Može li opozicija udruženo da „prebaci“ Tadića preko cenzusa u Beogradu? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Slamka za koju bi opozicija u Beogradu mogla da se „uhvati“ kako bi prekorenula u svoju korist preliminarne rezultate glasanja po kojima SNS i SPS mogu da formiraju većinu – jeste scenario u kome bi, ukoliko se izbori ponove zbog nepravilnosti na pojedinim biračkim mestima, zajedničkom podrškom listi „Ajmo ljudi“ koalicije oko Borisa Tadića uspeli da pribave dovoljan broj glasova koji bi tu listu prebacio preko cenzusa, što bi promenilo odnos podeljenih mandata.

Na ovu mogućnost za Danas je ukazao Dušan Vučićević sa Fakulteta političkih nauka, koji kaže da je to jedina teorijska mogućnost u kojoj bi mogli da se promene sadašnji rezultati po kojima SNS i SPS dobijaju 56 mandata, odnosno više od polovine odborničkih mesta.

– Ako bude ponavljanja glasanja na pojedinim biračkim mestima zbog nepravilnosti, i ako u tom slučaju sva opozicija podrži listu „Ajmo ljudi“ oko Borisa Tadića i pozove i svoje pristalice da se glasa za Tadićevu listu, kojoj trenutno nedostaje oko 1.100 glasova za prelazak cenzusa u Beogradu, onda može da dođe do drugačije raspodele. Tadićeva lista bi, ukoliko pređe cenzus, mogla da dobije četiri mandata ali čak i u tom slučaju ostaje otvoreno pitanje koliko je realna saradnja za sve ove stranke i koalicije – naveo je Vučićević.

On je podsetio da je predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević, koja je u Beogradu prešla cenzus prema preliminarnim podacima, već rekla da nije otvorena za saradnju sa koalicijom oko Đilasa, i da u tom slučaju ni prebacivanje Tadića preko cenzusa ne bi mnogo pomoglo opoziciji, ali bi oštetilo vlast.

– U tom slučaju koalicija naprednjaka i socijalista bi verovatno morala da traži trećeg partnera za formiranje vlasti u Beogradu – naveo je Vučićević.

S obzirom na stav Zavetnika prema saradnji u Beogradu, teško je zamisli i da bi „čitava“ opozicija na ovom nivou zaista pozvala za glasanje za listu „Ajmo ljudi“, naglasio je on.

Vučićević kaže da nije opcija zamisliti da bi eventualno neko od odbornika vlasti – sa listi SNS ili SPS, mogao da „pređe“ na stranu neke od opozicionih kolona i tako pomeri tas i obezbedi opoziciji većinu.

– Nerealno je da neko ko ima tolike poluge moći i političku kontrolu dozvoli da im poslanik ili odbornik prelazi na drugu stranu – navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari