Koalicioni partneri o Đilasovom pozivu Vučiću na razgovor o Beogradu: Iznenađenje, jer je stav koalicije da sa SNS nema razgovora 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Koalicioni partneri Stranke slobode i pravde iznenađeni su, kako kažu “kopernikanskim obrtom” u koaliciji i tvrdnjom Dragana Đilasa da je spreman da razgovara sa Aleksandrom Vučićem, liderom Srpske napredne stranke o ponavljanju izbora u Beogradu.

”To je za sve nas potpuno novi momenat o kome u koaliciji nije bilo reči. A poziv Vučiću tim pre iznenađuje, jer je stav koalicije da sa SNS nema razgovora. Lično sam i protiv ponavljanja izbora u Beogradu, koje bi opet organizovao SNS. To bi za opoziciju bila prava katastrofa”, kaže sagovornik Danasa iz koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije i dodaje da bi ponavljanje izbora u glavnom gradu dobrodošlo samo u slučaju da opozicija ima prelaznu vladu.

Za razliki od koalicionih partnera koji tvrde da je Đilasov poziv Vučiću usledio mimo njihovog znanja, Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana kaže da su članovi koalicije u stalnom kontaktu tako da razmatraju sve potencijalne opcije, ali da se ni za jednu od njih trenutno nisu konačno opredelili.

“Nisam video da je Đilas pozvao Vučića na razgovor, ali sam čuo njegov odgovor na pitanje novinarke da li je spreman da o rešavanju političke krize razgovara sa vlašću. U normalnim društvima to ne bi bila vest, ali nažalost mi u tu kategoriju ne spadamo, što ide na dušu vlasti koja je u poslednjih deset godina ukinula mogućnost normalnog razgovora”, kaže Grbović.

On napominje da ponavljanje izbora nije jedina već jedna od opcija koja može postati nužna ukolio odnos mandata u Beogradu ostane 55:55, mada pre verujem da će na kraju opozicione liste imati 56 ili 57 mandata.

“Svakako treba prvo da sačekamo da vidimo na koliko biračkih mesta će biti ponovljeno glasanje i u zavisnosti od toga ćemo odlučiti o daljim koracima jer je puno otvorenih pitanja, a u slučaju ponavljanja izbora ključno pitanje bi bilo ko bi upravljao Beogradom do njihovog raspisivanja i ko bi te izbore pripremio. Mislim da bi u tom slučaju morala da se poštuje volja Beograđana i to ne bi trebalo da bude Srpska napredna stranka”, kaže Grbović.

I Vladimir Gajić , potpredsednik Narodne stranke kaže za Danas da Đilasovi predlozi Vučiću nisu rezultat dogovora u koaliciji Ujedinjena Srbija.

“Sam predlog Đilasa nije nas mnogo iznenadio. Njima se danas ne sviđaju rezultati izbora od juče. To vidim. A siguran sam da Vučić nema nameru da uradi nešto na svoju štetu. To je valjda svima jasno. Narodna stranka u toj političkoj travestiji neće učestvovati”, zaključuje Gajić u izjavi za naš list.

Da podsetimo predsednik Stranke slobode i pravde , Dragan Đilas izjavio je da je spreman da o ponavljanju izbora za Skupštinu Beograda razgovara sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke, Aleksandrom Vučićem.

„Spreman sam da razgovaram sa Aleksandrom Vučićem, normalno je da se smanje tenzije. On je predsednik svih građana i u obavljanju ove funkcije treba da vodi računa i o ovakvim stvarima. Naša lista bi tražila da se ponovljeni izbori na ovih 258 biračkih mesta održe nakon šest meseci i ja bih o tome razgovarao sa Vučićem“, kazao je Đilas za TV Nova S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari