Osnivač SNS koji je zbog Rio Tinta izostavljen sa izborne liste: Poslanici dozvolili da budu krpa kojom se briše pod 1Foto: Danas

Ljubiša Stojmirović, osnivač i dugogodišnji poslanik Srske napredne stranke, izostavljen je sa parlamentarne liste ove stranke.

Kazna je usledila samo mesec dana, nakon što je otvoreno podržao proteste građana protiv projekta Rio tinta i iskopavanja litijuma i nakon što je najavio da će potpisati inicijativu nevladine organizacije „Kreni-Promeni“ da se zabrani iskopavanje litijuma na teritoriji Srbije.

Kap je prelila čašu kada je Stojmirović obišao i razgovarao sa “kamperima “ispred Predsedništva Srbije.

“Ne znam šta su pravi razlozi zbog kojih se nisam našao na izbornoj listi stranke čiji sam jedan od osnivača, ali verujem da to ima veze sa podrškom koju sam dao meštanima u dolini reke Jadar i građanima koji su protestvovali zbog dolaska Rio Tinta. Verujem i da su mom izostanku sa liste doprinele i moje diskusije u skupštini Srbije koje su odudarale od dominantnih diskusija mojih kolega. Ali ja računam da sam se položući zakletvu u parlamentu obavezao da ću raditi sve u interesu građana Srbije i tako sam se i ponašao. Mislim da je to i doprinelo da ne budem na listi”, kaže Stojmirović za Danas, navodeći stih iz pesme Branka Miljkovića – ubi me prejaka reč.

Napominje i da oni koji su kreirali naprednjačku listu verovatno smatraju da on ne može da ispuni ono što se očekuje od budućeg parlamenta i da ima onih kadrova SNS koji će to bolje od njega da sprovedu.

“Nema razloga za kuknjavu, iako je ljudski da mi je krivo što nisam na listi. Uostalom ja sam svoje studente učio da onaj ko je vođa ima i obavezu i pravo da izabere tim sa kojim će da sarađuje i da u tom timu budu ljudi u koje ima poverenja. Se što oni budu uradili njegova je zasluga, odnosno njegova krivica”, kaže sagovornik Danasa.

Na pitanje da li iz ove perspektive smatra da ga je pogrešio zbog podrške protestima i da ga je to koštalo novog poslaničkog mandata, on ističe da je obaveza svakog patriote i rodoljuba da vodi računa o Srbiji i da je sačuva onakvu kakvu je dobio od svojih predaka, da je poboljša i da je tako poboljšanu da na upravljanje potomcima.

A Rio Tinto je, kaže, po mnogo čemu problematična kompanija za Srbiju. Podvlači da je obaveza svakog čoveka da sačuna životnu sredinu ,a da je Srbija rasprodavala rudna i druga bogatsva od 2 000. godine naovamo, pa danas kao posledicu takvog upravljanja građani kupuju vodu za piće.

Na pitanje da li je o izostanku sa liste SNS razgovarao sa lideom stranke Aleksandrom Vučićem, kaže da nije i da nije od onih koji će da kukaju.

“Primio sam to zdravo za gotovo. Postoje i druge stvari koje mogu da preuzmem, mogu da budem ministar, savetnik i slično. Imam ime, ali ako ćemo da budemo iskreni posao poslanika je mnogo devalviran i uloga poslanika nije sada za pohvalu. Za pad rejtinga poslanika ne krivim ni Vučića, ni prehodnu vlast. Krivi su sami poslanici koji su dozvolili da spadnu na tako niske grane, da budu krpa sa kojom se briše pod. Ja sam se trudio da budem dostojan zakletve koju sam položio, a bio sam poslanik u pet mandata”, zaključuje u razgovoru za Danas profesor Ljubiša Stojmirović.

On dodaje da je njegova misija zapravo humanitarna akcija poklanjanja besplatnih knjiga školskim bibliotekama iz nerazvijenih krajeva Srbije. Za taj humanitarni rad nagrađen je Svetosavskom nagradom ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari