Koje su sve izborne liste za sada proglašene? 1

Republička izborna komisija (RIK) do sada proglasila 17 izbornih lista za parlamentarne izbore, a njih četiri čeka proglašenje.

Listi Ruskog manjinskog saveza Milene Pavlić i Pavla Bihalija (Srpsko Ruski Pokret, Srpsko Ruska Partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza ), kao i listama Zelene stranke Srbije Jana Paula i Narodni front-Most, osporen je manjinski status, te one moraju da u roku od 48 sati da dostave onoliko potpisa koliko im nedostaje do 10.000, što je najmanji neophodan broj potpisa za izlazak na izbore listi koje nisu manjinske.

ZSS je upisan kao slovačka, a “Most“ kao vlaška stranka.

Romska partija Srđana Šajna ima isti rok da dostavi najmanje 578 pravno valjanih overenih izjava birača i njoj manjinski status nije osporavan.

Shodno izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika ti potpisi moraju biti overeni do 13. marta, što je bio poslednji dan za predaju listi RIK-u. Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa kada su liste imale priliku da nedostatke reše novim potpisima, sada to mogu jedino da učine onima iz “šteka“. Takođe, novina je da je manjinskim listama za izlazak na izbore potrebno sada pet umesto prethodnih 10 hiljada potpisa.

Proglašene izborne liste:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari