Izbori u DS nakon teškog perioda za stranku 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Demokratska stranka će u nedelju četvrtog jula održati izbornu skupštinu u Centru za kulturu Vlada Divljan u Beogradu i izabrati novo rukovodstvo.

Bar što se tiče izbora novog predsednika stranke, demokrate neće imati težak posao, jer je jedini kandidat za tu funkciju aktuelni predsednik Zoran Lutovac, iako se do poslednjeg trenutka spekulisalo da bi njegov protivkandidat mogao biti Zoran Tatić, predsednik opštinskog odbora DS Vračar. Malo teži posao biće pri izboru potpredsednika DS, s obzirom da se prijavilo sedmoro kandidata, a bira se pet potpredsednika. Velikih problema neće biti ni pri izboru predsednika političkog saveta, budući da je Miroslav Vasin jedini kandidat za tu funkciju.

Predstojeća izborna skupština, kako kažu u DS, jako je značajna, jer dolazi nakon veoma teškog perioda za stranku. Navode da je u poslednje tri godine DS odolevala svim pritiscima i zadržala kurs nedvosmisleno opozicione stranke, uprkos pokušajima grupe bivših funkcionera DS da protivzakonito i protivno volji članova nastave da upravljaju strankom i donose odluke. I upravo u takvoj „atmosferi pročišćenja “ članovi DS će, kako navode u stranci, izabrati najbolje među njima za zahtevne poslove koji čekaju stranku u narednom periodu.

Dragana Rakić, aktuelna zamenica predsednika stranke, ponovo je kandidat za potpredsednika DS. Pored Rakićeve, za funkciju potpredsednika kandidovao se i Miodrag Gavrilović, sin Slobodana Gavrilovića, koji je bio takođe potpredsednik DS u vreme Zorana Đinđića.

U trku za potpredsednika ušao je i general Sreto Malinović, inače predsednik Odbora DS za bezbednost.

„Kandidovao sam se, na zahtev i podršku velikog broja članova, u nameri da doprinesem stabilizaciji stranke po dubini, njenom jačanju i da svojim delovanjem na jednom višem nivou javne vidljivosti predstavim stanje u društvu i DS kao pouzdanog partnera građana. Da vratimo poverenje građana i zajedno se izborimo i uspostavimo u Srbiji sistem vrednosti na kojima se temelji i gradi slobodno društvo. To dugujemo generacijama koje dolaze“, kaže Malinović za Danas i dodaje da čvrsto veruje da je DS potrebna Srbiji jer ima tradiciju, volju i kvalitet da nosi teret društvenih promena.

Za funkciju potpredsednika boriće se i Branimir Jovančević, aktuelni predsednik Odbora za ekologiju i profesor na Hemijskom fakultetu. Kako kaže za Danas, kandidovao se iz dva razloga, jer smatra da može mnogo da doprinese zaštiti životne sredine i unapređenju visokog obrazovanja.

Jovančević odbacuje optužbe bivših demokrata da se izbori u stranci odvijaju u autokratskoj atmosferi u kojoj je čak i Zoran Đinđić proteran iz DS-a.

„To nije tačno, Đinđićeve ideje su i te kako prisutne u stranci i ja sam lično jedan od njegovih najvećih poštovalaca“, ističe Jovančević.

Za mesto potpredsednika DS kandidovala se i Tatjana Manojlović, predsednica resornog Odbora za informisanje u DS i novinarka dokumentarnog programa RTS, Slobodan Jaredić, diplomirani inženjer saobraćaja iz Aranđelovca, koji za naš list kaže da se kandidovao zato što je ostalo upražnjenih potpredsedničkih mesta i zato što veruje da može svojim iskustvom, znanjem i energijom da pomogne da Demokratska stranka zauzme mesto koje joj pripada – a to je najjača stranka, bilo u vlasti ili opoziciji.

Za mesto potpredsednika kandidovao se i Nenad Mitrović, doktor veterinarske medicine iz Vladičinog Hana, koji kaže za Danas da veruje u novi početak reformisane DS. On napominje da je stranka poput DS i te tako potrebna na lokalu, gde su naprednjaci uzeli sve što su mogli, gde imaju toliko para, kako kaže, kao da igraju za Burusiju iz Dortmunda i sada se nagonski bore da ostanu na vlasti iz straha što su se tako „bezobrazno obogatili“.

„Ako nije bilo pravde za našu mladost, moramo se boriti za ovu, sadašnju mladost“, poručuje Mitrović.

Na spisku onih koji su članstvu najavili kandidature nema Saše Paunovića, koji se nedavno vratio u Demokratsku stranku. On je iz DS otišao sa mesta zamenika predsednika demokrata, a kako navodi naš izvor, na predstojećim izborima najverovatnije neće biti kandidat ni za jednu funkciju.

Novo rukovodstvo neće biti birano neposredno, već će svaki gradski i opštinski odbor imati svoje predstavnike – delegate koji će glasati na skupštini, kako je već definisano stranačkim statutom. Na Izbornoj skupštini, osim predsednika i potpredsednika DS, biće izabrano i 40 članova stalnog sastava Glavnog odbora DS, tri člana Nadzornog odbora i predsednik Političkog saveta DS. Nakon toga trebalo bi da zaseda Glavni odbor, na kome će biti izabran i novi predsednik Izvršnog odbora. Kako danas nezvanično saznaje, najozbiljniji kandidat za tu funkciju je Srđan Milivojević, nekadašnji poslanik DS-a.

Vasin: DS jedina koja može da promeni turobnu stvarnost

Jedna od najvažnijih funkcija u Demokratskoj stranci svakako je mesto predsednika Političkog saveta. Na toj funkciji do sada su se mnogi kalili, od Dragoljuba Mićunovića, Miroljuba Labusa, Slobodana Vučkovića, do Zorana Lutovca. Jedini kandidat za novog predsednika Političkog saveta demokrata je Miroslav Vasin, dugogodišnji pokrajinski funkcioner DS.

„Verujem da je DS platila ogromnu cenu zbog svojih grešaka i brutalne odmazde od strane sadašnjih vlastodržaca, ali je i sada u njoj najveći broj onih ljudi koji svojim znanjem mogu da promene ovu turobnu stvarnost. Svaki resorni odbor DS je po stručnosti daleko ispred odgovarajućeg ministarstva u Vladi Srbije. Siguran sam u povratak DS u punom kapacitetu, jer verujem u stručnost i znanje. DS su napustili oni koji su je obrukali, a svi koji su ostali, uprkos progonu, zaslužuju veliko poštovanje. Kao predsednik Političkog saveta DS, ako budem izabran, daću sve od sebe da afirmišem prepoznatljivu politiku DS zbog koje je Zoran Đinđić izgubio život, a mnogi članovi preživeli torturu. Čvrsto verujem u DS i njeno sadašnje članstvo“, ističe Vasin za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari