Izbori u Srbiji, dan posle: Najveće iznenađenje Nestorović 1Printskrin

Preliminarne rezultate izbora od 17. decembra Republička izborna komisija bi trebalo da objavi uživo oko 20 časova 18. decembra, u međuvremenu su oni mogli da se prate na sajtu RIK-a, a dotle stranke i drugi akteri izašli su sa svojim uvidima u izborni materijal, dok opoziciona Srbija protiv nasilja najavljuje preispitivanje gradskih izbora u Beogradu.

Već oko 21.30 u nedelju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić čije ime je nosila izborna lista vladajuće SNS (Srbija ne sme da stane), proglasio je osvajanje apsolutne većine na prevremenim parlamentarnim izborima.

Objavio je i prednost SNS-a na izborima u Beogradu.

Vučić je u izbornom štabu SNS-a rekao da SNS, na temelju dotad prebrojana dva miliona glasova, nigde u Srbiji nije dobila manje glasova nego na izborima pre godinu dana, već naprotiv 10 odsto više nego 2022.

Po projekcijama agencije Ispos, Vučićeva lista osvaja 128 od 250 mandata u parlamentu Srbije.

Na lokalnim izborima Beogradu je najviše glasova nesumnjivo osvojila lista Srbija ne sme da stane – 38,5 odsto, opoziciona lista Srbija protiv nasilja dobila je 35 odsto, koalicija NADA pet odsto, Socijalistička partija Srbije 5,4 odsto, a lista „Mi – glas iz naroda“ Branimira Nestorovića 5,1 odsto, izjavio je Vučić.

Zanimljivo je da se on obratio na konferenciji za novinare u izbornom štabu, a nije se obratio Miloš Vučević, formalni predsednik SNS.

Vučić je ocenio da u formiranju vlasti u Beogradu postoje dva faktora – prvi je s kim će želeti Branimir Nestorović, jer ako hoće sa SNS i socijalistima, onda će ta koalicija imati 59 od 110 mandata, a ako hoće sa opozicijom imaće 54 do 56.

Kaolicija Dveri i Zavetnika će, dodao je Vučić, u Beogradu, prema sadašnjim rezultatima, imati 2,8 odsto glasova i to može biti faktor koji će moći da promeni stvari (ako u ostatku neprebrojanih listića ipak dostignu tri odsto i preskoče cenzus).

Vučić je najavio da novih izbora neće biti do 2027.

Izbori u Srbiji, dan posle: Najveće iznenađenje Nestorović 2
izvor Cesid/Serbian elects

Podsetimo, ovi izbori su raspisani u novembru, nakon što su članice koalicije Srbija protiv nasilja u septembru dopisom Vučiću zatražile izbore.

Kao razlog naveli su neispunjavanje zahteva građana sa višemesečnih protesta koji su izbili u maju posle dva masovna ubistva u centru i u okolini Beograda.

U Srbiji su 17. decembra istovremeno održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, računajući i Beograd.

Govoreći o pokrajinskim izborima u Vojvodini, Vučić je rekao da će lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ imati između 67 i 69 poslanika, drugoplasirana lista Srbija protiv nasilja 28 do 29, Savez vojvođanskih Mađara devet, Socijalistička partija Srbije sedam, koalicija NADA šest i Ruska stranka jedan mandat, preneo je FoNet.

Najjača opoziciona snaga koalicija devet stranaka Srbija protiv nasilja saopštila je da ne prihvata Vučićeve projekcije izbornih rezultata i najavila proteste ispred RIK-a, i podnošenje prigovora.

Borićemo se svim raspoloživim demokratskim sredstvima protiv krađe glasova moja se desila na oba izborna nivoa, naveo je Miroslav Aleksić, nosilac liste Srbija protiv nasilja, u štabu ove koalicije.

U Beogradu, kako je rekao, na jako malom broju biračkih mesta je završeno prebrojavanje. Nema govora da je SNS pobedila u Beogradu. Prema našim procenama 40.000 ličnih karata je izdato ljudima koji ne žive u Beogradu. I pored svega toga SPN i SNS su izjednačene, ali najveća biračka mesta nisu izbrojana, rekao je Aleksić.

Izborni dan obeležile su, kada je reč o Beogradu, tvrdnje, snimci i dokumenti opozicije kako postoji organizovani razvoz uvezenih birača iz Republike Srpske pre svega na glasačka mesta, i kako je jedan od sabirnih centara beogradska Arena.

Na postavljeno pitanje o tome u RIK-u predsednik ovog tela Vladimir Dimitrijević je odgovorio da komisija postupa po prigovorima i da joj o tome nisu upućeni prigovori, te da mogu da glasaju samo upisani u birački spisak.

Da ima rezultat slabiji od očekivanog potvrdili su i lideri koalicije Nacionalno okupljanje – Dveri i Zavetnici Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski, koji su za to optužili medijsku hajku, kako su rekli koja je vođena protiv njih, kao i mali medijski prostor koji su imali.

Ovo su takođe izbori na kojima se dogodio preokret – Ivica Dačić je zbog slabijeg rezultata Socijalističke partije Srbije najavio mogućnost da partija izabere drugog lidera.

Dačić je takođe pomenuo mogućnost da se nastavi koaliciona saradnja sa Vučićem koja traje od 2012.

Branimir Nestorović, pulmolog po struci, poznat po gostovanjima na alternativnim jutjub kanalima, i po netipičnim stavovima, u prvoj izjavi posle izbornog uspeha, rekao je da njegova lista Mi – glas iz naroda neće ići u koaliciju ni sa Vučićem, ni sa opoziconom Srbijom protiv nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari