Osam kandidata u trci za predsednika Srbije: Ko je odustao, a ko predao potpise u poslednji čas 1Foto: RIK

Rok za predaju overenih potpisa za predsedničku kandidaturu istekao je u ponoć, a konačan spisak predsedničkih kandidata biće poznat do 18. marta, kada bi Republička izborna komisija trebalo da utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu u Službenom glasniku Republike Srbije.

Prema poslednjim informacijama, za mesto na Andrićevom vencu boriće se osam kandidata.

Republičkoj izbornoj komisiji overene potpise predali su Aleksandar Vučić ispred Srpske napredne stranke, kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović kao kandidat koalicije Nada i Milica Đurđević Stamenkovski koja je kandidat Zavetnika.

Poslednjeg dana potpise su predali profesorka Biljana Stojković ispred koalicije Moramo, Boško Obradović, kandidat Patriotskog bloka, Branka Stamenković ispred koalicije Suverenisti, a dva sata pre ponoći 12.500 overenih potpisa RIK-u je predao i lider Srpske desnice Miša Vacić. Time je broj desničarskih kandidata premašio polovinu.

Kako se navodi u saopštenju Srpske desnice, Vacić je pred RIK stigao u „blindiranom džipu ruskih registarskih tablica, u koloni više desetina vozila za srpskim i ruskim zastavama i uz bakljadu“. U koloni je, kako kažu, bilo još vozila sa ruskim tablicama, a neki od njih su imali oznaku „Z“.

U finišu od kandidature je odustao novinar Srđan Škoro koji je među prvima najavio da će se kandidovati za predsednika. Iz trke se povukao sa objašnjenjem da nije prikupio dovoljno novca za kampanju.

„Politika u Srbiji je sport za bogate. Ja sam čovek s Biroa za nezaposlene gde ću i ostati i posle ovih izbora. Nažalost, nisam uspeo da sakupim dovoljno novca da bih imao kakvu takvu skromnu kampanju, a istovremeno nisam želeo da pristanem da budem deo nekih kombinacija i kalkulacija na opozicionoj sceni koje bi me na bilo koji način ukaljale i uvaljale u blato koje gledamo svaki dan. Aleksandar Vučić zajedno sa svojim dublerima, kaskaderima i statistima iz opozicije konačno može da odahne“, rekao je on.

Istovremeno koalicija “Ajmo ljudi” povukla je kandidaturu profesora Dragoslava Šumarca, pola dana nakon njene objave. I to, kako je objasnio, zbog izostanka potpune podrške od strane svih koalicionih partnera i prekratkog roka za skupljanje potpisa.

Mlađan Đorđević RIK-u je predao prazne kutije, jer smatra da se madija na vlasti ne može smeniti na izborima.

Redosled predsedničkih kandidata odreživaće se žrebom. U Zakonu o izboru predsednika stoji da se redni broj kandidata na listiću određuje žrebom koji obavlja Republička izborna komisija, a u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari