Komersant: Vučić će otezati sa formiranjem nove Vlade 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se nakon predsedničkih i vanrednih parlamentranih izbora održanih 3. aprila maksimalnmo truditi da što više odloži formiranje nove vlade, piše danas moskovski Komersant.

List piše da su izbori u Srbiji završeni predvidljivo, jer je Vučić pobedio već u prvom krugu.

Izborna koalicija koju predvodi njegova Srpska narodna partija je, prema preliminarnim rezultatima RIK-a, dobila 122 od 250 poslaničkih mandata u novom sazivu Skupštine Srbije.

„Ipak, prema prognozama srpskih stručnjaka, Vučić će se potruditi da što više odloži stvaranje Vlade u iščekivanju raspleta u Ukrajini, kako bi imao opravdanje pred Zapadom koji od Srbije zahteva da se priključi sankcijama protiv Rusije“, ocenjuje list.

Komersant navodi da je EU uoči srpskih izbora stavila do znanja da po završetku izbornog procesa od Beograda očekuje da se priključi sankcijama, da Zapad smatra nenormalnim da Srbija ostane jedina zemlja među članicama i kandidatima EU koja ih nije uvela.

Balkanski analitičari su ranije predviđali da će nakon izbora 3. aprila pritisak Zapada na Beograd naglo porasti i da će ovaj faktor postati odlučujući u prilagođavanju srpske pozicije, piše dnevnik.

Komersant navodi da analitičari takođe smatraju da imenovanje Kristofera Hila za novog američkog ambasadora u Beogradu predstavlja potvrdu aktivnijeg uključivanja SAD u poslove regiona i koncentracije američke politike upravo na Srbiju.

„Uzimajući u obzir očekivano povećanje pritiska sa Zapada, Vučić će morati da donese veoma tešku odluku. Povezivanje sa antiruskim sankcijama za njega bi značilo pravo pogoršanje odnosa sa Moskvom i barem gubitak ruskog gasa po bagatelnoj ceni od 270 dolara za hiljadu kubnih metara, koja za Beograd važi do kraja maja. Nepridruživanje sankcijama preti da zaustavi evropske integracije Srbije i gubitak zapadnih investicija i subvencija“, navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari