Subotički DSHV: Želimo da vratimo Hrvate iz Vojvodine u republički parlament 1Foto: Natalija Jakovljević

Nosilac izborne liste „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tomislav Žigmanov, izjavio je danas da Hrvati u Srbiji nisu remetilački faktor u hrvatsko-srpskim odnosima, nego konstruktivni element, koji ključno doprinosi da se pogoršanja ne odvijaju.

„Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i ona mora svoj institucionalni i pravni okvir prilagoditi standardima i načelima EU, a DSHV je i do sada, a i u budućnosti će davati svoj doprinos tome“, naveo je Žigmanov u sedištu stranke.

Kako kaže, Hrvati u Srbiji su, kao lojalni građani, i ovoga puta iskazali svoju odgovornost i zainteresovanost za izlazak na predstojeće izbore zato što su zainteresovani za budućnost demokratije, za društveno-politički život Srbije.

„Želimo dati svoj doprinos izbornim procesima u Srbiji i zbog činjenice da smo pripadnici zajednice koja ima status najomraženije u Srbiji, koja je ranjena, spram koje se vode politike koje nisu uvek inkluzivne“, ocenjuje Žigmanov.

Podseća da je Srbija potpisivanjem međudržavnog sporazuma sa Hrvatskom prihvatila određene obaveze prema hrvatskoj nacionalnoj manjini, ali da se punih 17 godina ne primenjuje, za razliku od predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj.

Subotički DSHV: Želimo da vratimo Hrvate iz Vojvodine u republički parlament 2
Tomislav Žigmanov, foto: Natalija Jakovljević

„Taj Institut prema bilateralnom sporazumu sa Srbijom pretpostavlja obezbeđivanje zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina na svim nivoima predstavničkih vlasti, a to je Narodna skupština Srbije, Skupština Vojvodine i sve opštinske i gradske skupštine, gde žive Hrvati. I zastupljenost predstavnika hrvatske zajednice u izvršnom segmentu vlasti na lokalnom nivou, a to su mesta zamenika načelnika opštine ili gradonačelnika“, navodi lider DSHV-a.

Kako kaže, ovo nije ništa nelegitimno, već naprotiv, više nego poželjno da i predstavnici nacionalnih manjina mogu biti učesnici u procesima donošenja odluka.

„Budući da se to ne primenjuje, mi nismo ni sada zauzeli poziciju kalimera da iskazujemo određenu vrstu nesaradnje ili nespremnosti, nego smo u domenima datih mogućnosti uspeli naći saveznike sa kojima ćemo pokušati ostvariti naš osnovni cilj – da vratimo Hrvate iz Vojvodine u republički parlament“, smatra Žigmanov.

Dodaje da će se za ove principe zalagati u saradnji sa predstavnicima drugih nacionalnih manjina u Vojvodini, koje su im u vrednosnom i političkom smislu najbliže.

Na pitanje Danasa, da prokomentariše kritike koje je prošle nedelje na račun Žigmanova uputila Demokratska zajednica Hrvata (DZH), navodi da „poziv od te stranke koja deluje na margini političkog života“ – nisu dobili.

„Podsećam da do sada nisu imali nijedan javni skup, mi ni ne znamo ko su ti ljudi, a takav poziv nije stigao ni na moju privatnu, niti na službenu adresu DSHV-a, niti na službene ili privatne adrese ljudi koji su u vođstvu DSHV-a“, kaže Žigmanov.

On smatra da je pozivanje stranke putem medija na saradnju neprimereno.

„Mi smo to registrovali kao činjenicu i na tome se završilo“, kaže Žigmanov.

Podsetimo, Demokratska zajednica Hrvata (DZH), optužila je tokom prošle nedelje Žigmanova da se „odabirom koalicionih partnera i načinom izlaska na ove izbore kandiduje za ulogu ’Željka Komšića’ i da se Hrvatima u Srbiji sprema bosanski scenario“.

DZH je sredinom februara uputio javni poziv DSHV-u o zajedničkom nastupu na republičkim izborima i formiranju zajedničke manjinske izborne liste, ali je ova stranka, kako navode, takav poziv „prećutno odbila“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.