Dačić: Ako budem premijer predložiću dan pobede u Kumanovskoj bici za državni praznik 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Lista koalicije „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ koju su podnele Socijalistička partija, Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije, predvođena liderom socijalista Ivicom Dačićem, predstavila se večeras Kruševljanima.

Nosilac liste, lider SPS-a Ivica Dačić, reka je da je današnji dan posebno težak za Srbiju i srpski narod jer je na taj dan izvršen „jedan od pogroma na naš narod na Kosovu i Metohiji“ za koji niko nije odgovarao.

„Nažalost, ne možemo da kažemo da se pogrom desio samo tada, dešava se, nažalost, srpskom narodu više vekova. To je ta politika od koje oni nisu odustali ni danas i neće odustati sve dok ijedan Srbin živi na Kosovu, oni hoće etnički čisto Kosovo od Srba“ rekao je Dačić pristalicama na konvenciji u Kruševcu.

Dačić je najavio da će, ukoliko bude izabran za premijera, Vlada za državni praznik predložiti 22.oktobar, dan pobede u Kumanovskoj bici.

„To je dan kada smo oslobodili Kosovo i priključili ga ponovo Srbiji. Ove godine će biti 110 godina od tog događaja. Taj datum treba da slavimo kao Dan kosovske pobede. Stideli smo se 110 godina da o tome pričamo, zato naša deca i ne znaju šta se tada desilo, to je bilo oslobođenje Kosova posle pet vekova turskog ropstva“ kazao je Dačić.

Govoreći o rezultatima aktuelne vlasti Srbije, naveo je da su uspesi u fiskalnoj konsolidaciji rezultirali privlačenjem investitora, te da je otvaranje novih radnih mesta omogućilo rast plata i penzija.

Radovi na infrastrukturi su, rekao je on, vidljivi golim okom, a ubuduće bi trebalo više pažnje posvetiti pojedincu i porodici, odnosno onome što je socijalistički princip: da se zaštite ljudi koji žive od svoga rada, oni koji nemaju zaštitu od drugih, da se ne sme dozvoliti da obrazovanje i lečenje zavise od toga koliko ko ima para.

Govoreći o situaciji u svetu, Dačić je rekao da Srbija mora svima biti na prvom mestu „sada kada nas pritiskaju sa svih strana“, te da treba da „učinimo sve što možemo da kao država i kao narod prođemo sa što manje šteta, da zaštitimo narod, državu, nacionalne interese, da ne brinemo nečije tuđe brige – što volimo da radimo, pa smo često zato stradali“.

Istakao je da je „u uslovima velike krize veoma bitno ko drži kormilo jer u turbulentnim uslovima veoma lako izgubiti ravnotežu“.

„Važno je da imamo ljude koji se nisu skupili 20 dana pre izbora, jedva formirali neke liste, ne mogu da odrede ni posmatrače. Posle izbora (koji će biti) za 20 dana će da se raspadnu i niko nikakvu odgovornost ne nosi. Znate da je naša partija (SPS) bila uvek sinonim za političku stabilnost, državni kontinuitet, državotvornost i zato možemo da damo veliki doprinos političkoj stabilnosti Srbije“, kazao je Dačić.

Poručio je da je zato bitno da se građani opredele tako da zemlja bude nezavisna po svojoj spoljnoj politici, da vodi „odgovornu i mudru politiku“, te je tako to zemlja „u kojoj je Aleksandar Vučić predsednik, a socijalista premijer“.

Pristalicama u Bioskopu „Kruševac“ večeras je govorio i lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković, koji je kazao da tu koaliciju „preporučuju dela“.

Ali, rekao je da poljoprivredni proizvođači nikada nisu bili u težem položaju, a da za to nije kriva Vlada već „ekonomska situacija u svetu“.

„Mi ćemo se s našim premijerom zalagati da se smanji uvoz poljoprivrednih proizvoda iz inostranstva, da ne pravimo konkurenciju našim poljoprivrednicima“ rekao je on.

Marković je kazao da je siguran da će njihova koalicija po broju glasova u Kruševcu i Rasinskom okrugu biti druga, te da njen kandidat za premijera – Dačić, mora biti premijer.

„Kreće nezapamćena svetska ekonomska kriza i moramo da iskoristimo njegovu popularnost (Dačića) i sve one ljude koje on poznaje iz zemalja koje su sve vreme na neki način pravile štetu Srbiji. Po našem ustavu međunarodnu politiku vodi Vlada i tu mora da bude čovek koji je domaćin, čovek zahvaljujući kome je 18 država povuklo odluku o nezavisnosti Kosova“ kazao je Marković o Dačiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari