Iza kulise posete Karen Donfrid Beogradu 1Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

Karen Donfid, naslednica Vesa Mičela i Filipa Rikera na funkciji pomoćnika američkog državnog sekretara (Entoni Blinkena), imala je politički potpuno različit boravak u Prištini i Beogradu.

Kako su uočili posmatrači u Srbiji, dok je u Prištini dočekana sa velikom dobrodošlicom, što je krunisano i zajedničkom pres konferencijom sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, dotle je u Beogradu nivo dočeka bio upadljivo skromniji.

Nije bilo zajedničkog uživo obraćanja novinarima, već samo saopštenja. A i ta saopštenja, uobičajeno ažurne pres službe predsednika Republike i Kancelarije za medije Vlade Srbije, preduhitrila je na Tviteru američka ambasada.

„Partnerstvo sa Srbijom nam je veoma važno. Dolazak Karen Donfrid, pomoćnice državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, još jedna je potvrda želje za izgradnjom jačih veza Srbije i SAD“, objavila je Ambasada SAD zajedno sa fotografijama premijerke Ane Brnabić kako dočekuje Karen Donfrid, njenog zamenika Gabrijela Eskobara, kao i američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila.

Saopštenje sa sastanka Donfrid sa Vučićem, koji je prethodio njenom susretu sa Brnabić, što je posebno zanimljivo, objavljeno je kasnije i u kratkom vremenskom razmaku pre saopštenja o susretu predsednika Srbije sa ruskim zvaničnikom, održanim istog popodneva.

Kako je navedeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predsednika Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Leonida Sluckog. Navedeno je i da je sa ruskim zvaničnikom bilo reči o produženju energetskog sporazuma.

Karen Donfrid dala je intervju beogradskoj Politici u kome je potvrdila da je tema sastanka u Beogradu bilo uvođenje sankcija Moskvi.

Donfrid je rekla i da je zadovoljna onim što je čula od Vučića, a to je da on budućnost Srbije vidi u Evropskoj uniji.

Premijerka Brnabić je pošto je intervju sa Donfrid objavljen, u gostovanju na TV Hepi rekla da Srbiji nije postavljen ultimatum u vezi uvođenja sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari