Posle Vučićeve odluke o ponavljanju izbora u Beogradu: SSP ćuti, Jeremić spušta loptu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Odluka predsednika SNS Aleksandar Vučića da pristaje na nove izbore u Beogradu kao da je zbunila rukovodstvo SSP koje je to ponavljanje izbora i tražilo.

U ovoj stranci nismo dobili komentar na Vučićev pristanak, ali je jasno da bi se stvari unutar koalicije „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ čija je SSP jedna od članica, mogle možda i promeniti uoči novih izbora krajem godine ili u martu sledeće.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, u SSP s pažnjom su pratili kako kažu „otrovne“ izjave povodom susreta Vučića i Dragana Đilasa, predsednika SSP, pogotovo iz Narodne stranke, pa se može dogoditi da koalicija izgubi jednu od članica.

Međutim, kako nam je rečeno, još je rano za donošenje takvih dugoročnih odluka, iako se ništa ne može isključiti.

U svakom slučaju, pregovori o izbornoj saradnji među članicama ove koalicije moguće da će početi iznova i na novim osnovama.

S druge strane, Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, čini se spušta loptu.

Iako je izjavio da bi potvrdan odgovor Vučića Đilasu bila tehnička koalicija SNS i SSP u kojoj njegova stranka neće da učestvuje, te stvorio utisak jasnog distanciranja od Đilasa koji je razgovorom sa Vučićem narušio poverenje, sada kada je Vučić zaista i pristao na ponavlajnje izbora, Jeremić kaže da želi da se sačuva jedinstvo i da opozicija nastupi uz mnogo više dogovaranja a manje nametanja i silovanja partnera.

„Ako su pred nama novi izbori u Beogradu, onda bi trebalo da bude manje loših stvari koje su nas dovele do tačke u kojoj smo danas“, rekao je Jeremić u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S.

Kako je dodao, to što Vučić kaže da će biti izbora „ne mora da znači“ da će ih zaista i biti.

„Vučić ima većinu u Beogradu i sada neko treba da me ubedi da je Đilas otišao kod njega i ubedio ga za sat vremena da tako nešto ne napravi? Kao što kaže jedan Đilasov bliski saradnik – da li vi mislite da se ja kopčam na leđa“, naveo je Jeremić.

A predsednik DS Zoran Lutovac smatra da bi izbori trebalo da se ponavljaju po sili zakona, a ne po milosti gospodara.

Upitan s kim vidi narednu predizbornu koaliciju, odgovara da postoje tri mogućnosti za predizborne koalicije na bilo kojim izborima.

– Prva je najširi mogući savez koji uključuje aktere umerene političke orijentacije, druga, koalicija ideološki srodnih aktera ili treća čista ideološko-programska koalicija. O tome koja od njih je najbolja trebalo bi da kažu građani, odnosno da pokažu istraživanja javnog mnjenja i procenu o tome daju sami akteri. Ako nema sinergije uvek ostaje mogućnost samostalnog nastupa – ukazuje Lutovac, čija je partija takođe deo Ujedinjenih.

Prema njegovim rečima, DS već godinama unazad pokušava da deluje integrativno i okupi što je mogući širi savez aktera umerene političke orijentacije, jer su takve okolnosti, ali smo spremni i za druge modalitete borbe.

Dok Pavle Grbović, predsednik PSG, ne bi da uznemirava javnost političkim kalkulacijama.

– Održavanje novih izbora u Beogradu je jedini način da se otkloni defekt aktuelnog izbornog sistema koji je doveo do toga da opozicija ima većinu glasova a vlast većinu mandata. Kad je reč o potencijalnim koalicionim partnerima, sa njima ćemo razgovarati uživo a ne preko medija i tim pregovorima nećemo uznemiravati javnost već ćemo u javnost izaći onda kada budemo imali dogovor. Svakako ne mislim da bi bilo dobro da se pravi ad hoc koalicija, već saradnja koja će biti plodonosna kako u radu u Narodnoj skupštini tako i za sledeće lokalne i republičke izbore koji će verovatno biti održani 2024. – zaključuje Grbović.

Kada je reč o koaliciji „Moramo“ tu su stvari jednostavlnije. Iako je, prema našim saznanjima, bilo postizbornih neslaganja, ona će po svemu sudeći opstati do novih izbora.

Dobrica Veselinović, kandidat ova koalicije za gradonačelnika Beograda za Danas kaže da Aleksandar Vučić ponovo zamajava i zbunjuje javnost.

– Aleksandar Vučić u svom maniru ponovo zamajava i zbunjuje javnost najavama novih izbora u Beogradu, kako bi prikrio jako loš rezultat Srpske napredne stranke i njihovog kandidata Aleksandra Šapića – kaže Veselinović.

Prema njegovim rečima, ono što je važno, je da politiku vratimo u okvire, a to znači da ne može jedan čovek odlučivati o sudbini Beograda, već je nužno da se završi proces odlučivanja o prigovorima, da se izbori ponove na svim mestima na kojima se to očekuje, a onda da se uđe u proces sastavljanja većine u Skupštini grada Beograda.

– Ako to Srpska napredna stranka ne može da učini, onda možemo razgovarati o narednim izborima – navodi on.

Upitan o tome da li koalicija Moramo opstaje i na novom glasanju, naš sagovonik odgovara da jedva čekaju da nastave zajednički rad.

– Što se tiče koalicije „Moramo“, mi jedva čekamo da nastavimo zajednički rad i u institucijama, ali kao i do sada, na terenu svuda gde se krši javni interes. Takođe, izbora se ne plašimo i na svakim sledećim izborima očekujemo sve bolji rezultat zeleno-leve koalicije, kojoj sam siguran da će se još organizacija i pojedinaca tek pridruživati – zaključuje Veselinović.

A Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, članice ove koalicije, kaže za Danas da je dobra vest da uprkos mahinacijama i lošim izbornim uslovima, oko 55 odsto građana glasalo protiv režima SNS i SPS-a.

– U 10 beogradskih opština pobedila je opozicija. Intenzivno radim na tome da ovih 100.000 građana koji su glasali za MORAMO na ponovljenim beogradskim izborima bude još više i da damo još veći doprinos u konačnoj pobedi opozicije – navodi Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari