Srbija je dužna da omogući svojoj dijaspori da ostvari biračka prava 1Protest dijaspore protiv policijske brutalnosti u Srbiji, Njujork 2020./Foto: Branislav Bala

Institucije Srbije su dužne da omoguće i obezbede svojoj dijaspori način da ostvari svoja biračka prava i postavlja se pitanje – zbog čega je država Srbija nezainteresovana i isključujuća prema svojoj dijaspori.

Na to ukazuju i pitaju se u Kolektivnoj akciji Srbije (KAS), mreži građana i dijaspore Srbije koja, kroz kampanju „Dijaspora glasa 2022“ širi svest o važnosti i postupku glasanja u inostranstvu.

Ta nezavisna, edukativna i motivaciona kampanja je, kažu u KAS-u, „pomogla otvaranju većeg broja biračkih mesta u inostranstvu, nego na bilo kojim prethodnim izborima, kao i oko tri puta većem odzivu potencijalnih birača, nego na izborima 2017. i 2020. godine“.

U fokusu kampanje, kako za Danas objašnjavaju predstavnici KAS-a, bilo je informisanje građana i poboljšanje komunikacije između dijaspore i diplomatskih i konzularnih predstavništava, ali i i drugih organa zaduženih za pitanja dijaspore.

Svetlana Torogud, koja živi u Londonu, kaže za Danas da „mala izlaznost na proteklim izborima u dijaspori nije novina“ i da je, zbog oteženog procesa glasanja u inostranstvu, pokrenuta kampanja s ciljem da se na aprilskim izborima poveća izlaznost i omoguće biračka mesta“.

“Dijaspora glasa 2022”, dodaje, zalaže se i za promenu sistema glasanja, odnosno da se uvede glasanje poštom ili elektronsko glasanje, radi ravnopravnog i uspešnog ostvarivanja glasačkog prava svakog građanina i građanke.

Srbija je dužna da omogući svojoj dijaspori da ostvari biračka prava 2
Protest ispred sedišta Rio Tinta, podrška blokadama u Srbiji, London 2021./Foto: KAS

„Smatramo da bi uvođenje glasanja elektronskim putem ili poštom odgovorilo zahtevima i očekivanjima dijaspore, a u isto vreme to bi za državu bilo ekonomski isplativije rešenje od otvaranja većeg broja improvizovanih biračkih mesta“, objašnjava naša sagovornica iz Londona.

Nikola Kovačević iz Bostona navodi da je „Srbija jedna od retkih država koja nije omogućila svojoj dijaspori da glasačko pravo ostvaruje ravnopravno, uz pomoć sistema koji dozvoljavaju glasanje na daljinu, kao što je glasanje poštom ili onlajn jer su, za mnoge naše iseljenike glasačka mesta udaljena i više stotina kilometara“.

„Mi, državljani Srbije sa stalnim i privremenim boravkom u inostranstvu, smo svesni da nam po zakonu pripada pravo da biramo i da budemo birani. To pravo je jedan od stubova naše povezanosti sa matičnom državom i učinićemo sve da to pravo odbranimo i nećemo pristati na diskriminaciju po mestu boravka“, poručuje Kovačević.

Nataša Prljević iz Njujorka ističe da „dijaspori nije bilo omogućeno da glasa na referendumu 16.januara ove godine zbog, navodno, nedovoljnog broja prijavljenih lica po biračkom mestu u Sjedinjenim Američkim Državama (Njujork, Čikago, Vašington DC, Los Anđeles), Engleskoj (London), Francuskoj (Pariz), Češkoj (Prag), Nemačkoj (Berlin), Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Abu Dabi) i velikom broju drugih država u svetu“.

„Naša sumnja da je procedura za slanje zahteva za glasanje komplikovana i netransparentna, pokazala se opravdanom sada, kada su rezultati koji pokazuju zainteresovanost biračkog tela u dijaspori znatno drugačiji od onih od pre dva meseca”, ocenila je Nataša Prljević.

Srbija je dužna da omogući svojoj dijaspori da ostvari biračka prava 3
Protest dijaspore pred sedištem UN kao podrška blokadama u Srbiji, Njujork 2021./ Foto: Branislav Bala

Pored mnogih neregularnosti, za koje prozivaju Ministarstvo spoljnih poslova, konzularna i diplomatska predstavništava, po pitanju pravovremene informisanosti i same strukture prijavnih formulara, dobijeni rezultati, navode u KAS-u, pokazali su da je odziv građana značajno veći, nego ranije.

Poređenja radi, objašnjavaju u toj mreži građana, „na izborima 2020. godine za glasanje u inostranstvu prijavio se 13.251 birač, a formirano je samo 40 biračkih mesta. Ove godine, prema podacima CeSID-a, kao rezultat  građanskog aktivizma, broj prijava je 38. 876 i omogućava 77 biračkih mesta“.

Uprkos tome, dodaje se, mnogi naši ljudi u Los Anđelesu, San Francisku, San Dijegu, Majamiju, Filadelfiji, Vankuveru, Montrealu, Otavi, kao i dobar broj njih u Geteborgu, Eskilstuni i drugim gradovima širom sveta, najverovatnije, neće glasati na izborima u aprilu.

„Oni su pokušali da otvore biračka mesta u svojim gradovima, ali RIK je odlučio da ovi gradovi nisu ispunili uslove. Razdaljine koje ovi birači treba da pređu do najbližeg otvorenog biračkog mesta kako bi ostvarili svoje pravo su prevelike. Građani u Australiji i Kini, Južnoj i Srednjoj Americi neće glasati, jer u tim zemljama nije otvoreno nijedno biračko mesto“, ukazuju članovi KAS-a.

Kontrolori aprilskih izbora

Tokom kampanje „Dijaspora glasa 2022“, građani su pozivani da se, kao volonteri, prijave za kontrolole izborne procedure i čuvare glasačkih kutija u, kako navode u KAS-u, 50 gradova i biračkih mesta širom sveta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari