Izbori u DS: Još uvek bez protivkandidata Lutovcu? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Izbori za novo rukovodstvo Demokratske stranke zakazani su za 4. jul, kako je odlučeno na sednici Glavnog odbora DS održanoj u subotu, a osim aktuelnog predsednika Zorana Lutovca, koji je najavio da će se ponovo kandidovati, niko od drugih članova DS još uvek nije izrazio namere da uđe u izbornu trku.

Sednica Glavnog odbora DS održana u Dorćol platzu tokom vikenda za nama protekla je uz znatno manje iznenađenja i novosti nego sednica GO vladajuće Srpske napredne stranke koja se dešavala paralelno sa njom.

Demokrate su zakazale stranačke izbore koji su se dugo čekali, govorilo se o aktuelnim pregovorima vlasti i opozicije za izborne uslove i zahtevima od kojih demokrate neće odstupati, dok su članovi iskazali želju i spremnost da ponovo uđu u izbornu trku.

Jedina tačka mimoilaženja bila je termin samih unutarstranačkih izbora, ali nakon kraće diskusije odlučeno je da oni ipak treba da se održe početkom jula.

Osim zakazivanja radne i izborne skupštine DS, izabrani su članovi Organizacionog odbora koji se sprovesti unutarstranačke izbore, to su Ivan Petrović, Alisa Kockar, Tanja Cakić i Darko Simić, dok će predsednik OO biti Dušan Dinčić.

Ko će biti kandidati za novo rukovodstvo i koliko će ih biti, za sada još uvek nije poznato a jedina najava kandidature stigla je od aktuelnog predsednika Zorana Lutovca. On je ranije za Danas rekao da će ponovo ući u trku za prvog čoveka DS.

Prema našim saznanjima, nakon „raskola“ i potresa koji su se dešavali u stranci prošlog leta kada je DS napustilo više od desetine viđenijih članova, preostalim demokratama prioritet je stabilnost u stranci, a ne smene rukovodstva.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, nakon održane sednice GO kaže za Danas da ne zna da li će se sama kandidovati za neku funkciju jer nije stigla da razmišlja o tome, ali da je svakako uverena da je Zoran Lutovac pravi kandidat za još jedan mandat na mestu predsednika.

– Kada je reč o izboru predsednika, Zoran Lutovac je izabran za predsednika Demokratske stranke u trenutku duboke krize upravljanja, ideologije i finansija i proveo je stranku kroz njen najteži period od osnivanja, kada je stranka bila napadnuta i spolja i iznutra. Uz podršku lojalnog članstva sprečio je organizovani pokušaj da se za predsednika nametne mutivoda i čovek bez ikakvih političkih uverenja i vrednosti. Zaslužio je šansu da stranku sada povede i u novoj fazi njenog političkog delovanja. Volela bih da se za predsednika kandiduje još neko, sa nekom drugačijom politikom i idejama, pa neka članstvo kaže svoj sud, ali kao što sam već rekla, kod mene tu nema dileme, navela je Rakić.

Ona je istakla da ne zna ko bi pored Lutovca mogao da se kandiduje za mesto predsednika, ali da postoji nekoliko potpredsedničkih mesta koja su upražnjena i pozvala članove da se prihvate ovih funkcija.

– U ovom trenutku zaista ne znam ko će se sve kandidovati za najviše stranačke funkcije, pa čak ne mogu ni da kažem da li ću i ja biti među njima. Mi smo već godinu dana bili u svakodnevnoj borbi za odbranu stranke i, evo, ni sama nisam imala vremena da razmišljam o svom budućem angažmanu. U Demokratskoj stranci se potpredsednici ne imenuju, već ih biraju članovi i to je šansa za svakog ko veruje da na mestu potpredsednika najviše može učiniti za stranku, navela je Rakić.

Ona je istakla da su svi članovi zadovoljni donetim odlukama te da su jedine dileme bile oko datuma održavanja izbora za rukovodstvo stranke.

– Imali smo različita mišljenja o tome kada je najbolje da održimo izbornu skupštinu, jer je bilo i onih koji su predlagali da izbore organizujemo u septembru, pošto sada nastupa leto, koje se ne smatra za najpodesnije doba za izborne aktivnosti. Na kraju je ipak prevagnula želja većine da se taj proces završi što pre i da stranka sa obnovljenim i kompletiranim rukovodstvom još snažnije i organizovanije nastavi političku borbu protiv autokratske vlasti. Naši članovi su željni političkog aktivizma i rada i nije im do odmora, navela je Rakić.

Ipak, prema saznanjima Danasa, bilo je i onih koji su smatrali da izbori treba da budu i pre jula, već u toku juna jer postoji mogućnost da će neki članovi biti odsutni zbog odmora, ali se odustalo od ove ideje zbog nemogućnosti da se izbori organizuju u tako kratkom roku.

Dalja procedura, kako je za Danas objasnio novoizabrani predsednik Organizacionog odbora Dušan Dinčić, jeste da se već u narednim danima utvrde uslovi za kandidovanje nakon čega se može govoriti o imenima kandidata.

– Organizacioni odbor treba da usvoji kriterijume za delegate koje će birati opštinski odbori, osim članova Glavnog odbora koji su delegati po funkciji. Organizacioni odbor će utvrditi pravila kandidovanja i svako ko ih ispuni može da uđu u trku za mesta predsednika i potpredsednika. Broj potrebnih glasova za pobedu na Skupštini će zavisiti od toga koliko ima delegata, objasnio je Dinčić.

Na dnevnom redu sednice bila je i odluka o verifikaciji sporazuma o prijemu grupe građana „Sigurno napred – Saša Paunović“ u Demokratsku stranku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari