Posmatračka misija ENEMO pratiće predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji 1Foto: Medija centar

Evropska mreža organizacija za monitoring izbora (ENEMO) posmatraće predsedničke i vanredne parlamentarne izbore u Srbiji 3. aprila sa timom od deset dugoročnih posmatrača koji će pratiti situaciju sa izbornim uslovima pre samog održavanja glasanja i obići više glasačkih mesta na sam dan izbora, saopštili su predstavnici posmatračke misije ENEMO.

Šef misije Pjer Peitier na konferenciji povodom predstavljanja ove misije i najave njihovog angažovanja rekao je da ENEMO radi u potpunom skladu sa međunarodnim standardima za posmatranje izbora.

„Glavni prioriteti misije su objektivnost, nepristrasnost i verodostojnost informacija koje su prikupili naši posmatrači. Svi posmatrači ENEMO-a su potpisali Kodeks ponašanja za međunarodne posmatrače izbora i Deklaraciju o principima za međunarodno posmatranje izbora”, rekao je on.

Peitier je naveo da će misija ENEMO u Srbiji procenjivati izborni proces u skladu sa međunarodnim standardima za demokratske izbore i srpskim nacionalnim zakonodavstvom, kao i da damo preporuke za potencijalne oblasti poboljšanja u našem konačnom izveštaju.

„Snažno se nadamo da će naše prisustvo ovde pomoći da se poveća poverenje građana Srbije u izbore i državne institucije”, naveo je on.

Što se tiče posmatrača na sam dan izbora, o čemu su priupitani predstavnici misije, Peitier je objasnio da ENEMO nema sredstava da obezbedi kratkoročne posmatrače na svakom biračkom mestu, ali da će dugoročni posmatrači, kojih je deset, na sam dan izbora obići svako po 10 do 15 biračkih mesta, kao i da će svaki od njih posmatrati zatvaranje barem jednog biračkog mesta i prebrojavanje glasova na njima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari