Iz SPP isključeni visoki funkcioneri iz Tutina zbog kršenja stranačkih normativa 1foto (SPP): Zaim Redžepović

Zaim Redžepović i Ljutbija Balkan, do juče visoki funkcioneri Stranke pravde i pomirenja (SPP), isključeni su iz partije zbog kršenja Statuta stranke.

Obojica su bili najbliži saradnici muftije Muamera Zukorlića i rukovodili odborom te partije u tutinskoj opštini.

Njih dvojica su i odbornici u Skupštini Tutina i na čelu su dve frakcije koje deluju u lokalnom parlamentu.

Obe grupe SPP, 10 odbornika, podržale su formiranje nove koalicione vlasti u tutinskoj opštini i zamerili se vrhu svoje partije.

Odluku je donelo stranačko Predsedništvo. Kako se navodi u saopštenju SPP „odluka se temelji na više ozbiljnih prekršaja Statuta i neprihvatljivog ponašanja“, jer su sklopili koaliciju sa drugim partijama na štetu SPP.

Redžepović je bivši državni sekretar u ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Juče se odmah oglasio na društvenim mrežama i zapitao ko su ljudi, koji iz stranke isključuju one koji su je stvarali.

„Neke od njih ne pamtim, iz tog perioda, uopšte. Neki su nam doleteli iz SDA, neke smo držali na nekim manje komplikovanim poizicijama. Ptam se gde je bio Statut, u trenutku, kada sam poslao ljude da podrže odluku predsednika i svih njih angažovanim na ovim isključenjima da podrže koalicionog Statuta nisu želeli da sprovedu to, a oni iz Pazara nešto su ‘mumlali’. Radilo se o obrazu čoveka, koji nas je molio da mu spasimo karijeru“ – napisao je Zećirović.

U obraćanju čelnicima SPP, napisao je još, da nema političke sposobnosti, koje oni promovišu i da mu „iskreno nije žao“.

SPP i SDA Sandžaka su koalicioni partneri od decembra 2022.godine, kada su potpisali sporazum o formiranju većine u novoizabranom Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV).

Na tome se zasnivala izjava lidera SDA Sandžaka, Sulejmana Ugljanina, da će sa koalicionim partnerom raditi „na stvaranju stabilnih skupština u sandžačkim opštinama“.

„Akcija“ je trebalo da krene od Tutina, gde je na vlasti bila Ugljaninova partija.

Dogovori su trajali mesecima bez rezultata. Članstvo je bilo podeljeno. Tvrdo krilo, koje je predvodio Balka, protivilo su se tome, jer Ugljanina krive za raskol u islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji, a drugu, pomiriteljsku struju, je predvodio Redžepović.

Stabilna skupštinska većina u Tutinu nije formirana, iako je sve vreme nad lokalnim parlamentom „visilo“ uvođenje prinudne uprave.

To su tražili i odbornici SPP. Ostalo je nejasno zašto nije uvedena prinudna uprava, iako je o svemu bilo obavešteno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Stabilna skupštinska većina je, ipak, napravljena, minulog decembra, kada je napravljena koalicija sa drugim partijama i, posle dvadeset sedam godina, srušena vlast SDA Sandžaka.

Iz vrha SPP najavljeno je disciplinovanje neposlušnih članova tutinskog odbora, koji su, odmah, novoj većini ispostavili dva zahteva – da se 6. novembar proglasi Danom sećanja ili da im se ustupi mesto predsednika opštine.

Predsedništvo SPP je donelo odluku o isključivanju iz stranke još 85 članova, koji su bili na izbornim listama ili izbornim komisijama Stranke budućnosti i razvoja (SDR) Jahje Fehratovića, Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS) Samira Tandira i Građanskog pokreta (GPS) Edina Zećirovića, bivših visokih funkcionera SPP.

Sva trojica su napustila stranku zbog neslaganja sa politikom novog predsednika partije Usamea Zukorlića.

Rukovodstvo stranke je „pomilovalo“ 10 članova, koji su priznali svoje greške, zbog manipulacija bivših stranačkih funkcionera.

SPP u tutinskoj skupštini imala je 11 odborničkih mandata.

Na decembarskom zasedanju, 10 odbornika, okupljenih oko Redžepovića i Balkana, pridružilo se novoformiranoj skupštinskoj većini, jer su odbili naređenje stranačke centrale da naprave koaliciju sa SDA Sandžaka.

SPP je parlamentarna stranka i ima potpisan sporazum o saradnji sa SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari