili da odbije tu posetu čime bi zapravo narušila svoje odnose sa Moskvom, što bi dovelo do određenih problema vlastima u Srbiji kod sopstvenih birača“, kaže Burazer.

I nama su govorili da smo bratski narodi, pa su nas bombardovali

Da li će Srbija stati uz ostali svet u Evropi i reči da osuđuje napad na Ukrajinu potkrepiti i nekim konkretnim sankciama, u Kijevu nije pitanje broj jedan. Tamo imaju daleko preča posla, kaže ukrajinski novinar Roman Cimbaljuk koji je dugo godina bio i dopsinik iz Moskve.

„Znate, mi smo sada toliko zauzeti borbom za sopstvene živote da nisam siguran da Kijev ima namere ili da uopšte hoće da se bavi kritikovanjem Srbije,, ili time da govori Srbiji i Srbima kako treba da živite. Što se tiče Lavrova on će da dođe i da vam govori o bratiskim narodima. I nama su takođe govorili da smo bratski narod, a onda su počeli da nas doslovno bombarduju. I kada je Srbiju bombardovao NATO, da se podsetimo, Rusija nije ništa učinila. Tako da te priče kako će vam pomoći u slučaju nečega, to su sve gluposti“, poručuje Cimbaljuk.

Prema agendi iz Moskve, Lavrov bi se sastao sa predsednikom Srbije, ministrom spoljnih poslova, predsednikom Narodne skupštine i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve. Sam Alekdandar Vučić pak pominje tek večeru sa ministrom i ponavlja da je poseta nekako neizvesna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari