Da li je sukob Mirovića i Vučevića znak slabosti SNS? 1Foto: Vlada Vojvodine

Javni sukob predsednika Vlade Vojvodine, Igora Mirovića, i gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, znak je slabosti vladajuće partije, ali nije znak brzog pucanja, kažu sagovonici Danasa.

Sve je počelo od vesti da je Mirović podneo ostavku zbog neslaganja sa Vučevićem. Što je on demantovao.

Javnost u međuvremenu saznaje da je konflikt između njih nastao zbog odluke Skupštine Vojvodine da na sebe preuzme osnivačka prava nad Kliničkim centrom Vojvodine.

To Mirović smatra suprotno zakonu i pokrajinskom Statutu i traži povlačenje te odluke.

Politikolog Duško Radosavljević za Danas kaže da Mirović ima dobru poziciju unutar stranke. On podseća da je Mirović u SNS ušao i pre Vučića, a da je funkcioner SRS u Novom Sadu još od 92-93. godine.

– On je izgrađivao stranku ili bar južnobački okrug naprednjaka. Oni su povezani i dosta se dobro drže i u blagoj su zavetrini jer stalno na scenu istrčava Miloš Vučević koji je uvek želeo da se pokaže i dokaže. Vučevićev najveći podstek za rad u stranci i njegov jedini legitimitet u stranci je lično poznantsvo sa Aleksandrom Vučićem. To je legitimitet njegovog političkog delovanja – objašnjava Radosaljević.

Upitan da li je ovo znak slabosti, on kaže da ovo nije ni početak kraja.

– Očigledno je da se sada mlađi japijevci polako raspituju oko izlazne strategije. Naredni dani mogu biti veliki ispit za lojalnost partiji koju na okupu drži samo lepak vlasti – kaže on.

Kako dodaje, Skupština Vojvodine je otela ingerencije protivno Statutu i protivno zakonu.

– Ovde se pokazuje da iza leđa Pokrajinske vlade Skupština nešto radi. To znači da ta vlada nema poverenja Skupštine. U takvim situacijama, Mirović bi morao da podnese ostavku. Mislim da je neće podneti – ukazuje Radosavljević.

Prema njegovim rečima, iz nemuštih izjava nije ni jasna suština problema.

– Nije sigurno suština sukoba vip odeljenje. Nego je problem da mu je neko jako iza đela nešto uradio. Strašno je da tvoja vlada sazna da Skupština od tebe oduzima deo nadležnosti. To je u političkom smislu jako grozno. Neko je Mirovića žestoko udario po prstima. A da li će on ući u frontalni sukob? Mislim da neće jer su suviše veliki interesi u igri. Nastaviće se spletakarnja ali će se voditi računa da se ne napravi prevelika šteta za partiju – smatra Radosavljević.

Politikolog Boban Stojanović za Danas kaže da je ovo još jedan u nizu sukoba u SNS u borbi za prevlast i pre svega za resurse, uticaj i najvažnije za novac.

– Mnogo je tu sukoba. Pa jedan od ministara je optužen za prisluškivanje predsednika i državni udar, a i dalje je i ministar i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost. To najbolje govori o tome koliko su upleteni u nedozvoljene poslove, koliko znaju jedni o drugima i koliko se vodi rat za uticaj i novac, pa tako i borba Mirović – Vučević. Svakako da to jeste znak ozbiljnih potresa, ali i dalje im uspeva da to drže u kakvoj-takvoj kontroli – kaže Stojanović.

Kako zaključuje, čim dođe i do najmanjih pukotina ili eventualnog gubitka vlasti, raspašće se brže nego G17plus (URS) kada su izgubili vlast, samo verovatno i uz mnogo veće međusobne optužbe i ratove, a dok su na vlasti, kontrolisaće takve sukobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari