Starim obećanjima naprednjaci traže novi mandat od Sevojničana 1Sevojno/Foto Nenad Kovačević/Danas

Kada su građani Sevojna, pre osam godina, odlučili da se „otcepe“ od Užica pomislili su da mogu sami da uređuju život u toj nekadašnjoj mesnoj zajednici i radničkoj koloniji. Međutim, život ih je demantovao, a oni koji su im sve to obećavali, i sada, uoči izbora 3. aprila, nude im stara obećanja za novi mandat.

Računali su Sevojničani na to će im status gradske opštine, jedine u Užicu, omogućiti sopstveni budžet i da će njime sami upravljati, ali „džeparac“ im određuje vlast u Užicu.

Najveći iznos iz lokalne kase ne troši se za rešavanje komunalnih problema, već za zarade zaposlenih u opštinskoj upravi. Umesto ranijih pet članova Veća Gradske opštine, izmenom Statuta, građani plaćaju sedam većnika, kako bi se namirili stranački apetiti. I broj odbornika je povećan sa 15 na 19.

Nekadašnje radničko naselje, na svega nekoliko kilometara od Užica, u kome su hale velikih fabika, poput Valjaonice bakra i Impol Sevala, ali i drugih kompanija, godinama stagnira i povrđuje ciničnu doskočicu Užičana o tome da je „bolje biti u zabludi, nego u Sevojnu“.

Starim obećanjima naprednjaci traže novi mandat od Sevojničana 2
Foto: N. Kovačević/Danas

Zbog dotrajale vodovne mreže, Sevojno je često bez vode. Ulice su pune rupa. Nema ni obećane pasarele preko magistrale. Građani su protestovali zbog problema u radu lokalne ambulante i nedostatka lekara. Naprednjaci, osam godina nakon vlasti u toj opštini, kao da su se juče probudili i zadesili se slučajno u Sevojnu i građanima deklamuju sve to i još mnogo čega.

U centru uobičajena svakodnevica. Odlaze i dolaze autobusi gradskog prevoza. Neki dobrano kasne. Njihovi točkovi dižu oblake prašine. Asfalt je toliko prljav da se jedva vide pešački prelazi. Ulicu lenjo prelaze psi lutalice, pa zastanu na sred nje. Ne osvrću se na ljude koji se dovikuju i pitaju jedni druge „za zdravlje“.

Osim tri stranačka štanda, na kojima je više partijskih aktivista nego građana, nema drugih indicija o tome da će uskoro izbori.

Starim obećanjima naprednjaci traže novi mandat od Sevojničana 3
Foto: N. Kovačević/ Danas

Na travi, kod spomenika antifašističkim žrtvama u Drugom svetskom ratu, izležava se žuti pas. Ne smeta mu graja sa štanda opozicione koalicije „Ujedinjeni za Sevojno-Bogosav Mihailović“, koju čine Demokratska stranka i Stranka slobode i pravde.

Dragan Blagojević, iako je član SPO, stranke koja ne učestvuje na izborima, došao je da podrži opoziciju.

„Najblaže rečeno, Sevojno izgleda tužno i ružno. Rodio sam se ovde i živeo u onoj žutoj zgradi koja je izgrađena u vreme socijalizma. Od tada, skoro da se ništa nije promenilo“, pokazuje Blagojević oronulu zgradu i navodi je kao „ primer zapuštenog Sevojna“.

Kao nekadašnji direktor užičkog Vodovoda, veoma je upućen u najveći problem sugrađana, a to je vodosnabdevanje. Jedino rešenje je, dodaje, zamena kompletnog čeličnog magistralnog cevovoda od jednog kilometra. Stari je dotrajao, pa su havarije veoma česte.

Starim obećanjima naprednjaci traže novi mandat od Sevojničana 4
Štand opozicije/Foto: N. Kovačević

„Zbog toga, trpe i građani i obe valjaonice. Malo, malo pa nema vode. Bude lakše kada najave prekid, jer možemo da se snađemo, ali strašno je kada pucaju cevi, pošto ne znamo koliko ćemo biti bez vode“, kaže naš sagovornik.

„Lokalna vlast i ministarka Zorana Mihajlović su“, podseća, „godinama obećavali izgradnju cevovoda i pasarele preko magistrale, ali obećanja nisu ispunili“.

„Prošle godine je istekao rok važnosti projekta i građevinske dozvole za gradnju magistralnog cevovoda. Kao da je neko to namerno čekao. Tek su sada završeni novi projekat i tender, a cena je, kažu, povoljnija od prethodne. Baš sada su ga se setili, uoči lokalnih izbora“, nezadovoljan je Blagojević.

Ipak, kaže, nije da naprednjaci ništa nisu uradili ali, sve je to polovično.

Starim obećanjima naprednjaci traže novi mandat od Sevojničana 5
Foto: N. Kovačević/ Danas

„Uređen je deo parkirališta. Renovirana je zgrada škole, stare oko sto godina. U njoj je trebalo da bude zavičajni muzej, ali nije. Pretvorena je u kulturni cetar, koji slabo radi. Renovirali su i fiskulturnu salu u OŠ „Aleksa Dejović“ i predali je, pre nekoliko dana, na korišćenje toj školi, ali učenici ne mogu da je koriste, jer u njoj nema potrebne opreme“, kaže Blagojević.

Dušan Cvijović, aktivista Stranke slobode i pravde, zamera sevojničkoj vlasti što se nije izborila za više nadležnosti te gradske opštine. Nije, dodaje, rešila problem rada ambulante i nedostatak lekara, a nije podržala onako kako treba mlade poljprivrednike.

„Ništa nismo dobili od statusa gradske opštine. Većina budžeta se troši za plate funkcionera i zaposlenih u opštinskoj upravi, tako da veoma malo novca ostaje za rešavanje problema građana“, ogorčen je Cvijović.

Na stotinak metara od tog štanda, postavljen je štand naprednjaka. Oko njega je nekoliko  aktivistkinja i aktivista, uniformisanih u plave prsluke sa obeležjima SNS.

Starim obećanjima naprednjaci traže novi mandat od Sevojničana 6
Aktivisti SNS/Foto: N. Kovačević/Danas

Nisu skloni razgovoru. Okreću glave. Kao nešto rade. Zauzeti su. Saginju se ka štandu. Listaju i proveravaju nekakve spiskove. Na pitanja – kakvi su to spiskovi i ko su popisani ljudi, sklanaju papire. Ćute.

Prilazi im sredovečna gospođa i šapuće svojoj stranačkoj koleginici da „zna tog novinara, ali da to ne može tako“.

„Moram“, dodaje ova druga, „da pitam da li mogu da dam izjavu“. Uzima mobilni telefon. Pita nekoga šta da radi. Kaže „došao novinar Danasa, hoće izjave“.

Nakon kraćeg razgovora sa stranačkim „supervizorom“, gospođa se izvinjava: „Rekli su nam da nema nikakvih izjava za medije. Molim vas, možete li da razgovarate sa nekim iz gradskog odbora u Užicu“.

Na podsećanje da su lokalni izbori u Sevojnu, a ne u Užicu, ona odmahuje glavom i ljubazno uzvraća „Tako nam je rečeno“. I, time se zavšrava „neobična“ predizborna komunikacija sa naprednjacima.

Na štandu ispred sedišta „Zdrave Srbije“, nekoliko desetina metara od naprednjačkog štanda, dočekuje nas Avram Ilić, odbornik u ranijem sazivu sevojničke skupštine, koji predvodi odborničku listu te stranke.

Starim obećanjima naprednjaci traže novi mandat od Sevojničana 7
Avram Ilić/Foto: N. Kovačević/ Danas

„U Sevojno se“, navodi, „kao pred svake izbore, sjate užički gradski funkcioneri, ali ovoga puta nema ministara. Uoči prošlih izbora izneli su toliko neistina i lažnih obećanja da ih je sada, verovatno, sramota da se pojave“.

„Naprasno se krpe rupe po ulicama, ali mašine i radnici komunalnih preduzeća će otići, čim prođu izbori“, dodaje Ilić.

Većina Sevojničana, procenuje Ilić, ne zna ko su većnici i odbornici, za koje navodi da ne rešavaju probleme građana koji su, zbog takvog stanja, primorani da odlaze u Užice i tamo rešavaju svoje probleme.

„Sevojničanima savetujem da se okrenu oko sebe i prisete se šta im je sadašnja vlast obećavala, a šta je uradila za protekle četiri godine, jer i sami naprednjaci poručuju da „dela govore“, pa neka 3. aprila glasaju na osnovu toga“, poručio je Avram Ilić.

Dvesta birača manje

Na pet biračkih mesta, u nedelju, građani Sevojna biraće lokalnu vlast. U birački spisak je upisan 5.681 građanin, što je oko dvesta manje, nego pre četiri godine.

Prethodni saziv skupštine

U prethodnom sazivu, lokalnu vast u Sevojnu je činila kolicija SNS, SPS, PUPS, SNP i Pozitivno Užice sa deset odbornika, dok je u opoziciji bila Zdrava Srbija koja je imala pet predstavnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari