Javne ličnosti: Ponoš može do drugog kruga uz podršku većinske opozicije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Ukoliko bi dobio širu političku podršku opozicije, general Zdravko Ponoš kao predsednički kandidat koalicije Ujedinjena Srbija, mogao bi da osvoji glasove onih koji tradicionalno imaju poverenja u vojsku, ali i da preotme deo „ucenjenih“ Vučićevih glasača, i uvede predsedničku trku u drugi krug, ističu sagovornici Danasa.

Koalicija Ujedinjena Srbija, koju čine SSP, DS, PSG, NS, PzP, PSS i DZVM, istakla je kandidaturu Zdravka Ponoša za predsednika Srbije na predstojećim aprilskim izborima, nakon višenedeljnih nagađanja i pregovora o tome ko će biti kandidat opozicije i čiju će podršku dobiti.

Da li će Ponoša podržati još neke stranke opozicije koje za sada nemaju svoje kandidate, otvoreno je pitanje, a sagovornici Danasa komentarišu koliki su dometi njegove kandidature i odakle bi najveća podrška glasača mogla da dođe.

Pisac Dragan Velikić kaže za Danas da je Zdravko Ponoš ostavio izuzetan utisak na njega prilikom par ranijih susreta dok je Velikić bio ambasador u Austriji, te da veruje da će Ponoš moći da ostavi jednako dobar utisak i na birače i uvesti predsedničku trku u drugi krug.

– U politici je najvažnije nemati kratak gajtan i biti lišen sujete. Sujeta je i mnoge dobre političare omela da se u punom formatu iskažu. Na osnovu par susreta sa Ponošem, i praćenja onoga što on govori, verujem da će, upravo zbog odsustva sujete znati da uradi pravu stvar. Mislim da je Ponoš apsolutno najbolji kandidat, koji u određenoj političkoj korelaciji može da napravi uspeh i dovede do drugog kruga – naglasio je Velikić.

Pozorišna rediteljka Milica Kralj ističe za Danas da želi da veruje da je pobeda nekog opozicionog kandidata moguća s ozbirom na loše izborne uslove.

– Mislim da ne bi bilo ozbiljno da se upuštam u predviđanja, ali svakako želim da verujem da opozicioni kandidat ima velike šanse za drugi krug. To međutim, prilično zavisi od izbornih uslova, a oni su izvesno katastrofalni – navela je ona.

Može da računa na glasove pristalica vojske i preotme „ucenjene“ Vučićeve birače

Momir Stojanović, bivši direktor Vojnobezbednosne agencije i jedan od osnivača Srpske napredne stranke koju je kasnije napustio, zaintrigirao je javnost svojom objavom na društvenim mrežama u kojoj iskazuje podršku predsedničkoj kandidaturi Zdravka Ponoša.

Stojanović je za Danas objasnio zašto veruje da Ponoš može da dođe do drugog kruga.

– Osnovna obeležja vojnika su da je navikao na red, odgovornost, rukovođenje složenim sistemima i iskazuje patriotizam. To su bitne karakteristike koje ima i gospodin Ponoš. Ključna je poruka opoziciji, i stvarnoj i lažnoj odnosno kontrolisanoj, da ukoliko žele promenu sistema u Srbiji, od svih ponuđenih kandidata Ponoš ima najveće šanse da aktuelnog predsednika uvede u drugi krug a potom i pobedi na izborima – naveo je Stojanović.

On ističe da je to poruka za opoziciju, zato što su „neshvatljivi“ napadi koji dolaze od jednog njenog dela – posebno onih koji su bili nadređeni Ponošu dok je bio načelnik Generalštaba VS, „poput nekadašnjeg predsednika Republike Srbije gospodina Tadića i nekadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca“, koji, kako ističe Stojanović, „sada upućuju otrovne strele“ i „optužbe lišene osnova“ na račun Ponoša.

On dodaje da je posebno uveren da je uspeh Ponoša, kao kandidata Ujedinjene Srbije, moguć zato što bi on mogao da privuče i deo biračkog tela SNS.

– Verujem da gospodin Ponoš može oteti Srpskoj naprednoj stranci onaj deo biračkog tela Aleksandra Vučića, ili deo članstva u SNS, koje je primorano, disciplinovano mimo svoje volje, da bezrezervno podržava politiku koju sprovodi Vučić – naveo je Stojanović objašnjavajući da se radi o delu članstva „koji se šeta od mitinga do mitinga i ucenjujn je da će ostati bez posla ukoliko se ne povinuje stranačkim zadacima“.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, ističe da ne može da govori u ime te celokupne organizacije, ali da je njegova lična procena da je uspeh moguć, isključivo uz većinsku podršku opozicije.

– Ako bi Ponoša podržala većinska opozicija, siguran sam da može da ostvari dobar rezultat. Možda na samom početku ne može da uživa najveću podršku, ali to ne znači da se to ne bi promenilo u slučaju da uđe u drugi krug – ističe Antić.

Antić dodaje i da VSS još uvek nije doneo odluku da li će i kome dati podršku na predstojećim izborima, te da ne zna da li bi vojska mogla da glasa za Ponoša ali se seća da je on, tokom svog boravka na mestu načelnika Generalštaba, „došao u sukob“  sa nadređenima, braneći interese uniformisane strane vojske“, kao i da kritike koje mu se danas upućuju u vezi sa njegovim angažmanom u vojsci nisu na mestu.

– Ponoš je u javnosti prilično satanizovan, a potpuna je neistina da je on vršio pretapanje tenkova jer je on bio svega godinu i po dana na funkciji načelnika Generalštaba i to što mu se stavlja na teret uopšte nije bilo u njegovoj nadležnosti. To je bilo u nadležnosti politike ministarstva odbrane – naveo je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari