Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovićfoto: PSINF

Kada predsednik Vlade kaže da Skupština koja ga je izabrana radi suprotno zakonu, to je ozbiljna politikčka poruka. Ali u Srbiji se iza nje zasad ne očekuju nikakve radikalne posledice.

Pogotovo kada jer je reč o člnovima SNS, za koje važi da su u stalnom sukobu.

Naime, predsednik vlade Vojvodine i član Predsedništva SNS, Igor Mirović, rekao je da je Skupština Vojvodine suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Statutu APV donela odluku o kojom je Skupština AP Vojvodine preuzela osnivačka prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine.

On traži da se ta odluka povuče.

A prethodno je, prema navodima medija, podneo i ostavku na premijersku funkciju, što je on demantovao.

Mediji spekulišu da iza ove odluke Skupštine stoji Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS.

Nezvanično se među naprednjacima iz Vojvodine bliskim obojici akreta priča kako ovo može da bude udarac za lidera naprednjaka Aleksandra Vučića pogotovo u trenutku masovnih protesta po Srbiji i u Novom Sadu.

Šta nam otkriva odnos Mirovića i Vučevića? 1
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Naši sagovonici objašnjavaju da je Mirović oduvek bio samostalan igrač, i da bez visokih stranačkih funkcija ima politički integritet nezavistan od Vučića jer nikad nije bio deo Vučićeva ekipe pa samim tim nije ni Vučićev kadar, niti slepo lojalan poput Vučevića kojeg je „Vučić napravio“.

A tu je i Vučevićeva bliskost saporodicom Vučić, koja se, kako kažu naši sagovirnici, mora uzeti u obzir.

Kako nam kažu sukob i netrpeljivost Vučevića i Mirovića traje oduvek, odnosno od nastanka SNS, budući da je Vučević u prvi plan izguran mimo Mirovićeve volje.

Kako dodaju naši sagovornici, Mirović je osim demantija svoje ostavke rekao nešto mnogo opasnije, a to je da Skupština, koja ga je izglasala, a koju u potpunosti, kako kažu, kotroliše Vučević, radi protivno zakonu.

I to pokazuje trenutni njihov odnos, ali i širu sliku onoga što Mirović radi, ukazuju naši izvori.

Izvori Danasa bliski naprednjacima, smatraju da je Mirović iskoristio pogodan momenat protesta i napravio sebi prostor te poslao poruku i Vučiću, i javnosti ali i opoziciji.

Kako objašnjavaju, Mirović, sa već opisanom pozicijom u stranci, koji nije satanizovan i nema velikih javnih afera, ali ima radikalski pedigre, može biti „opasan“ po Vučića, pogotovo ako krene u pravcu stvaranja svog stranačkog jezgra ili entiteta.

Vučić, kako kažu, to zna, i zato ga preko Vučevića ometa, ali ga neće smeniti jer bi to od Mirovića napravilo žrtvu.

Osim toga, Mirović za javnost predstavlja „normalniji“ deo SNS, koji je ovim potezom napravio otklon od vojvođanskog, a pogtovo novosadskog SNS punog afera, a koji sutra može biti prihvatljiv i nekoj novoj vlasti.

Mirović nam nije odgovorio na pitanje, dok nam je Vučević poželeo sve najbolje u odgovoru na pitanje šta su njegovi naredni koraci, nakon što je Mirović zatražio povlačenje skupštinske odluke, i da li je tačno da kontroliše poslanike vojvođanskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari