Subotica: DZH tvrdi da se Žigmanov kandiduje za ulogu "Željka Komšića" 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Demokratska zajednica Hrvata (DZH) oglasila se danas povodom javnog poziva koji su sredinom februara uputili Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV) o zajedničkom nastupu na republičkim izborima i formiranju zajedničke manjinske izborne liste, ali je ova stranka, kako navode, takav poziv „prećutno odbila“.

„Odabirom koalicionih partnera i načinom izlaska na ove izbore, Tomislav Žigmanov se kandiduje za ulogu ’Željka Komšića’ a Hrvatima u Srbiji se sprema bosanski scenario“, navode u DZH-u.

U ovoj stranci ocenjuju da će deo populacije većinskog naroda, okupljen pod „šinjelom Nenada Čanka, izabrati svog omiljenog Hrvata – Tomislava Žigmanova, stoga, čak i ako Tomislav Žigmanov bude izabran, neće imati nikakav legitimitet niti pravo da se naziva predstavnikom Hrvata“.

„Istorijska šansa da Hrvatice i Hrvati u Srbiji dobiju svog autentičnog predstavnika u najvišem zakonodavnom telu Srbije, nakon nedavno usvojenih afirmativnih mera za liste nacionalnih manjina ugrađenih u Zakon o izboru narodnih poslanika, odlukom DSHV-a o načinu izlaska na ove izbore nepovratno je izgubljena“, smatraju u DZH-u.

Dodaju da Hrvatice i Hrvati na predstojećim izborima nemaju svoje autentične predstavnike.

„Pozivamo ih da se opredele za one liste i pojedince za koje veruju da će im život učiniti boljim u mestu u kojem žive, ceneći ne samo šta i kako govore, već i hoće li uopšte biti u prilici ostvariti to što obećavaju“, napominju u DZH-u.

U Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini saopštili su tokom vikenda da na rep(aubličkim izborima nastupaju u okviru saveza manjinskih stranaka iz Vojvodine.

Na izbornoj listi „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, osim DSHV-a, biće i Zajedno za Vojvodinu, a DSHV je dobio prvo mesto na izbornoj listi, za koje je predložen predsednik DSHV-a, Tomislav Žigmanov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari