Balint Pastor: U Beograd po pare za sve važne subotičke projekte 1Balint Pastor, foto: Natalija Jakovljević

Predvodnik liste Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za predstojeće parlamentarne izbore je Subotičanin Balint Pastor. U razgovoru za Danas, kaže da se zalaže za završetak nekoliko velikih projekata, važnih za grad Suboticu i njegove građane, vrednih više desetina miliona dinara.

Od važnih projekata, na prvom mestu izdvaja rekonstrukciju zgrade Narodnog pozorišta u Subotici u koju se do pre sedam godina, kako kaže, nisu ulagala sredstva.

„Pre 2014. godine ni jedan jedini dinar nije dolazio iz Beograda za tu namenu. Prethodnih godina je taj projekat bio najveća investicija u kulturu u Srbiji, a sada se polako približavamo završetku tog projekta. Jeste da to izuzetno dugo traje, i da se mi za to godinama nismo zalagali od 2007. godine pa na ovamo, ne bi ni približno sada bili ovde gde jesmo“, ocenjuje Pastor.

Drugi projekat za koji se SVM zalagala je izgradnja obilaznice oko Subotice, završetak Ipsilon kraka, i izgradnja dva nadvožnjaka koja su završena.

„Prethodnih nekoliko godina je urađeno koliko u 30 godina pre toga nije, zahvaljujući našim zalaganjima. Mi smo taj projekat naveli u koalicionom sporazumu prethodnih godina i taj naš prioritet je postao i prioritet Vlade Srbije“, smatra Pastor.

Kao treći projekat na kojem su radili 25 godina je rekonstrukcija pruge između Subotice i Segedina.

„Ovaj projekat je prvo postao deo strategije razvoja železnica u Srbiji, a nakon toga su pronađena sredstva, i započeto je izvođenje radova. U sledećih nekoliko nedelja ćemo praktično do državne granice uspeti da završimo i izgradnju te pruge koja se takođe gradi i sa druge strane granice“, navodi Pastor.

Vrlo značajan projekat je i razvoj Palića, napominje, a tu prvenstveno misli na akva park i na neke druge sadržaje.

Što se tiče budućnosti, ova stranka će se zalagati za završetak ovih nabrojanih projekata, odnosno radiće se i na njihovoj nadogradnji.

„Sledeći cilj koji se tiče Ipsilon kraka, a koji se ostvaruje, je da ova obilaznica preraste u auto put, što je neophodno“, kaže Pastor.

Kada su u pitanju železnice između Subotice i Segedina, u toku je rad na nastavku tog projekta – krak od Subotice ka Baji, u Mađarskoj, ali i buduća izgradnja luksuznog hotela na Paliću.

„U planu je izgradnja jednog hotela koji bi bio među najboljim, najkvalitetnijim i najluksuznijim hotelima u čitavoj Srbiji. To je bitno da bi se kongresni turizam i svaki drugi vid turizma poboljšao, razvijao se, i da bi Palić bio među prvim destinacijama u Srbiji, što se tiče turističke ponude gde mesto Palića i jeste“, smatra Pastor.

Na pitanje, gde vidi najveće probleme i šta još može da se poboljša u Subotici, osim poboljšanja infrastrukture, kaže da je za stvaranje dobrih osnova za razvoj turizma, svakako i razvoj infrastrukture.

„Projekat Čista Srbija je dobar primer za to, na tome smo radili. Taj projekat će vrlo brzo početi, a u pitanju je izgradnja 110 kilometara kanalizacione mreže na teritoriji grada Subotice gde ubrajam i Palić, Bajmok i Čantavir, i po jedan prečistač otpadnih voda“, najavio je Pastor.

Prema njegovim rečima, ovi projekti iziskuju desetine miliona evra.

„Uspeli smo i da u Vladi Srbije pronađemo partnera za obnovu fasade Gradske biblioteke, koja se privodi kraju. To je smo ostvarili zahvaljujući tome što smo prisutni u Beogradu, u Narodnoj skupštini, u određenim ministarstvima, preko državnih sekretara Savez vojvođanskih Mađara pa možemo da lobiramo za te projekte koji su bitni za Subotičane“, zaključuje Pastor.

Od svih proglašenih izbornih lista, najviše Subotičana ima na listi „Saveza vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“, gde je predložen ukupno 31 kandidat iz Subotice, a takođe ima mnogo kandidata koji su iz okolnih mesta.

„Kada ne trčim za Beograd ili Novi Sad, tada trčim po Subotici“

Na pitanje Danas, šta Balint Pastor radi kada „ništa ne radi“, kaže da, kada se sve ovo sabere, onda se vidi da tu nekog velikog prostora za opuštanje i nema, ali da se ipak godinama unazad aktivno bavi sportom.

„Kada ne trčim za Beograd ili Novi Sad, tada trčim po Subotici“, kaže Pastor i dodaje da je to njegov način opuštanja u poslednjih osam godina.

„Učestvovao sam i na nekim velikim maratonima na svetu. To je ono što činim, radim pored svega onoga čime se i drugi građani bave, počev od čitanja, gledanja filmova, i drugih aktivnosti“, otkriva Pastor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari