Ognjen Radonjić: Velika izlaznost bi otežala izbornu krađu 1Ognjen Radonjić

Počeću sa citatom britanskog pisca Klajva S. Luisa:“ Od svih tiranija, tiranija koja se sprovodi za dobro svojih žrtava može biti najrepresivnija. Bolje bi bilo živeti pod razbojničkim baronima, nego pod omnipotentnim moralnim radoholičarima. Okrutnost barona pljačkaša ponekad može zaspati, njegova pohlepa u jednom trenutku može biti zasićena; ali oni koji nas muče za naše dobro će nas mučiti bez kraja, jer to čine uz odobrenje sopstvene savesti.“ – kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje o tome kako predviđa postizbornu atmosferu u društvu, naš sagovornik kaže da, ako živite u društvu u kojem je demokratija privatozovana, onda je logično da su i izbori privatizovani.

– Ishod je neizvestan i ostaje da se vidi kako će vlasti reagovati u slučaju nezadovoljavajućeg rezultata za njih. Izborni uslovi su loši i naravno da je za očekivati manipulaciju kroz kupljene glasove, fantomske glasove, bugarske vozove itd. – kaže Radonjić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je da Ministarstvo i Bezbednosno informativna agencija imaju informacije da se za nedelju – dan izbora, „priprema više grupa, motivisanih i organizovanih od strane pojedinih političkih partija u našoj zemlji, ali i stranog faktora koje će pokušati da kompromituju pa i spreče održavanje izbora“.

Ognjen Radonjić: Velika izlaznost bi otežala izbornu krađu 2

– Pokušaće da upadaju na biračka mesta, da razbijaju kutije, pokazuju falsifikovanu izbornu dokumentaciju i za sve to će biti spremni, organizovani, u čemu će im značajno pomoći mnoge službe iz našeg okruženja – rekao je Vulin na vanrednoj konferenciji za novinare.

Po njegovim rečima, „već sada postoje spiskovi kriminalaca koji treba da uđu u našu zemlju i da pomognu u sprečavanju normalnog odvijanja izbora“.

Prema rečima Ognjena Radonjića, ono što može u značajnoj meri otežati posao prekrajanja volje građana je velika izlaznost jer manipulacije su moguće u određenom opsegu, odnosno prostor za njih nije neograničen.

– Što se opozicije tiče, u ovim, privatizovanim uslovima, njihov prostor delovanja je značajno sužen. Tu jesu kontrolori, ali ne znamo šta se nalazi u biračkim spiskovima i opozicija nema načina da oslobodi glasače koji su pod pritiskom. Dakle, i za opoziciju je dobitna kombinacija velika izlaznost. Još je jedna važna posledica velike izlaznosti – ljudi su zainteresovani za politiku i učešće u političkim procesima. U tim uslovima, nepriznavanje rezultata izbora postaje teže i daleko rizičnije. Borba za slobodu je maraton. Izlazak na izbore predstavlja samo pucanj na startu trke – zaključuje Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari