Šapić: Vladeta Janković bliži mojim nacionalnim stavovima nego stavovima onih koji su ga predložili 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

„Mi ćemo 11. februara na Glavnom odboru potvrditi gradsku i parlamentarnu listu. Ukoliko predlog predsednika Vučića da ja budem prvi na listi za Beograd bude prihvaćen, i ukoliko mi nakon izbora budemo u prilici da formiramo većinu, ja ću sigurno biti gradonačelnik Beograda, tu nema nikakve dileme”, rekao je podpredsednik SNS-a Aleksandar Šapić i kazao da su stavovi profesora Vladete Jankovića bliži njegovim, snažnijim nacionalnim, nego stavovima onih koji su ga predložili.

On je, gostujući u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ na „TV Happy“ istakao da bi, u slučaju pobede na izborima, neko drugo rešenje na funkciji gradonačelnika bilo nefer prema ljudima od kojih je traženo poverenje.

– Ne samo da je nepisano pravilo da nosilac liste na izborima bude gradonačelnik nakon njih, već je to fer prema ljudima od kojih tražite poverenje, jer oni kada izađu na izbore vide ime liste i samo ime onoga ko je prvi na listi. Mislim da bi bilo izuzetno nekorektno i nefer, i mi to sigurno nećemo raditi, da izlazite sa jednim imenom, a da posle toga dajete drugo ime, da neko preuzima odgovornost i daje obećanja, a da se posle toga pojavi neko drugi – rekao je Šapić.

Kako se navodi u saopštenju, Šapić je naglasio da će, ukoliko nakon izbora bude bio na čelu Beograda, svu odgovornost pred građanima za funkcionisanje grada preuzeti on i ljudi koji će činiti njegov najbliži tim.

– A svi oni koji budu deo našeg šireg tima koji će voditi grad snosiće tu istu vrstu odgovornosti kroz mene. Ne želim ni na jedan način da se sklanjam, prebacujem odgovornost na druge. Pred građane ću izlaziti ja, a naša je obaveza da unutar organizacije gradskog sistema rešimo pitanja „šta, ko, kako i zbog čega“. Spreman sam da stanem ispred građana Beograda za sve stvari koje se dešavaju u glavnom gradu – rekao je on.

Naveo je da će, pored svih krucijalnih infrastrukturnih projekata koji moraju da se završe, insistirati i na projektima koji se tiču direktno građana i samo su na prvi pogled manje atraktivni, ali jednako važni za život.

 – To je recimo bezbednost dece, mi smo na Novom Beogradu mnogo pažnje poklonili tome. Želimo da pokrenemo i pitanje promene zakona, da sarađujemo sa policijom i pravosuđem, da postoji, recimo, zakon prema kojem će u zonama škola i vrtića da važe posebne kazne za one koji diluju drogu. Da obezbedimo da kada roditelj pošalje dete u školu, vrtić, bude apsolutno sigurnan da će ono biti bezbedno. Mi smo na Novom Beogradu sve škole pokrili kamerama, pa smo u opštini postavili monitoring centar za sve škole i vrtiće. To može da se uradi i na nivou Grada – rekao je Šapić i dodao:

– Pored toga, važna je i briga o starima, zato sam, između ostalog, i predložio izgradnju gradskih kuća na svakoj opštini. Zatim želimo da napravimo standardizaciju. Daću primer parkova, mi smo na Novom Beogradu napravili standardizaciju parkova, u svakom imate i pet zonu, za ljubitelje životinja, pored toga igralište, teretanu, košarkaški teren. Hoćemo da park na Novom Beogradu i Vračaru bude identičan kao i park u Borči, Mladenovcu – istakao je on.

Šapić je rekao da je da je još jedno važno pitanje koje će, ukoliko mu građani budu ukazali poverenje na izborima, nastojati da reši, jeste pitanje primarne zdravstevene zaštite građana.

– Da napravimo lokalne ambulate u svakom kraju, da građani imaju svog kućnog lekara, sa kim mogu da se čuju ili odu kog njega pre posete bolinici ili kliničkom centru. To je prava primarna zdravstvena zaštita, tako skidate opterećenje sa drugih zdravstvenih ustanova. Postoji mnogo stvari u kojima želimo da dođemo direktno do građana i sve one su važne kao i veliki projekti  – naveo je .

Upitan šta misli o jednom od njegovih protivkandidata, profesoru Vladeti Jankoviću, Šapić je rekao:

– Ne poznajem profesora Vladetu Jankovića, voleo sam ranije da gledam njegovu emisiju „Mitovi i legende“, čak mi se čini da je, kada su u pitanju politički stavovi koje iznosi, on bliži mojim, snažnijim nacionalnim stavovima, nego stavovima onih koji su ga predložili. Ja njemu želim svu sreću u kampanji, ako bude bilo dobrih predloga sa njegove strane, spreman sam da ih usvojim. Nikada sebi ne bih dozvolio da govorim ružno ni o njemu niti o bilo kome drugom – zaključio je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari