Crta: Više od 3.000 obučenih posmatrača na izborima 3. aprila 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštila je danas da će više od 3.000 posmatrača, obučenih po najvišim međunarodnim standardima, činiti misiju koja će koja će oceniti kvalitet procesa glasanja na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima 3. aprila.

U saopštenju se navodi da će CRTA izveštavati o predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima, na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju – 500 biračkih mesta i za Beograd – 450 biračkih mesta, odnosno na osnovu ukupno 950 biračkih mesta.

Slučajni i reprezentativni uzorak biračkih mesta odražava strukturu svih birаčkih mesta, njihovu veličinu, raspoređenost, regionalne i političke specifičnosti, čime se obezbeđuje da informacije dobijene sa tih biračkih mesta budu reprezentativne za Beograd, odnosno za celu Srbiju, bez biračkih mesta na kojima će glasati birači sa Kosova i Metohije, navodi CRTA.

Posmatrači će biti prisutni na biračkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje u šest časova ujutru, pa sve dok birački odbori javno ne objave rezultate glasanja, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima.

Tokom izbornog dana CRTA će redovno obaveštavati javnost o odzivu birača, kao i o tome kako teče glasanje i da li se poštuju procedure.

Pošto se 3. aprila održavaju izbori na više nivoa, očekuje se da će proces prebrojavanja glasova trajati duže nego 2020. godine.

Kako bi se obezbedila pouzdanost i tačnost podataka, Crta će sa projekcijom rezultata izbora u javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari