Veselinović (ZLF): Našoj koaliciji je jasno šta su gorući problemi Beograda 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Kandidat za gradonačelnika koalicije šest opozicionih stranaka „Biramo Beograd“ Dobrica Veselinović rekao je da toj koaliciji, kao građanima Beograda, jasno šta su gorući problemi, jer za razliku od male vrhuške Srpske napredne stranke žive obične živote i znaju šta ih muči godinama, koji su prioriteti i šta prvo treba menjati.

On je u intervjuu N1 naveo da su najveći problemi saobraćaj, zagađenje vazduha, investitorski urbanizam, nedostatak parking mesta, pretrpani i neuslovni domovi zdravlja, manjak vrtića, nebezbedne škole i korupcija.

„Nažalost, zbog decenijskog partijskog rukovođenja, korupcije i nameštenih tendera situacija se iz godine u godinu pogoršava, kvalitet prevoza opada, a milioni evra troše se na besmislene nabavke, nameštene tendere i uhlebljavanje partijskih kadrova“, naveo je Veselinović.

Tvrdi da plan njegove koalicije ima za cilj da se kroz optimizaciju mreže linija i polazaka vozila javnog prevoza, uvođenje brzih ekspres linija, širenje mreže žutih traka, ali i ulaganjem u šinske sisteme i širenje mreže tramvajskih šina i ubzavanje tramvajskog saobraćaja, kao i produžavanje linija BG voza, obezbedi garantovano stizanje od kuće do posla za 30 minuta.

Govoreći o parking zonama, Veselinović je rekao da se one moraju širiti, kako teritorijalno tako i vremenski, ali da se i profit koji Parking servis ostvaruje na ime širenja zona mora ulagati u projekte održive mobilnosti i bezbednosti u saobraćaju.

Osim toga, kako je naveo, potrebna je promena parking politike ka stanarima, posebno u centralnim gradskim opštinama kroz uvođenje posebnih zona rezervisanih samo za parkiranje vozila stanara.

Kada je reč o urbanizmu, Veselinović je naglasio da je njihov plan revizija svih urbanističkih parametara i izrada novog sveobuhvatnog urbanističkog plana Beograd 2041, koji bi postavio temelje održivijeg razvoja grada.

Takođe, on navodi i potrebu za nultom tolerancijom na korupciju i nelegalnu gradnju, kao i formiranje posebnog antikorupcijskog tima koji bi preispitao sve dosadašnje izdate dozvole i pokrenuo krivične postupke protiv onih koji su kršili zakon.

Veselinović se osvrnuo i na plan te koalicije o izgradnji priuštivog stanovanja, rekavši da Beograd poseduje 5.000 stanova u svom vlasništvu i da je nužno da grad započne proces intenzivne stanogradnje i drugačijeg odnosa prema javnoj imovini.

Kandidat za gradonačelnika koalicije „Biramo Beograd“ rekao je da je energetska tranzicija jedan od prioriteta Zeleno-levog fronta i te koalicije i da je njihov plan da se kroz primenu javnog ESCO modela investira u energetsku efikasnost stambenog fonda i zajedno sa stanarima poboljša i kvalitet stanovanja i vrednost stanova i energetska efikasnost samog objekta“.

Govoreći o planovima za smanjenje zagađenja vazduha u Beogradu, Veselinović je rekao da je važno i kroz projekte energetske efikasnosti smanjiti potrošnju struje, investirati u solarnu energiju, ali i obezbediti vaučere za nabavku novih eko šporeta.

Kada je reč o nedostatku mesta u vrtićima, Veselinović je rekao da je plan hitna izgradnja državnih vrtića i to u Stepojevcu, Mirijevu, naselju Stepa Stepanović, Sremčici, Lazarevcu, blokovima 61 i 8a, kao i opsežne investicije u bolje održavanje i rekonstrukciju postojećih vrtića, sređivanje drvorišta, kao i poboljšanje materijalnog i finansijskog položaja zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari