Izborna komisija o nedoumicama građana Užica oko glasanja van biračkog mesta 1Foto: N. Kovačević/ Danas

Za glasanje van biračkog mesta, najčešće od kuće, na predstojećim izborima 3.aprila mogu da se prijave samo osobe sa invaliditetom, stara i boslesna lica i to od danas do nedelje.

S druge strane, građani, trenutno, ne mogu da menjaju biračko mesto i svoje biračko pravo mogu da iskoriste isključivo na onom biračkom mestu na kome su upisani u  birački spisak.

To je rečeno Danasu u užičkoj izbornoj komisiji, a povodom nedoumica čitalaca koji su nam se javljali i ostavljali poruke na našoj FB stranici.

„Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu, usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta, može se prijaviti da želi da glasa van biračkog mesta  Izbornoj komisiji grada Užica u četvrtak, 31. marta, petak, 1. aprila i subotu, 2. aprila, od 7 do  20 časova, kao i u nedelju, 3. aprila, od 7 do 11 časova“, navedeno je u najnovijem saopštenju užičke izborne komisije.

Za takav način glasanja, građani mogu da se prijave na telefone 031/ 590-120 i 064/89 12 458.

„Glasanje van biračkog mesta“, navodi se, „moguće je obaviti samo na području koje obuhvata biračko mesto na koje je birač upisan u birački spisak“.

S druge stane, birač, sada, ne može da promeni biračko mesto, jer je birački spisak zaključen 18. marta. Mogućnost da promene biračko mesto, objašnjavaju u užičkoj izbornoj komisiji, građani su imali do 12.marta.

Užičani, koji su nam se javljali, kažu da su pozivali navedene brojeve telefona i da im je rečeno da „sada nije moguće da promene mesto za glasanje“.

U izbornoj komisiji navode da „birač koji je upisan u birački spisak na jednom biračkom mestu ne može da glasa na drugom biračkom mestu“.

„Do 12. marta bio je rok za prijave za glasanje po mestu boravka“, kazali su Danas u izbornoj komisiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari