Sukob na relaciji Mirović- Vučević zbog predstojećih izbora stavljen ad akta 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Do pre nekoliko dana činilo se da će se sukob u Srpskoj naprednoj stranci u Vojvodini između Igora Mirovića i Miloša Vučevića, završiti Mirovićevim napuštanjem stranke i formiranjem nove, ali se čini da su se strasti ipak smirile. Na to ukazuje i činjenica da su naprednjaci Miroviću ukazali iznenadnu čast da baš on, nakon sednice Predsedništva SNS pozove građane da u nedelju na referendumu o ustavnim promenama zaokruže DA. Sagovornici Danasa tvrde da je lider SNS Aleksandar Vučić procenio da je slika jedinstva u SNS, pred predstojeće izbore, najvažnija i da Mirovićevo obraćanje može da upotpuni tu idiličnu sliku jedinstva.

Član Predsedništva SNS Igor Mirović posle sednice tog tela, održane u utorak, pozvao je građane da izađu na referendum u nedelju i da glasaju za ustavne promene. On je obelodanio i da je predsedništvo odlučilo da se počnu pripreme za izbore koji će biti održani 3. aprila i da politički program SNS bude okosnica političkog programa Srbije i u narednom periodu.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta kaže za Danas da nije tajna da u Vojvodini bukti rat između Igora Mirovića sa jedne strane i grupe oko Miloša Vučevića i Damira Zobenice sa druge strane.

“ Do pre nekoliko nedelja delovalo je kako će Mirović biti poražen, međutim više niko u SNS neće da mirno čeka sudbinu Dijane Hrkalovic, pa je tako uz pretnju cepanja stranke pred izbore, vraćen balans snaga. Slično se može očekivati i u slučajevima Zorane Mihajlović i Zlatibora Lončara koji takođe neće mirno da gledaju kako ih Vučić seče kao giros, već će i oni poput Mirovića kreniti u kontranapad. Ja im kao oppzicioni političar želim da imaju što žešći obračun “, ocenjuje Parović.

On napominje da Vučićev režim može da padne samo ako prvo doživi imploziju nalik na ono što se dešavalo u komunističkim partijama pred kraj Hladnog rata.

I Mlađan Đorđević,lider pokreta Oslobođenje smatra da je Mirović u sukobu s Milošem Vučevićem pokazao zube i iz tog obračuna očigledno izašao kao pobednik.

“ Vučić, kukavica kao uvek, očigledno odlukom da baš Mirović bude taj koji saopštava odluku predsedništva Srpske narko stranke pokušava da smiri duhove unutar partije. Njihova odluka, s druge strane, me ne iznenađuje. SNS ovim referendumom pokušava da stavi pod partijsku kontrolu čitav pravosudni sistem, a ono što im za to treba je legitimitet, koji se ogleda u što većem broju izašlih na referendum”, ističe Đorđević.

Dodaje da tome služe i sve one lažne patriote, koje pozivaju da se glasa protiv ustavnih amandmana, sve dok izlaznost raste.
“ Za rezultat će se već pobrinuti onaj ko broji glasove (čitaj: Vučić)” , zaključuje lider Oslobođenja .

A Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke smatra da Mirovićevo obraćanje o referendumu govori o tome da SNS ne može sebi da dopusti dalje raspadanje, jer je u ozbiljnom padu uprkos agresivnoj propagandi i progonu neistomišljenika.

“Naprednjacima i Vučiću slika jedinstva danas je veoma potrebna. A Mirovićevo obraćanje samo je poslužilo da se ta idilična slika upotpuni” smatra rašković Ivić , dok Srđan Milivojević, funkcioner Demokratske stranke ocenjuje da je svejedno ko će se i kako u vezi lažnog referenduma obratiti građanima.

“Svejedno je da li je to još jedna napredna dimna zavesa koja treba da prikrije činjenicu da je nedavno objavljena vest da Igor Mirović napušta Srspku naprednu stranku. Za građane Srbije mnogo je važnije da istaknuti članovi Srpske napredne stranke poput Miće Grčića što pre podnesu ostavke sa svih javnih funkcija kako bi se sprečio kolaps države”, kaže Milivojević, a Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS kaže da ga ne zanimaju predstave za javnost i kvazi krize koje SNS proizvodi u svojim redovima, dok se dešavaju havarije na TENT-u i Kolubari, organizuju proslave i opštenarodna veselja, pa opet postajemo rekorderi sa 14 hiljada zaraženih.

Samofalov, ali i Aris Movsesijan, lider Nove stranke, podsećaju da su predali liste kontrolora za nedeljni referendum o ustavnim promenama i da će se potruditi da spreče da bilo ko utiče na volju građana.

Inače, Movsesijan smatra da je Mirović oportunista i da ako bi sutra Vučić promenio mišljenje u vezi referenduma, promenio bi ga i Mirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari