Zašto podržavam Ponoša 1FoNet-Ognjen-Stevanovic

Zdravko Ponoš kao predsednički kandidat opozicije postao je glavna tema u polemikama na društvenim mrežama, a među onima koji su ga podržali i ubeđivali druge da treba da ga podrže, jeste i Momir Stojanović, koji smatra da je Ponoš inteligentan, obrazovan, stabilan i mudar oficir.

Stojanović je da podsetimo general u penziji, bivši direktor Vojnobezbednosne agencije i jedan od osnivača i nekadašnji poslanik Srpske napredne stranke, potom učesnik na ranijim lokalnim izborima u Nišu sa grupom građana. Posebno je zanimljivo što je Stojanović i blizak rođak bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, sa kojim je Ponoš kao načelnik Genarlštaba došao u sukob i bio smenjen krajem 2008.

Evo šta je Stojanović, između ostalog, napisao na Fejsbuku:

„Vidim da je moja podrška generalu Zdravku Ponošu izazvala brojna negodovanja mnogih a posebno mojih kolega oficira. Upravo zbog njih da ne ostanem nedorečen dugujem objašnjenje.

Dragi moji više puta sam govorio a i u profesionalnoj karijeri pokazao da prezirem slepoposlušne, servilne i ponizne karijerne oficire a da se divim hrabrim, odvažnim i slobodomislećim kolegama koji imaju svoj stav i ne plaše se autoriteta.

Mnogi od nas smo obavljali značajne dužnosti u sistemu odbrane i državi u celini i rukovodili mnogim složenim sistemima.

To je dovoljan razlog da ne pristajemo da nam oni koji su se odjednom pojavili niotkuda bez lične biografije koji ničim nisu zadužili ovu zemlju postanu idoli i vodje.

Mnogi od nas su samo zato što su ostali verni zakletvi i časno branili suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje najureni iz Vojske (ja u 46-oj godini života). I šta sad?

Većina mojih kolega se povukla i kao poslušni i odani državi i svakoj vlasti gledaju kako nam se svakakve spodobe menjaju na čelu Ministarstva odbrane, kako nam razvlašćuju struku odnosno Generalštab, kako nam politozuju i partizuju Vojsku, kako nam karijerno vode nesposobne kadrove bliske vlasti, kako nam urušavaju institucije, uvode autokratiju i jednoumlje i kako nam ugledni novinari pišaju po Vojsci a da vojni vrh niti Klub generala i admirala nesme na to da reaguje.

Ima i onih koji ne pristaju na laž, prevaru, nesposobnost, poniženje, izdaju… i jednako odgovorno kao kada su svoju mladost i gotovo ceo život žrtvovali za svoju otadžbinu dižu glas da ukažu, opomenu, predlože i podrže pojave i procese koji vode prosperitetu ove države i ovog naroda (gen. Delić, gen. Ponoš, gen. Kovač, puk. Vojnović, puk. Đogo, ppuk. Kovač, moja malenkost…).

Medju onima koji su do sada istakli kandidaturu za Predsednika Republike Srbije na predstojećim predsedničkim izborima (Aleksandar Vučić, Boris Tadić, Srđan Škoro, Boško Obradović, Milica Stamenkovski, Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš) podržao sam generala Zdravka Ponoša.

Sve predložene kandidate profesionalno a mnoge i lično poznajem. General Ponoš je intelegentan, obrazovan, stabilan, odgovoran i mudar oficir.

Njegova taktičnost i smirenost su dobar preduslov za smirivanje strasti i obezbedjenja tako potrebnog jedinstva i sabornosti u zemlji. Kao NGŠ se usprotivio tada aktuelnom ministru odbrane zbog urušavanja sistema odbrane i zbog toga penzionisan.

Optužbe da je NATO oficir dolaze od onih koji svako školovanje van zemlje vide kao mogući izdaju. Ti stereotipi su lišeni svakog osnova. Ljudski kvaliteti, minuli rad, patriotizam i odgovornost generala Ponoša su ispred ostalih kandidata. Vreme je da jedan vojnik uvede red u ovoj državi“, napisao je Stojanović na Fejsbuku.

http://

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari