Posmatrači izbora: U zaštiti izbornog prava bićemo orijentir i podrška građanima 1Foto: B. Đ.

Bićemo orijentir i podrška građana, a fokus će biti na procesu zaštite izbornog prava, monitoringu sprovođenja usvojenih mera sa oba koloseka međustranačkog dijaloga i implementaciji novih zakonskih rešenja, poručuju za Danas predstavnici Crte i Cesida, dve od tri organizacije koje će pratiti izbore 3. aprila.

Predsednik Gradske izborne komisije u Beogradu Zoran Lukić je konstatovao da su udruženje „Građani na straži”, udruženje „CRTA” i „Centar za slobodne izbore i demokratiju – CeSID” ispunili uslove za posmatrače u izbornom procesu, pa smo pozvali Rašu Nedeljkova iz Crte i Bojana Klačara da nam kažu na koliko će izbornih mesta u Beogradu nadgledati izbore i šta će im biti fokus.

Nedeljkov, programski direktor Crte, za Danas kaže da će Crta osim beogradskih posmatrati i parlemntarne i predsedničke izbore.

– Počeli smo s posmatranjem još sredinom novembra kada smo postavili dugoročne posmatrače koji imaju zadatak da prate sve aktivnosti na terenu, funkcinere i institucije i sve aspekte koji su važni, a koji se dešavaju pre izbornoh dana – kaže on.

Izbornog dana će posmatrači Crte biti na 450 biračkih mesta, odnosno na reprezentativnom uzorku za ceo Beograd.

Posmatrači izbora: U zaštiti izbornog prava bićemo orijentir i podrška građanima 2
Raša Nedeljkov
Foto: CRTA

– Tih 450 biračkih mesta nisu tek bilo koja već ona koja održavaju osobenosti svih biračkih mesta na osnovu kojih mi možemo da donosimo ocenu kakav je izborni dan u Beogradu. Velika, mala, urbana i ruralna, biračka mesta u odnosu na političku istoriju glasanja na njima, dakle ona koja većinski podržavaju predstavnike vlasti i ona koja podržavaju opoziciju. To su neke osobenosti mesta po kojima se biraju. Ako bi recimo Crta posmatrala izbore na svim biračkim mestima u urbanim mestima u Beogradu, to ne znači da se mahinacije nisu desile u rurlnim mestima i obrnuto. Zato biramo ona mesta koja reprezentuju i velika i mala, i ruralna i urbana, i ona provlast i proopozicija mesta i zato smo vlasni da izveštavamo građane o dešavanjima tokom izbornog dana. Drugim rečima, posmatranjem na tim mestima Crta će znati kakav je rezultat ali i kakav je kvalitet rada administracije, da li rezultati koji će biti objavljeni kao zvanični odražavaju volju birača ili ne – objašnjava Nedeljkov.

Kako dodaje, za one koji kažu Crta će imati 450 posmatrača ali ne na svim biračkim mestima, a krašće se tamo gde nema Crte, odgovor je da uzorak pokazuje kakvi su rezultati koji su odraz volje birača tamo gde je bilo posmatrača.

– Ako se ukupan rezultat razlikuje od onih rezultata koje mi imamo na našem uzorku, to znači da je bilo krađe i mi to znamo i reći ćemo građanima. Posmatrači Crte biće građani na biračkim mestima i nećemo navijati ni za jednu stranu. Bićemo građanima orijentir i podrška tog dana – poručuje on.

Kada je reč o tome šta je zadatak posmatrača na dan izbora Nedeljkov kaže da je on tu od momenta kada se okupi birački odbor i prati da li birački odbo poštuje procedure prilikom pripreme i otvaranja biračkog mesta, prilikom glasanja i brojanja.

– Da li je ustvari birački odbor obavio sve po zakonu ili su se dešavale mahinacije i manipulacije kako bi se dala korist jednoj ili drugoj strani. Imamo posmatrače celog dana i ne može da se dogodi da se nešto desi mimo očiju naših posmatrača – navodi Nedeljkov.

Upitan kako građani mogu da prijave uočene nepravilnosti, on odgovara da se mogz obratiti Crti putem društvenih mreža, na sajtu ili telefonom na broj koji će biti otvoren tog dana.

– Treba podsetiti građane i Beograda i Srbije da će posle promena izbornih zakona moći da upute zahtev za obaranje biračkog mesta odnosno ponavljanje glasanja za biračko mesto samo gde oni glasaju i samo kada je njima uskraćeno pravo da glasaju ili im je ugrožena tajnost glasanja. Sve drugo i ako vide neke nepravilnosti nemaju puno opcija za zaštitu svojih prava ali se tu uzdamo da će članocvi biračkih odbora, bilo predstavnici vlasti ili opozicije, biti revnostni u praćenju stanja i koristiti svoja prava u zaštiti izbirnog procesa – zaključuje Nedeljkov.

A Bojan Klačar, izvršni direktor Cesid, za Danas kaže da će oni posmatrati beogradske izbore u sklopu šire posmatračke misije izbornog procesa 2022. koji uključuje još predsednički i parlamentarni nivo.

Posmatrači izbora: U zaštiti izbornog prava bićemo orijentir i podrška građanima 3
Bojan Klačar Foto: Medija centar

– Naša očekivanja su da ćemo Beograd pokrivati sa do 400 biračkih mesta (u ovom momentu nemamo egzaktne podatke jer je proces uzorkovanja u toku) plus posmatranje rada Gradske izborne komisije. Naš fokus će biti, sem posmatranja kvaliteta izbornog dana i rada izborne administracije (na centralnom i beogradskom nivou), na procesu zaštite izbornog prava (prigovori i žalbe), monitoringu sprovođenja usvojenih mera sa oba koloseka međustranačkog dijaloga i implementaciji novih zakonskih rešenja, s naglaskom na njihovu usklađenost sa ODIHR preporukama – kaže Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari