Najnoviji podaci o izlaznosti na izbore 1

Do 19 sati izlaznost na predsedničkim i parlamentarnim izborima bila je 55,1 odsto, saopšteno je iz CRTE, a iz RIK-a su poručili da se večeras više neće obraćati i da će se sutra obratiti.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je 5,3 miliona građana moglo da glasa danas na 8.267 biračkih mesta.

Poređenja radi, CRTA podseća da je izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. godine do 19 časova iznosila 53.1, a 2020. godine 45.5 odsto.

Na nivou Beograda, izlaznost na izborima za republički parlament do 19 sati iznosi 52,2 (margina greške 0,6 odsto). To je za 4 procentna poena više nego što je bilo na beogradskim izborima u isto vreme 2018. godine .

Od poslednjeg preseka u 16.30 časova, Posmatračka misija Crte je zbog izborne korupcije podnela još dve prijave policiji – dakle, ukupno sedam prijava za sada. Dve prijave odnose se na slučajeve tzv. bugarskog voza, koje su posmatrači Crte uočili u Kuli i Surčinu, a pet na slučajeve kupovine glasova zabeležene u Majdanpeku, Žitorađi Čukarici, Šapcu i Beočinu.

U drugom delu dana došlo je do porasta broja sporadičnih slučajeva nepravilnosti na biračkim mestima, poput vođenja paralelne evidencije birača i povrede tajnosti glasanja. U Srbiji su takve nepravilnosti zabeležene na 12 odsto biračkih mesta, dok se u Beogradu broj biračkih mesta sa nepravilnostima duplirao od poslednjeg preseka i sada iznosi 10 odsto.

Tokom dana zabeleženo je šest slučajeva verbalnih pretnji posmatračima Crte. Na tri biračka mesta članovi biračkih odbora su posmatračima dobacivali, ali i upućivali pretnje zahtevajući da ne šalju informacije posmatračkoj misiji. Preostala tri slučaja desila su se van biračkih mesta.

Glasanje birača sa Kosova i Metohije na 46 biračkih mesta u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raškoj obeleženo je velikom gužvom i lošom organizacijom biračkih mesta, što je dovelo do ugrožavanja tajnosti glasanja budući da se na pojedinim biračkim mestima istovremeno nalazilo i više desetina birača. Primećeno je i pojačano prisustvo policije ispred biračkih mesta.

Pošto se istovremeno održavaju izbori na više nivoa, očekuje se da će proces prebrojavanja glasova trajati duže nego 2020. godine. Kako bi se obezbedila pouzdanost i tačnost podataka, Crta će s projekcijom rezultata izbora u javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka.

Po pravilu, prvo stižu podaci sa manjih biračkih mesta. Obrada podataka sa biračkih mesta koja imaju više od hiljadu birača ponekad može da traje satima. U trenutku kada, na primer, ima više obrađenih podataka sa manjih nego sa većih biračkih mesta, procena bi mogla biti iskrivljena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CRTA (@crta.rs)

Do 18 sati izlaznost na predsedničkim i parlamentarnim izborima bila je 50,82 odsto, saopštio je RIK. Prema analitici CeSID-a, do 19h je u Srbiji na izbore izašlo 54,6 odsto upisanih u birački spisak.

Najviše građana, kao i ranije u toku dana, glasalo je u regionu Vojvodine (53,29 odsto). Najmanji odziv i dalje je u Beogradu, gde je svoj glas dalo 48,05 odsto onih sa biračkim pravom. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije glasalo je 52,01 odsto građana, dok je u regionu Istočne i Južne Srbije na izbore izašlo 50,75 građana.

Imajući u vidu da se biračka mesta zatvaraju u 20 časova, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izneo je pretpostavku da će konačma izlaznost varirati između 58 i 60 odsto građana.
„Danas je bio divan dan za Srbiju. Pravi praznik demokratije“, rekao je Dimitrijević ističući da na biračkim mestima nisu zabeležene veće nepravilnosti.

Jedini incident na koji se Dimitrijević osvrnuo ticao se napada na birački odbor u Kruševcu. Kako je istakao, policija je identifikovala napadače, a sav oduzeti izborni materijal je vraćen.

Govoreći o gužvama na biračkim mestima, predsednik RIK-a je naveo da građani ne treba da strahuju da će biti onemogućeni da glasaju. Kako je dodao, svako ko se u 20 časova bude zatekao na biračkom mestu će biti u mogućnosti da glasa.

On je naveo da se „uz manje probleme sprovelo glasanje do ovog momenta“, da je ovo bio „divan dan za Srbiju“ i „praznik demokratije“.

Na izborima pre bojkota, do 19h izlaznost je bila 53,1 odsto, javlja CeSID.

Prema podacima CeSID, izlaznost do 17 časova bila je 45,1 odsto. Poređenja radi, 2016. godine izlaznost je bila 43,5.

Do 16 sati izlaznost na predsedničkim i parlamentarnim izborima bila je 41,56 odsto prema podacima RIK-a, dok CRTA navodi da je izlaznost bila je 42,1 odsto.

Kako je istakao Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, najviše građana, njih 44 odsto, glasalo je u regionu Vojvodine.

Približan broj građana od oko 42 odsto glasao je u regionima Zapadne Srbije i Šumadije, kao i regionu Istočne i Južne Srbije. Za ostatkom zemlje kaska region Beograda, gde je na izbore izašlo 38,58 odsto upisanih u birački spisak.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je naveo da glasanje protiče bez većih problema, u demokratskoj atmosferi. On se osvrnuo na medijske napise o pojedinačnim incidentima, apelujući na građane i aktiviste partija da smire strasti.

CRTA je navela ranije da je izlaznost bila 42,1 odsto.

Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. godine do 16 časova iznosila je 39.6 odsto, a 2020. godine 34.6 odsto, naveo je Raša Nedeljkov ispred CRTE.

Na nivou Beograda izlaznost na izborima za republički parlament je nešto manja nego na nivou cele Srbije i iznosi 37,9.

Posmatračka misija Crte ocenjuje da su prvi deo izbornog dana obeležile tenzije i verbalno nasilje, a ispred više biračkih mesta zabeleženi su i slučajevi fizičkog nasilja.

Oni su saopštili da su podneli za sada pet prijava policiji zbog izborne korupcije. Dve prijave odnose se na slučajeve tzv. bugarskog voza, koje su posmatrači Crte uočili u Kuli i Surčinu, a tri na slučajeve kupovine glasova u Majdanpeku, Žitorađi i Čukarici.

Sporadični slučajevi nepravilnosti poput nepravilne pripreme glasačkog mesta, vođenja paralelne evidencije i povrede tajnosti glasanja zabeleženi su na 10 odsto biračkih mesta u Srbiji i 5 odsto u Beogradu. Posmatrači Crte nastavljaju da prate dešavanja na tim biračkim mestima kako bi ocenili da li raste intenzitet nepravilnosti ili su ostale na nivou pojednačnih slučajeva.

Velika je gužva primećena na biračkim mestima u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raškoj na kojima glasaju birači sa Kosova i Metohije. Tamo je u prepodnevnim satima pristizao veliki broj autobusa s biračima. Biračka mesta su loše organizovana što dodatno utiče na stvaranje gužve. Na pojedinim biračkim mestima se, kako je zabeleženo, istovremeno nalazilo i više desetina građana, čime je onemogućena tajnost glasanja. Primećeno je i pojačano prisustvo policije ispred biračkih mesta.

Do 14 sati izlaznost na predsedničkim i parlamentarnim izborima bila je 31,56 odsto, saopštio je RIK.

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku rekao je da je na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije najveća izlaznost u Vojvodini 34,09 odsto.

„U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji izašlo je 31,94 odsto upisanih birača, Južnoj i Istočnoj Srbiji 32,91 odsto i Beogradu 28,4 odsto“, saopštio je Kovačević.

Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a ocenio je da izborni proces protiče u demokratskoj i fer atmosferi.

„Nisu uočene bilo kakve veće nepravilnosti. Zabeleženo je povećanje redova na gotovo svim biračkim mestima“, rekao je Dmitrijević dodavši da još nisu dobili informacije o nepravilnostima od posmatrača.

„Na biračkom mestu u Surdulici, birač je polomio kutiju za glasanje. Nadležni organi su reagovali i on će biti priveden pravdi“, zaključio je Dimitrijević.

Do 13 sati je na parlamentarne izbore izašlo 26,7 odsto građana, objavila je organizacija CRTA na svom sajtu.

Poređenja radi, na parlamentarnim 2016. i predsedničkim 2017. godine do 13 sati izlaznost je bila 25,1 odsto, a 2020. godine 22,9 odsto.

Na nivou Beograda izlaznost na izborima za republički parlament je nešto manja nego na nivou cele Srbije i iznosi 23,3 odsto.

„Posmatrači Crte javljaju da proces glasanja teče izuzetno sporo zbog istovremenog održavanja izbora na više nivoa što usporava rad biračkih odbora i dovodi do stvaranja gužvi ispred biračkih mesta“, navodi se u objavi CRTA-e.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je podatke o izlaznosti do 12 sati na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije.

„Od ukupno upisanih glasača glasalo je 20,52 odsto. U Vojvodini je glasalo 23,93 odsto, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 19,28 odsto, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 21,14 odsto, a u beogradskom regionu 18,23 odsto“, rekao je Kovačević.

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije rekao je da su

zabeležene neke „minorne prijave sa biračkih mesta, kao što je da su se pomešali listići za parlamenterne i beogradske izbore“.

On je pomenuo i napad na Pavla Grbovića, predsednika PSG-a.

„Napad se nije dogodio na biračkom mestu, ali dužan sam da obavestim da se desio i napad na poslanika SNS Batu Jugovića u Čačku. O svemu je obaveštena policija“, rekao je Dimitrijević.

Prema podacima IPSPOS- a izlaznost na izborima do 11 sati bila je 14, 1 odsto. Pre toga je Republičke izborne komisije (RIK) saopštila da je do 10 sati na izborima glasalo 9,59 odsto birača.

Do 10 sati, prema podacima CRTA-e na parlamentarne i predsedničke izbore izašlo je 9,9 odsto birača, što je slično kao na parlamentarnim izobrima 2016. i 2020. godine, rekao je Raša Nedeljkov iz CRTA-e.

Na beogradskim izborima izlaznost do 10 sati je 8,4 odsto nešto manje nego na parlamentarnim izborima, ali i više od izlaznosti na beogradskim izborima 2018. godine.

Ova organizacija pokriva oko 500 biračkih mesta na parlamentarnim i predsedničkim izborima i oko 450 na beogradskim izborima.

Direktor Republičkog zavoda ta statistiku Miladin Kovačević saopštio je izlaznost do 10 časova.

Na području Beograda do 10 sati glasalo je 8,53 odsto, u Vojvodini 12,32 odsto, Šumadiji 8,02 odsto, Južne i Istočne Srbije 9,15 odsto. Ovi podaci ne pokrivaju izlaznost birača  sa KiM.

Ipsos Srbija objavljenim u 9 sati, na izborima je do sada glasalo 5,1 odsto birača.

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije istakao je i veliku izlaznost u dva mesta u Vojvodini.

„U Karavukovu je do 10 sati izašlo 24,8 odsto, a u Sivcu 21,9 odsto birača“, rekao je Dimitrijević.

Poređenja radi, na poslednjim izborima 2020. godine prema preseku CeSID-a za izlaznost do 9 sati, na izbornim mestima glasalo je 5,2 odsto ukupnog broja glasača.

Vesti u vezi sa lokalnim izborima u gradovima Beogradu, Boru i 12 opština možete pratiti u posebnom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari