Zoran Alimpić objasnio kako GIK potvrđuje "paraliste" poput Vacićeve 1Zoran Alimpić Foto: N1

Zoran Alimpić, član Gradske izborne komisije u Beogradu, u ime liste „Srbija protiv nasilja“, objasnio je kako ta komisija uprkos primedbama opozicije radi na proglašavanju izbornih lista koje ne ispunjavaju sve kriterijume.

On je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je juče 23. novembra 2023. je na 9. sednici GIK od 15 sati većinom glasova usvojen zaključak kojim se listi „DOSTA!EVROPSKI PUT“ na kojoj je bivši ministar Rade Basta nalaže da dopuni broj potpisa s obzirom na to da se prijavila kao manjinska lista Bunjevaca.

„Juče 23. novembra 2023. je na 9. sednici GIK od 15 sati većinom glasova usvojen Zaključak kojim se listi „DOSTA!EVROPSKI PUT (na toj listi je prvi Rade Basta) koja je prijavljena kao manjinska lista Bunjevaca naloženo da dopuni broj potpisa građana do 3000 jer im GIK neće priznati da su manjinska lista. (Manjinskim listama je dovoljno 1500 potpisa). Takav zaključak je trik jer će time biti data mogućnost toj listi da se žali sudu i da ih sud ipak proglasi jer je ovo pogrešna odluka GIK. Tu listu je podnela koalicija dve registrovane stranke Bunjevačke manjine. To nije pravi problem te liste već falsifikovani potpisi i još neki nedostaci“, napisao je on.

Kako je dodao, „isti trik je primenjen prošle godine na izborima u aprilu kada je zbog istovetnog zaključka GIK Upravni sud vratio na listu Ruski manjinski savez (na kojoj je prvi na listi bio Pavle Bihali)“.

Alimpić je napisao i da je u 19:30 listu predala grupa građana „Da se vojska na Kosovo vrati – Miša Vacić“.

„U 20 sati listu je predala koalicija DJB – SDS – Otete bebe. Već u 23 sata je održana sednica GIK na kojoj je (opet većinom glasova) proglašena lista Miše Vacića iako su predstavnici svih opozicionih lista izneli veliki broj primedbi na dokumentaciju te liste, uključujući falsifikovane potpise koji su otkriveni tako što smo pitali potpisnike čija smo imena prepoznali da li su potpisali za ovu listu. Tako je vlast povećala svoju glasačku mašinu u GIK-u jer sa Ruskom listom sada imaju 11 glasova a sa Vacićevim predstavnikom imaće 12. Sve opozicione stranke imaju sada ukupno 10 predstavnika“, zaključio je Alimpić.

Podsetimo, članovi GIK koji zastupaku opozicioni listu „Srbiaj protiv nasilja“ juče su predočili javnosti da je potpis Ive Đinđić Ćosić zloupotrebljen za listu bivšeg ministra Baste „Dosta- Evropski put!“.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, prilikom predglenja dokumentacije uočena su imena građana koje lično poznaju nakon čega su ih kontaktirali i pitvrdili da oni nisu potpisnici ove liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari