Mirovića nema na listi naprednjaka za Vojvodinu, zašto? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/MO)

Igor Mirović, premijer Vojvodine u tehničkom mandatu do pokrajinskih izbora 17. decembra, nije na koalicionoj listi svoje Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“. Kao utešnu nagradu nije dobio ni nisko, neprolazno mesto na toj listi, kao ni na listi naprednjaka za parlament.

Ipak, bez obzira na to Mirović može biti predsednik Vlade Vojvodine ili pak neki njen sekretar. Hoće li se to dogoditi, zavisi od toga hoće li SNS osvojiti dovoljan broj mandata i svog člana staviti na to mesto, ili će Mirovića „zaturiti“ u neku od ambasada ili ne tako važnih funkcija.

Naši izvori navode da se ne može očekivati veliki povratak Mirovića, jer da ga naprednjaci hoće, „stavili bi ga u izlog“ odnosno na listu.

Prva na listi SNS je široj javnosti ne tako poznata Dušanka Golubović, pravnica iz Sombora, bivša gradonačelnica ovog grada, koja je u prethodnim periodu, bila imenovana za državnu sekretarku u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pa u Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Drugi je Damir Zobenica, sociolog iz Novog Sada, dosadašnji potpredsednik Skupštine APV.

Sukob Mirovića i Vučevića

Izostanak Mirovića, koji je uvek bio solo igrač, kako kažu naši izvori, sa naprednjačkih lista je mnoge iznenadio, ali za poznavaoce odnosa među naprednjacima to baš i nije toliko iznenađenje, budući da je on krajem 2021. imao ozbiljan sukob sa Milošem Vučevićem, tada gradonačlenikom Novog Sada, sada ministrom odbrane i liderom SNS, a što je još važnije vrlo biliskim prijateljem Vučića.

Čini se da ga je upravo sukob sa Vučevićem koštao sadašnje pozicije.

Tog decembra pre dve godine sve je počelo od vesti da je Mirović podneo ostavku zbog neslaganja sa Vučevićem. Što je Mirović demantovao. Javnost u međuvremenu saznaje da je konflikt između njih nastao zbog odluke Skupštine Vojvodine da na sebe preuzme osnivačka prava nad Kliničkim centrom Vojvodine, što Mirović smatra suprotno zakonu i pokrajinskom Statutu i traži povlačenje te odluke.

Neslaganje je išlo toliko daleko da se činilo će Mirović napustiti stranku i formirati novu, ali strasti su se ipak smirile, jer su naprednjaci Miroviću ukazali iznenadnu čast da baš on, nakon sednice Predsedništva SNS pozove građane da u nedelju na referendumu o ustavnim promenama zaokruže DA.

Sagovornici Danasa tvrdili su tada da je tadašnji lider SNS Aleksandar Vučić procenio da je slika jedinstva u SNS, pred izbore u aprilu, najvažnija i da Mirovićevo obraćanje može da upotpuni tu idiličnu sliku jedinstva.

Sada je ta situacija već zaboravljana i naprednjaci, moguće samo Vučić i Vučević, su odlučili da Mirović ne zaslužuje mesto na njihovim listama.

Zasto je do toga došlo pitali smo Bojana Pajtića, profesora Univerziteta u Novom Sadu i nekadašnjeg premijera Vojvodine i Borislava Novakovića, dugogodišnjeg odbornika Skupštine Novog Sada.

Mirović znao u šta se upušta

Pajtić za Danas kaže da ne zna nista o odnosima u SNS i da ga ne zanimaju.

– Krajnje je vreme da im svima vidimo leđa. Jeste neprimereno to da predsednik pokrajinske Vlade ne bude čak ni na poslaničkoj listi. U javnosti nije hvalio Vođu do imbecilnosti, a nije ni agresivno i prostački napadao opoziciju. To su mu sigurno mane u očima sopstvene stranke. Nije mu preporuka ni to što je završio državni fakultet. No, znao je u šta se upušta i u kakvo kolo se hvata, tako da ne verujem da je iznenađen niti da mu je ovakav rasplet neočekivan – navodi Pajtić.

Mirovića nema na listi naprednjaka za Vojvodinu, zašto? 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Novaković, koji je u redovima Narodnog pokreta Srbije i 23. na listi „Srbija protiv nasilja“, za Danas kaže da Mirovićevo odsustvo, ali i uklanjanje svih koji su činili njegovu struju u pokrajinskoj organizaciji SNS, je logično i očekivano.

– Naime, Vučić zna da je ušao u poslednju fazu vlasti. On pad sa vlasti može da usporava, ali ne može da zaustavi. Zato u završnici u republičkom i pokrajinskom parlamentu bira „jastrebove“ – odane, disciplinovane i beskurpulozne osobe. Pošto rezervnih položaja više nema, u prvom i jedinom rovu skupštinske rasprave on gura „zilote“, koji su spremni na sve – opisuje on.

Kako dodaje, pobedila je struja Zobenice koji je „desna ruka Andreja Vučića“.

Vučić šalje poruku da će njegov odlazak sa vlasti biti konfliktan

Novaković navodi da Vučić ovim gestom definitivno šalje poruku da će njegov odlazak sa vlasti biti konfliktan.

– Ne vidim ni forenzičke tragove uljudnosti, pravne i političke kulture, koja bi nas vodila ka civilizovanoj predaji vlasti. Nažalost, Vučić je vlastitom odlukom okružen ljudima koji će provocirati političke sukobe i konfliktan model političkih odnosa – kaže on.

Prema njegovim rečima, sada kada je jasno da Vučić gubi većinu u narodu, opozicija treba da deluje i reaguje čvrsto, odlično i principjelno, ali ne sme da naseda na radikalske trikove i političko pozorište u kom će svoje sramne uloge i dalje igrati „dobacivači,“ „ometači“ i poslanici kojima je jedna uloga da potcene, omalovaže, uvrede i oblate opoziciju.

Na broj poznat redakciji poslali smo pitanje o izostanku sa vojvođanske liste i Miroviću, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Osim Golubović i Zobenice u prvih pet naprednjaka na njihovoj vojvođanskoj listi su i Stanislava Hrnjak, master učiteljica iz Kikinde, kao treća, zatim Dmitar Stanišić, diplomirani pravnik iz Srmske Mitrovice i Aleksandra Miletić psiholog iz Novog Sada. Šesta je Milica Božić, pravnica iz Pančeva, i iz SDPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari