Kako opozicija planira da ubedi Zapad da reaguje na izbornu krađu? 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Svi međunarodni posmatrači OEBS/ODIHR-a, Saveta Evrope, Evropskog parlamenta, kao i domaći posmatrači CRTE jasno su naveli da je došlo do izborne krađe, a dokazi su posebno značajni u Beogradu gde je na rezultat to toliko uticalo da se može reći da je SNS oteo pobedu opoziciji – kaže za Danas Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije izjavio je da neće doći do međunarodne istrage povodom nedavno održanih izbora u Srbiji.

Aludirajući na međunarodnu istragu koju je Zapad sproveo u Srbiji povodom izbora 1996. godine, a koju je predvodio Filipe Gonzales, predsednik Srbije je rekao: “Goznalese i ostala čuda mačku o rep. Uskoro RIK u skladu sa zakonom proglašava rezulate. Idemo na formiranje Skupštine, konsultacije oko formiranja vlade i formirane vlade”.

Međutim, opozicija osnovu svoje borbe protiv izborne krađe zasniva na uticaju Zapada i država EU – da ne priznaju ovakve izbore, te da sprovedu nezavisnu istragu.

Nezvanični izvori Danasa iz Brisela kažu da odgovor na pitanje da li će međunarodna zajednica sprovesti istragu i zaključiti da bi izbore u Beogradu zbog izbornih neregularnosti trebalo ponoviti, kažu da to umnogome zavisi upravo od poteza opozicije i njihovih aktivnosti.

Prema rečima Radomira Lazovića, konstatovanjem izbornih neregularnosti od strane međunarodnih faktora, deo posla međunarodne komisije već je urađen.

Kako opozicija planira da ubedi Zapad da reaguje na izbornu krađu? 2
Foto: Katarina Živanović/Danas

– A, sada nam je potrebno da ona i potvrdi ove nalaze, da se izbori ponove, a najvažnije da se unaprede izborni uslovi i sredi birački spisak. Vučić zna da ovo znači gubitak izbora i uradiće sve da izbegne međunarodnu komisiju. Zato ja pozivam sve međunarodne institucije da je jasno odrede da je izborna volja u Srbiji pokradena, kao što je to uradila vlada Nemačke i da prestanu da ćute na malog diktatora koji raste u Srbiji – kaže Lazović.

Očekujem u narednim danima da dobijemo nove međunarodne reakcije, kaže dalje, “a mi ćemo svakako preko svojih kontakata u evropskom parlamentu i drugim institucijama raditi na tome da obezbedimo međunarodnu podršku slobodnoj Srbiji”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari