Kako se dogodilo ovoliko jačanje desnice u Srbiji: Samo jedan levičarski kandidat za predsednika 1foto FoNet Božana Pavlica

“Kandidati za predsednika Srbije odražavaju ideološki presek glasačkog tela koje se u Srbiji pomerilo u desno sa propašću iluzija o Evropskoj uniji, kao suštinski moralnijem polu svetske politike”, ističe za Danas politikolog Mladen Mrdelj, komentarišući činjenicu da većina predsedničkih kandidata naginje desnici, a da je na levici samo jedan kandidat, Biljana Stojković.

On objašnjava da je trenutni režim, propasti iluzije o EU doprineo besomučnom medijskom kampanjom koja je umesto racionalnih rešenja za regionalnu i međunarodnu politiku Srbije nudila horsko ponavljanje mantri o zapadnom licemerju.

“Bivši režim je doprineo propasti umereno leve i građanske opcije dubokim davljenjem Srbije u korupciji, a zatim i preletanjem na stranu naprednjaka. EU i SAD su doprineli jačanju desnice u Srbiji, ne samo duplim standardima, već i podrškom Vučiću što je glasačima delovalo licemerno.”, napominje sagovornik Danasa.

Jednom rečju, zaključuje Mrdalj, građanska i leva opcija postale su samo u mehurima, sačinjenim od urbanih mlađih ljudi nekritički prikopčanih na zapadni ideološki mejnstrim.

 U predsedničku trku ušlo je osam kandidata. Republičkoj izbornoj komisiji overene potpise predali su Aleksandar Vučić, Srpske napredne stranke, kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović kao kandidat koalicije Nada i Milica Đurđević Stamenkovski koja je kandidat Zavetnika. Poslednjeg dana potpise su predali profesorka Biljana Stojković ispred koalicije Moramo, Boško Obradović, kandidat Patriotskog bloka, Branka Stamenković ispred koalicije Suverenisti, a dva sata pre ponoći 12 500 overenih potpisa RIK-u je predao i lider Srpske desnice, Miša Vacić.

Time je broj desničarskih kandidata premašio polovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari