Zašto se gradonačelnica Niša, ipak, neće naći pred Sudom časti NUNS-a zbog "nipodaštavanja novinarske profesije", nakon što je to tri godine najavljivano? 1Dragana Sotirovski: Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je da Sud časti NUNS-a neće odlučivati o trajnom isključenju gradonačelnice Niša i bivše novinarke Dragane Sotirovski iz te organizacije, u kojoj je sama zamrzla članstvo nakon što je postala javna funkcionerka, iako je to najavljivao skoro tri godine unazad zbog njenog „nipodaštavanja novinarske profesije“.

Bodrožić je za medijski portal Niška inicijativa kazao da „nema potrebe“ da se Sud časti izjašnjava o članstvu Sotirovski u NUNS-u upravo zbog toga što je ona zamrzla članstvo kada ju je Vlada Srbije u decembru 2017. godine imenovala za načelnicu Nišavskog upravnog okruga, „poštujući Statut NUNS-a“.

„Ako ikada odluči da prekine lukrativnu političku karijeru i vrati se novinarskom poslu, tada će se Sud časti izjašnjavati o njoj“, kazao je.

On se izvinio što je godinama unazad najavljivao da će o tome biti izjašnjavanja.

„Pitanje članstva Dragane Sotirovski u NUNS-u-u prvo su postavili, naravno, niški novinari, naši članovi, a ja sam onda razglasio i najavio da će se o tome izjasniti Sud časti. I još sam to u nekoliko navrata potvrđivao zainteresovanim novinarima, čak pripremio prijavu Sudu časti, ali se ispostavilo da sam bespotrebno zamajavao i sebe i druge, i izvinjavam se zbog toga“, rekao je.

On je još kazao da će „naravno, NUNS uvek reagovati kada naša bivša koleginica sa pozicije moći napada novinare i otežava im rad“.

Dodao je da mu je, kako je kazao,“žao što se iz jedne dobre novinarke izrodila tako bezobzirna političarka“, ali da je „novinarski život u Srbiji težak i mnogi iz naše branše su poklekli i predali se“.

Zašto se gradonačelnica Niša, ipak, neće naći pred Sudom časti NUNS-a zbog "nipodaštavanja novinarske profesije", nakon što je to tri godine najavljivano? 2
Željko Bodrožić: Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Sotirovski je, komentarišući ovakvu Bodrožićevu izjavu, kazala da „i kada odmrzne status, sigurno neće biti članica NUNS-a“, jer joj je „ispod časti da se tamo vrati“, pošto se to udruženje „pokazalo vrlo neprofesionalno u više slučajeva“, te primilo „veliki broj članova koji sebe nazivaju novinarima, a da to nisu“.

„Naravno, nikada nisu sankcionisali svoje članove za neprofesionalno ponašanje prema sagovornicima jer to što je neko novinar ili član NUNS-a ne znači da može da zloupotrebljava taj status za nedovoljno profesionalno ponašanje na terenu. Stavovi Suda časti takvog udruženja me ne interesuju“, rekla je ona za Nišku inicijativu.

Predsednik NUNS-a je, inače, u avgustu 2021. godine najavio da će Sud časti NUNS-a odlučivati o eventualnom trajnom isključenju bivše novinarke Sotirovski iz te organizacije zbog toga što kao aktuelna gradonačelnica kroz seriju izjava “nipodaštava novinarsku profesiju” i “vređa novinare Južnih vesti i drugih nezavisnih medija”.

Bodrožić je kazao da su izjave takve sadržine neshvatljive i kada dolaze od političara, a kamoli kada ih daje doskorašnja i dugogodišnja novinarka, ocenjujući da je “očigledno da taj izliv vlasti utiče na mnoge ljude, pa i na nju”.

On je tada kazao da bi Sud časti odluku o njenom potencijalnom isključenju iz NUNS-a trebalo da donese već do kraja septembra te godine.

U avgustu 2023. godine za Danas je, pak, kazao da će se sednica Suda časti NUNS-a, u novom sastavu, na kojoj će se razmatrati ovakva inicijativa biti održana u septembru te godine.

„Od podnošenja inicijative do danas Sotirovski je dala još mnogo povoda da se nađe na Sudu časti iz ovih razloga”, rekao je tada Bodrožić.

U biografiji niške gradonačelnice, objavljenoj na sajtu Grada, navedeno je između ostalog da je tri puta bila nominovana za nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“, kao i da je “medijski trener po certifikatu NUNS-a”.

Članica NUNS-a je, po dostupnim podacima, duže od deset godina.

 

Gradonačelnica Niša tri godine ne odgovara na pitanja Danasa

Gradonačelnica Niša, koja je i članica Predsedništva SNS, od maja 2021. godine ne odgovara na pitanja Danasa, uz svega nekoliko izuzetaka vezanih uglavnom za nju lično ili članove njene porodice koji su javno sumnjičeni za propuste.

Ona je u protekle tri godine uskratila javnosti odgovore na više od stotinu pitanja Danasa, vezanih za različite teme od značaja za građane, koji su je birali i finansiraju njen rad.

Služba informisanja u njenom kabinetu je na pitanja vezana za ignorisanje našeg medija negirala da ono postoji, uz potpuno netačnu tvrdnju da brojne odgovore nismo dobili jer su, kako je navedeno, “mnogi od njih dati u izjavama medijima na terenu”, i to pre nego što smo ih mi uputili.

Nepoznati autor odgovora je pritom „optužio“ novinarku Danasa Zoricu Miladinović  da “ne dolazi” na konferencije i događaje u organizaciji Grada, što je i pogrešno, a i nerelevatno za pravo građana da budu informisani o radu organa javne vlasti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari