“Otadžbina” podržava kandidate Ujedinjene opozicije Srbije 1Foto: Jelena Tasić

Narodni pokret Srba sa KiM “Otadžbina” na predstojećim opštim izborima u Srbiji 3. aprila podržaće sve kandidate Udružene opozicije Srbije – Zdravka Ponoša, kao predsedničkog kandidata, Milanku Tepić i Vladetu Jankovića kao nosioce lista za parlamentarne i lokalne izbore u Beogradu. To su danas na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru najavili predsednik “Otadžbine” Slaviša Ristić, njen potpredsdenik Nebojša Radulovć i članovi Predsedništa Pokreta Marko Jakšić i
Mulitin Nikolić.

Slaviša Ristić podsetio je da je “Otadžbina” od 2018. bila član Saveza za Srbiju u čijoj je strategiji insistirala na očuvanje KiM u sastavu Srbije, uz puno poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, protivljenju svakom aktu koji bi za posledicu imao afirmaciju međunarodnog subjektiviteta, uključujući i članstvo u UN takozvane „države Kosovo“, kao i na nesprovođenju bilo kakvog referenduma, uključujući referendum o KiM, u postojećim nedemokratskim uslovima.

“Otadžbina”, kako se čulo, stoji i sada iza tih zahteva i podržava Udruženu opoziciju Srbije da bi sa političke scene sišao režim u kome sve zavisi od jednog čoveka – predsednika Republike Aleksandra Vučića.

– Samo slobodna Srbija sa slobodnim instiutucijama, koje su sada okupirane moći će da odlučuje o svojoj budućnosti i budućnsti Kosova i Metohije. Nadamo se da je većina srpskog naroda patriotski i državotvorno opredeljena za očuvanje KiM u sastavu Srbije i da neće nasesti na Vučićeve laži da se bori KiM, a zapravo ga prepušta Prištini i Tirani. On nikada ne pominje povratak Srba na KiM, Ustav Srbije i Rezoluciju 1244, već priča o neki projektima kakav je “Otvoren Balkan – naglasio je Ristić.

Na novinarsko pitanje šta je garancija da će Udružena opozicija Srbije, u slučaju izborne pobede ispunuti kosovska očekivanja “Otadžbine” i neće kršiti Ustav Srbije, jer su i neki do lidera opozicjie dok su bila na vlasti pravili pogrešne “kosovske poteze”, Ristić je odvorio da je “najvažnije da Srbija postane slobodna država sa slobodnim izbrima u kojoj je svaka vlast promenljiva”.

– Ovih deset godina Vučićeve vlasti na KiM vlada diktatura – mafijaši terorišu narod. Ako Bog da i na aprilskim izborima pobedi opozicija, a neko iz njeih redova prekši obećanja u vezi sa KiM, većina srpskog biračkog tela je državotvorna i kazniće ga na sledećim izborima – nada se Ristić.

Članovi “Otadžbine” rekli su da ne znaju i ne mogu prognoziraju da li će i kako na KiM održati opšti izbori u Srbiji 3. aprila, ali istuču da je reč o jednom od osnovnih ljudskih prava čije bi kršnje imaloi veliki uticaj na opstanak Srba na KiM. Onespokojava ih i bezličan stav izaslanika EU i SAD za KiM Miiroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara, koji su tokom prošlonedeljne posete Prištini i Beogradu izjavili da “Priština mora da dozvoli glasanje, ali da je to pitanje dogovora dve strane”.

U “Otadžbini” kažu da nisu bili pozvani niti su tražili susret sa Lajčakom i Eskobarom.

– Niko nas nije pozvao na razgovor više od osam godina. Stranci ne komunicirani ni sa kim drugim, osim sa Srpskom listom. Nas oko petnaest hiljada Srba sa KiM koji bojkotujemo kosovske izbore i nemamo dokumenta samoproglašene kosovske države izbrisano je iz biračkih spiskova, a imamo i probleme u svakodnevnom životu, uključjući i slobodu kretanja. Borba za KiM može da se vodi samo uz podršku države Srbije. Ona radi na stvaranju druge države na njenoj terotji i zato je ta borba jako teška – naglasio je Marko Jaškić.

Prema njegovim rečima, “Aleksandru Vučiću KiM služi za trgovinu sa Zapadom”.

– Najpre je predao srpske institucije, pa energetiku, a pre nekoliko dana i Skijaški centar na Brzovici. Trguje dajući ‘naše za naše’. Koristi državne medije da sebe predstavi kao borca za KiM, dok ga ‘na tacni’ izručuje Prištini i Tirani koje stvaraju ‘veliku Albaniju’. Beograd ćuti dok Kosovo i Albanija prave zajedničku državnu zonu, a pre toga su već formirale zajednički energetski sistem . Veliki Vućićev projatelj Edi Rama javni priča da mu je životni san da spoji KiM s Albanijom – naveo je Marko Jakšić.

General Dikić i biračke kutije

– Vodio sam bojkot protiv prvih lokalnih kosovskih izbora posle Briselskog sporazma 2013. godine. Bojkot je apsolutno uspeo.Odbio sam zahetv policijskog generala Bratislav Dikić da razbijemo biračke kutije, pa je on došao sa policajcima u civilu i to uradio. Vučić je optužio nas koji smo izbore bojkotovali i tražio od komande južnoj krila NATO da mu da 45 munita da dođe na KiM i disciplinuje neposlušne Srbe. Na ponovljenim izborima 17. novembra 2013, glasali su samo provereni uz obezbeđenje KPS, pripadnika Kobri i Srpske žandarerije u civliu, Unmik policije, Kfora i Rosu koja se privi put, u dogovoru Prištine i Vučića, pojavila na severu KiM da nadgleda izbore. U drugi krug za izbor gradonačelnika ušli su pokojni Oliver Ivanović i Krstimir Pantić, ali Ivanović nije stigao do krugog kruga, jer ga je, po dogovoru
ambasada u Prištini sa Aleksandrom Vučićem, uhapsila Euleks policija – svedoči Marko Jakšić kako su izgledali prvi lokalni kosovski izbori na koje je Beograd primorao Srbe sa KiM da učestvuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari