Kojim avionom Lavrov planira da doputuje u Beograd: Sagovornici Danasa o EU zabranama korišćenja vazdušnog prostora 1foto EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Portparolka šefa ruske diplomatije, Marija Zaharova, potvrdila je dolazak Sergeja Lavrova, samo dan nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, taj dolazak ocenio tehnički problematičnim. Iako nije precizirao ugao na koji misli sa stanovišta problematičnosti, pretpostavlja se da je reč o načinu na koji bi Lavrov doputovao u Beograd, s obzirom na to da je Evropska unija još zimus zatvorila vazdušni prostor za rusku avijaciju u okviru sankcija Moskvi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je po drugi put za samo dva dana istakao da, iako je poseta ruskog ministra Sergeja Lavrova već zakazana, njen ishod je neizvestan dok se ona ne odigra.

Upitan da li će predstojeća poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova dovesti do novih pritisaka na Srbiju, Vučić je rekao da treba sačekati da se vidi kako će ta poseta da se odigra.

– Moguće je da sve bude u redu, a moguće i da ne bude. Da li je zakazano sve, zakazano je sve. I kad će se sastati sa Nikolom Selakovićem, gde sam ja na večeri, gde je poseta groblju – kazao je Vučić.

Ranije, upitan „da li se komplikuje situacija oko dolaska Lavrova“, koji su mediji najavili za 7. jun, Vučić je odgovorio potvrdno za Televiziju Pink u Bratislavi gde je bio na međunarodnom skupu.

– Komplikuje se, svakako se komplikuje, nisam još spreman da o tome govorim, ali da: komplikuje se, pitanje je kako će da dođe,… videćemo“, rekao je on.

Prema rečima bivšeg diplomate i ambasadora Belorusije, Srećka Đukića, Sergej Lavrov moze da doputuje, ako Evropska unija ukine sankcije i njemu iruskim vladinim avionima.

Kojim avionom Lavrov planira da doputuje u Beograd: Sagovornici Danasa o EU zabranama korišćenja vazdušnog prostora 2
Foto: Airserbia.com

– Možda je njihova diplomatija, ili srpska, u mogućnosti da to obezbedi. Ali da Lavrov sedne u avion i jednostavno dođe, ne verujem. Dolazak komercijalnim letom, moguće je, ali ne za najviše ruske zvaničnike, i to još u ovom vremenu. To je pitanje bezbednosti. Ne verujem da su ruske službe spremne da se sa tim kockaju – zaključuje sagovornik Danasa.

Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane izjavio je za Danas da su komplikacije proizvod činjenice da su zemlje EU uvele sankcije, kako ruskoj državnoj avio kompaniji, tako i vladinim avionima.

– Jedino rešenje je da ministar Lavrov leti komercijalnim letom AirSerbia ili da Vlada Ruske Federacije iznajmi avion kompanije koja nije iz Rusije. Imajući u vidu da se radi o ministru Lavrovu teško je zamisliti da bi on leteo komercijalnim letom, a već sad može da se predvidi situacija u kojoj dolazi do, sada već uobičajene prakse, prijave da je u avionu bomba – navodi Šutanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari