Sagovornik Danasa iz diplomatskih krugova: Tri su uslova pod kojima će Zapad intervenisati zbog izbornih neregularnosti u Beogradu i svi zavise od opozicije 1foto: Shutterstock/Christophe Licoppe

Međunarodna zajednica će intervenisati zbog neregularnosti izbora u Beogradu pod tri uslova.

Prvi je da Aleksandar Vučić odluči da krene u formiranje vlasti u glavnom gradu, praveći se da se neregularnosti uopšte nisu dogodile, kaže naš sagovornik iz Evropske unije, koji je zahtevao da ostane anoniman.

Kako dodaje, drugi je uslov da opozicija pojača pritisak, jer, naglašava – neće biti istrage ako se opozicija ućuti sada.

– A, treći uslov, za akciju Zapada, jeste da cela situacija oko Beograda bude delovala nefunkcionalno i bez legitimiteta. U praksi bi to značilo da, naprimer, opozicija odbije da uzme mandate – kaže sagovornik Danasa.

On napominje dalje da od akcije međunarodne zajednice neće biti ništa ako opozicija bude “tiha i razjedinjena”.

Sagovornik Danasa potom pojašnjava atmosferu unutar zajednice evropskih država i njihovih predstavnika rečima da još uvek nema jasnih naznaka niti priprema za međunarodnu istragu kakva je bila 1996/97. godine.

– Gotovo cela međunarodna zajednica je praktično još uvek na odmoru ove sedmice i dosta toga će biti mnogo jasnije naredne sedmice kada se svi vrate. Ono što je sigurno je da se sve neće završiti jednostavnim prihvatanjem rezultata izbora bez posledica po Vučića, iako je jasno da će republička skupština biti formirana u skladu sa postojećim rezultatima – smatra naš sagovornik.

Sagovornik Danasa iz diplomatskih krugova: Tri su uslova pod kojima će Zapad intervenisati zbog izbornih neregularnosti u Beogradu i svi zavise od opozicije 2
Milos Tesic/ATAImages

Međutim, napominje, što se tiče beogradskih izbora, Vučić će izbeći međunarodnu istragu samo ako izbore ponovi i u tom slučaju – može se očekivati pozitivna reakcija međunarodne zajednice i poziv da se takvi izbori održe u skladu sa standardima.

– Ako se to desi, sve će ponovo biti mnogo više u rukama opozicije – dodaje.

Jedna od stvari koja ne pomaže, ističe sagovornik Danasa, predstavljaju negativne izjave predstavnika opozicije prema ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice, što se sve prenosi dalje prema građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari