Dragana_Sotirovskifoto FoNet Kostadin Kamenov

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je i članica Predsedništva SNS-a, intenzivirala je svoje “aktivnosti” tokom predizborne kampanje, a komunalne i druge rezultate pripisala je naprednjacima.

Funkcionerska kampanja i eventualne sankcije za nju nisu preciznije regulisane domaćim zakonodavstvom, ali se ona razume kao “niz aktivnosti javnih funkcionera u predizbornom periodu koje se prikazuju kao njihov redovan rad, a suštinski su deo političke promocije”.

Gradonačelnica Sotirovski negira da njen užurbani rad “na terenu” pred izbore u nedelju 3. aprila predstavlja funkcionerski kampanju, dok stručnjaci i opozicija tvrde da je reč upravo o tome ili paravanu za takvu kampanju.

Gradski karavani, posete, obilasci, otvaranja, obećanja…

Niška gradonačelnica u poslednja dva meseca organizuje “gradske karavane”, koji posećuju različite delove grada, a ona i njeni saradnici razgovaraju sa građanima i obećavaju rešenja.

Dragana Sotirovski u funkcionerskoj kampanji: Ja sam gradonačelnica svim Nišlijama, ali glasajte za Aleksandra Vučića 1
Foto: Z. Miladinović/Danas

U poslednjih pet dana organizovana su dva takva karavana, koja su obišla centar grada i naselje Milka Protić, a gradonačelnica i saradnici obećali asfaliranje, “rehabilitaciju”, izradu trotoara, gradnju vodovodne mreže i rekonstrukciju kanalizacione mreže u više ulica.

Obećali su i osnivanje gradskog fonda za subvencionisanje sanacije ravnih krovova i fasada, kao i sređivanje međublokovskog zelenila.

Sotirovski je mimo karavana u poslednjih pet dana obišla neke asfaltirane ulice, početak radova na izgradnju Bulevara Svetog Pantelejmona, koji je “uz akva park jedna od kapitalnih gradskih investicija”, vizitorski centar kod Cerjanske pećine koji je “spreman za prve turiste”…

Podsećala je građane u takvim prilikama da su neke deponije pored puta očišćene, u nekim ulicama zamenjena rasveta, a neki parkići i mobilijari sređeni.

Uručila je ugovore građanima koji su ostvarili pravo na besplatne subvencije za zamenu individualnih ložišta.

Obećala je gradnju velikog stambenog naselja Ardia, sa 2400 stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kao i uređenje spomeničnog kompleksa Niške tvrđave, zaštitnog znaka grada.

Nije zapostavila ni socijalno ranjive kategorije građana, pa je zajedno sa direktorima EPS Snabdevanja i Operatora distributivnog sistema primila građane kojima je struja već godinama isključena, kako bi njihovi problemi bili rešeni.

Obišla je i Karimanoviće, porodicu devojčice koju je oteo i seksualno zlostavljao takozvani “Malčanski berberin”, kako bi im još jednom, a na licu mesta, obećala da će neuslovna kuća u kojoj žive biti dograđena.

“Započeto će biti završeno. Obilazimo grad, naselja i sela, razgovaramo sa građanima: dogovor, radovi, kontrola na terenu. Probleme ne gutamo pod tepih”, ocenila je ona.

Sotirovski: Ovo nije funkcionerska kampanja, radim svoj posao

Sotirovski je pritom negirala da su gradski karavani i njene sve brojnije aktivnosti pred izbore u nedelju- funkcionerska kampanja.

„Nema ovde funkcionerske kampanje. Ja sam gradonačelnica svim Nišlijama 365 dana u godini. Ja radim svoj posao. Dakle, vodovod, kanalizacija, asfalt… To ne može da čeka, bez obzira na to što su izbori“, rekla je ona.

Istovremeno, na zvaničnoj Fejsbuk stranici, na kojoj je predstavljena kao gradonačelnica Niša i članica Predsedništva SNS-a, pokazivala je da tokom kampanje svi građani ne uživaju njenu “podjednaku pažnju”.

Naglasila je da su naprednjaci u Nišu “do sada uradili velike stvari, a o njima dela govore”.

U objavi o skupu naprednjaka u gradskoj opštini Pantelej, koji su se inače slikali ispred ulaza u opštinu, sa velikim banerom sa likom Vučića, ocenila je da će “Pantelej glasati za Aleksandra Vučića i SNS na predstojećim izborima”.

U susretu sa građanima Niša kazala je da “naprednjaci rade za građane”.

Potom je zaključila da su naprednjaci i građani “zajedno uradili mnogo”, nabrajajući niz infrastrukturnih i komunalnih rešenja, a uz naprednjački slogan: “O nama dela govore”.

Dragana Sotirovski u funkcionerskoj kampanji: Ja sam gradonačelnica svim Nišlijama, ali glasajte za Aleksandra Vučića 2
Pripremni radovi na akva parku: Foto Z. Miladinović

“Zajedno možemo sve, jer smo od 2012. godine dobili nove fabrike, Klinički centar, Naučno tehnološki park, rekonstrisan Dom zdravlja, lamelu Elektronskog fakulteta, novi centralni trg, tržni centar, kilometre vodovoda, kanalizacije i asfalta. Započeli smo izgradnju akva parka, novih zelenih oaza, rekonstrukciju zgrade aerodroma, izgradnju ulica i komunalne infrastrukture, a očekuje nas izmeštanje pruge, izgradnja postrojenje za prečišćasvanje otpadnih voda i prihvatilišta za pse, sanacija deponije, rekonstrukcija stadiona Čair, uređenje nove industrijske zone i otvaranje novih fabrika”, navela je u jednoj od objava.

Istovremeno, obavestila je da je građane, sa kojima je razgovarala na centralnom trgu, “pozvala da im omoguće da nastave dosadašnji rad” tako što će u nedelju 3. aprila  na listićima za predsedničke izbore zaokružiti Aleksandra Vučića, a na listićima za parlamentarne izbore listu “Aleksandar Vučić- zajedno možemo sve”.

Mladen Jovanović: Siguran sam da gradonačelnica prepoznaje da ovakve njene aktivnosti utiču na izborni rezultat

Mladen Jovanović, bivši član niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma, kaže da je tačno da Sotirovski nije kandidatkinja na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a da Niš nema lokalne izbore, ali da “birači suštinski i realno stvaraju vezu između aktivnosti funkcionera vladajuće stranke i kampanje, odnosno izbora”.

“Tu svakako postoji problem sa etičke strane. Siguran sam da gradonačelnica prepoznaje da njene aktivnosti utiču na izborni rezultat”, kaže Jovanovićza Danas.

Dragana Sotirovski u funkcionerskoj kampanji: Ja sam gradonačelnica svim Nišlijama, ali glasajte za Aleksandra Vučića 3
Mladen Jovanović: Foto Medija centar

On dodaje da nedorečenost propisa koji jasno regulišu funkcinersku kampanju “daje veliku prednost stranci na vlasti”.

“Oni takvu nedorečenost koriste, a takvo ponašanje narušava uslove za fer i slobodne izbore”, kaže on za Danas.

Čelnica stranke slobode i pravde Jelena Milošević dodaje da nema sumnje da je reč o intenzivnoj funkcionerskoj kampanji kao jednoj vrsti “kupovine glasova”.

“Bojim se da će nam razvaliti grad zbog predizborne kampanje. Jer, gradska vlast koja ne ume ni javne toalete da završi u roku pokušava sada intenzivno da se bavi ozbiljnim radovima, kakvi su recimo akva park”, kaže ona za Danas.

Dragana Sotirovski u funkcionerskoj kampanji: Ja sam gradonačelnica svim Nišlijama, ali glasajte za Aleksandra Vučića 4
Jelena Milošević, foto: privatna arhiva

Milošević kaže da gradska vlast pokušava da u poslednjih mesec dana stvori privid da nešto radi i ispunjava obećanja tako što započinje ili iznova obećava ono što nije uradila godinama.

“Podsećamo ih da se za kupovinu glasova, pretnje, ucene i sve što dodatno rade u ovoj kampanji- ide u zatvor”, kaže ona.

Koje aktivnosti su funkcionerska kampanja

Prema definiciji Transparentnosti, funkcionerska kampanja u užem smislu najčešće se manifestuje kroz promotivne aktivnosti funkcionera, kakve su posete firmama, školama, bolnicama, sudovima, otvaranje fabrika, gradilišta, sajmova, potpisivanja ugovora i memoranduma o izgradnji i ulaganju, stipendiranju, predstavljanje planova izgradnje, uručenje stipendija, pomoći i poklona, razgovori sa građanima i radnicima.

I druge aktivnosti funkcionera, takođe, mogu imati promotivne elemente, kao što su posete inostranstvu, sastanci u kabinetu sa domaćim i stranim zvaničnicima, sportistima, sastanci na terenu sa domaćim zvaničnicima, učešće funkcionera na manifestacijama, i slično.

Za praktičnu identifikaciju „promotivnih aktivnosti“ u okviru funkcionerske kampanje mogu poslužiti dva test pitanja- da li je ova aktivnost nešto što će biti iole bitno nakon protoka određenog perioda, odnosno kakav će biti njen efekat, i da li bi se ona dogodila i bez prisustva javnog funkcionera.

“Važno je imati u vidu da se funkcionerska kampanja ne može izjednačavati sa zloupotrebom javnih resursa ili zloupotrebom funkcije, koji su propisima regulisani ili kažnjivi. Funkcionerska kampanja može, u određenim situacijama, predstavljati indirektnu zloupotrebu javnih resursa, kroz obezbeđivanje dodatne medijske promocije za funkcionera, odnosno partiju sa kojom ga birači identifikuju, i u kvantitativnom i kvalitativnom smislu”.

Transparentnost, CRTA i druge organizacije tražile su i predlagale da se javnim funkcionerima na svim nivoima vlasti u izbornoj kampanji zabrani da aktivno učestvuju na javnim događajima koji promovišu planove ili rezultate rada državnih organa, ali za takve predloge nije bilo “političkog sluha”.

 

Nedostatak zakonske regulative

“Funkcionerska kampanja” nije preciznije regulisana zakonima, već su u različitim zakonima regulisani samo neki njeni aspekti.

U Zakonu o Agenciji za sprečavanje korupcije navedeno je da je “funkcioneru zabranjeno da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata”.

“Dužnost funkcionera je da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta”, dodaje se.

Zakon o elektronskim medijima propisuje da deset dana pre dana određenog za glasanje mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima gde se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti- putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike i slično, odnosno obeležava početak izgradnje takvih objekata, ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Srbije, narodne poslanike, poslanike u Skupštini Vojvodine i odbornike u skupštini jedinice lokalne samouprave.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari