"Neprihvatljiva zloupotreba položaja": Prvanović o Vučićevoj funkcionerskoj kampanji 1Foto: Beta/Milan Obradović

„Sama rečenica u kojoj gospodin Aleksandar Vučić kaže da je Predsednik, a da podržava jednu izbornu listu na najbolji mogući način pokazuje njegovo nerazumevanje ili svesno ignorisanje zakonskih odredbi koje regulišu funkcionersku kampanju“, kaže za Danas Slobodan Prvanović, član Nadzornog odbora za izbornu kampanju, komentarišući današnju izjavu predsednika Srbije da on nije u izbornoj kampanji, već da samo radi svoj posao.

Prvanović pojašnjava da predsednik svih građana ne sme da radi u korist ili na štetu bilo kog učesnika u izbornom procesu.

„U tome je suština problema koji imamo sa njegovom zloupotrebom položaja Predsednika Republike“, navodi sagovornik Danasa, koji je nakon emisije na Pinku Hit tvit i gostovanja Vučića, pozvao kolege iz Nadzornog odbora da „hitno i oštro reaguju“.

On je u tekstu članovima tog tela naveo da Vučićevo gostovanje „nije ništa drugo nego neprihvatljiva zloupotreba položaja, odnosno funkcionerska kampanja“.

Vučićev nastup na TV Pink ocenio je kao „skandalozno neprimeren“, te podsetio da je ovo peti put da od Nadzornog odbora traži da, kako je naveo, osudu zloupotrebu položaja i kršenje zakona.

„Vučić je eksplicitno naveo da učestvuje u izbornoj kampanji, podržavajući jednu izbornu listu, čime je razvejao sve sumnje da se bavi ogoljenom političkom agitacijom sa mesta predsednika Republike“, naveo je Prvanović.

Prema njegovim rečima, predsednik se, u svojoj političkoj kampanji, bavio pitanjima koja nemaju nikakve veze sa ovlašćenjima predsednika Republike.

Na pitanje da li je od ostalih članova Nadzornog odbora dobio makar neki odgovor, on odgovara da je za utorak zakazan sastanak tog tela na kome će insistirati da se glasa o svim njegovim predlozima.

„Za sada nema nikakvog odgovora kolega koji su već odbili moj prvi predlog da osudimo Vučićevu funkcionersku kampanju. Na inicijative nas koji smo kandidovani od strane opozicionih poslaničkih grupa, kolege reaguju na taj način što sve gledaju da relativizuju, ublaže, zaobiđu izjašnjavanje glasanjem. Dakle, imamo opstrukciju sa njihove strane, što, po mom mišljenju, u krajnjoj konsekvenci nanosi štetu izbornom procesu u pogledu regularnosti u aspektu izborne kampanje“, zaključuje Prvanović u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari