"Podizanje tenzije ili svest o padu": Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi da će biti "neizvesna borba" u tri najveća grada Srbije 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Iako očekuje pobedu u 85 mesta u Srbiji, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da postoji „veliki problem“ u tri najveća grada u Srbiji u kojima će biti neizvesno. Sagovornici Danasa ocenjuju tu izjavu i kao dizanje tenzije među biračima Srpske napredne stranke, ali i kao realnu svest o mogućnosti gubitka tih gradova.

Opozicija koja izlazi na predstojeće izbore polaže najveće nade u pobedu, na gradskom ili na opštinskim nivoima, u tri najveća grada Srbije – Beograd, Niš i Novi Sad.

Ukoliko izuzmemo Beograd kao spornu tačku kada se govori o izlasku na izbore, opozicija u Novom Sadu i Nišu ujedinjena u širem obimu nego što je bila na decembarskim izborima.

Sudeći prema gostovanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na TV Prva, on takođe smatra da ta tri grada zaslužuju posebnu pažnju od strane Srpske napredne stranke jer će, kako smatra, „borba tamo biti neizvesna“.

Na pitanje da li misli da će nakon izbora doći „kraj“, odnosno da će opozicija, ukoliko izgubi, priznati taj poraz Vučić je rekao: „Da li će da izgube, postoji veliki problem u tri, četiri mesta u Srbiji. Ja očekujem da pobedimo u 85 mesta, Mađari u 3 ili 4 grada, i postoji mogućnost, velika je utakmica u tri ili četiri grada sa njima, biće vrlo neizvesno“.

On je takođe pozvao građane da podrže liste „Beograd sutra“, „Novi Sad sutra“ i „Niš sutra“, rekavši da veruje da će ljudi sa tih lista obavljati dobar posao, a da će im on pomoći koliko može. Ipak naglasio je da ni on, niti bilo ko drugi ne može da radi ništa ukoliko nema većinu, i u gradovima, i u pokrajinskom i u republičkom parlamentu.

Dizanje tenzije među sopstvenim biračima

Dejan Bursać, naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju smatra da je izjava predsednika o neizvesnosti borbe u najvećim gradovima samo vrsta dizanja tenzije među sopstvenim glasačima.

„Vučić je to radio i ranije, i kad su parlamentarni i kad su lokalni i kad su predsednički izbori, pa on najavi da je neizvesno, da nije siguran da će zadržati vlast i slično. To je način da se njihovi glasači ne opuste“, kaže Bursać.

On naglašava i da su lokalni izbori niža arena političke borbe, pa je obično manja izlaznost. Ipak, objašnjava Bursać, mi to ne znamo tačno, jer 20 godina lokalni izbori nisu održani samostalno bez da na isti dan bude neki viši nivo, parlamentarni ili presednički. Poslednji put se to desilo 2004. godine.

„Pravilo je da izlaznost u tim slučajevima bude manja za 20-30 odsto, i to ne važi samo za Srbiju, prosto jer su građani manje zainteresovani. Verovatno zbog toga Vučić i očekuje da izlaznost bude manja“, kaže naš sagovornik.

Iz tih razloga, Bursać zaključuje da je Vučićevo naglašavanje neizvesnosti u Beogradu, Nišu i Novom sadu „jedan od načina da se održi tenzija i napetost među njihovim glasačkim telom i da se na taj način motivišu da izađu na glasanje“.

Vučić zna da je stepen devastacije najveći u Nišu

Kandidatkinja na listi „Biramo Niš“ za predstojeće lokalne izbore Tamara Milenković Kerković, komentarišući izjavu predsednika Srbije, tvrdi da Vučić kao „pravi protivkandidat opozicione liste „Biramo Niš“ na lokalnim izborima u gradu i u svim niškim opstinama zna odlično da je stepen devastacije Niša, stepen korupcije lokalne vlasti i uništenje kvaliteta života građana Niša najveći u čitavoj Srbiji“.

Ona ističe da je Niš postao centar i simbol opustošenog juga Srbije, a kao posledice toga navodi činjenicu da je prosečna plata u Nišu 30.000 dinara manja od prosečne plate u Srbiji i naglašava da je Niš jedini veliki grad koji je za vreme SNS vlasti izgubio 10.000 uglavnom mladih ljudi.

Milenković Kerković smatra da „Vučić zna da će cenu njegovog zarobljavanja i pljačke Srbije, osiromašenja građana i katastrofalne politike kolonizacije Srbije platiti prvo u Nišu“ i da zbog toga naglašava te gradove kao najbitnije.

Da to možda i ima opravdanje pokazuje tvrdnja naše sagovornice da se „skori pad SNS vlasti u Nišu i podrška programu i kampanji „Promene stižu s Juga“ oseća svakoga dana u razgovoru sa građanima“.

„Naši partneri u pobedi su građani Niša, koji na nam na svakom mestu kažu da su ovi prekrdašili, a pesma „Mora se menja, promene kreću sa juga“ je apsolutni hit u gradu“, tvrdi Milenković Kerković i dodaje da je koalicija poslala zahtev niškim medijima za organizovanje debate između kandidata „Biramo Niš“ Đorđa Stankovića i Aleksandra Vučića, jer je on, kako ističe naša sagovornica „nosilac liste u Nišu“.

Ipak i pored optimizma van Beograda, Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i bivši odbornik u beogradskoj Skupštini tvrdi da, govoreći o „neizvesnom“ Beogradu, Vučić samo želi dodatno da motiviše svoj partijski i birački aparat i možda malo podigne izlaznost u tom gradu radi većeg legitimiteta izbora.

„Inače mislim da je, na žalost, SNS apsolutni favorit u Beogradu i da je opozicija prvo podelom, a onda nepostojanjem programa i prave kampanje, sebi uskratila veliku šansu za istorijsku pobedu u Beogradu“, objašnjava Jovanović.

On smatra da trenutno ne postoje „preduslovi i brojke“ za pobedu u Beogradu, ali da jeste moguće da se uzme neka gradska opština poput Starog grada, na šta je moguće da je predsednik mislio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari